Ο οικογενειακός γιατρός επιστρέφει

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
3 Min Read

Νέο σύστημα πρωτοβάθμια υγείας με βασικό χαρακτηριστικό τον οικογενειακό γιατρό, προβλέπει προσχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, που αναμένεται να ψηφιστεί εντός Μαΐου. Το νέο σύστημα θα διαθέτει τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που θα στελεχώνονται από οικογενειακούς γιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και θα στεγάζονται σε μικρά ιατρεία καθώς και τις σημερινές δομές (Κέντρα Υγείας, μονάδες ΠΕΔΥ-πρώην ΕΟΠΥΥ), που θα ονομαστούν όλες σε Κέντρα Υγείας. Κάθε οικογενειακός γιατρός θα έχει πληθυσμό ευθύνης 2.000-2.500 ατόμων (1.000 1.500 παιδιά εάν πρόκειται για «οικογενειακό παιδίατρο»). Ο οικογενειακός γιατρός θα παραπέμπει τους ασθενείς στο σύστημα Υγείας και θα κλείνει ραντεβού με εξειδικευμένους γιατρούς των Κέντρων Υγείας. Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, οι πρώτες 50 ΤΟΜΥ θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τον ερχόμενο Ιούνιο και έως το τέλος του 2017 θα αναπτυχθούν 239 ΤΟΜΥ, σε 65 αστικά κέντρα.

-Advertisement-

Τον Μάιο μάλιστα αναμένεται να βγει στον «αέρα» προκήρυξη για προσλήψεις 3.000 επαγγελματιών υγείας, από τους οποίους οι 1.300 θα είναι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι για να αναλάβουν ρόλο οικογενειακού γιατρού. Οι γιατροί θα έχουν συμβάσεις διετούς διάρκειας με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα δύο έτη, και με απολαβές επιμελητή Α’ ΕΣΥ (περίπου 1.500 ευρώ καθαρά τον μήνα) ενώ σκοπός του υπουργείου είναι να ενταχθούν με μόνιμη θέση στο ΕΣΥ.

Το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας (ΠΦΣ) θα χρηματοδοτηθεί αρχικά (και για τέσσερα έτη) από κοινοτικούς πόρους.

-Advertisement-
=Advertisement=

Ρόλο οικογενειακού γιατρού θα αναλάβουν και οι παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι των υφιστάμενων Κέντρων Υγείας, ενώ για τον πληθυσμό που δεν θα καλύπτεται από τις ΤΟΜΥ, ο ΕΟΠΥΥ θα κάνει συμβάσεις με ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς. Οι εξειδικευμένοι γιατροί των Κέντρων Υγείας θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως το ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ οικογενειακού γιατρού και νοσοκομείου.

- Advertisement -

Κατά την παρουσίαση του προσχεδίου νόμου, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στο θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υγεία για την περίοδο 1997-2014 και όπως είπε δεν συγκαταλέγονται και τα δύο έτη διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς «δεν θέλουμε να δώσουμε το σήμα ότι είμαστε εν δυνάμει ελεγχόμενοι όλοι και ότι είμαστε όλοι το ίδιο». Και πρόσθεσε «έχουμε το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να ζητήσουμε διερεύνηση μίας περιόδου που είναι σαφέστατη η εμπλοκή, ανοχή, συγκάλυψη και ολιγωρία πολιτικών προσώπων και στελεχών των κομμάτων εξουσίας».

 

Πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *