Η ομιλία του Βουλευτή Γιώργου Κοτρωνιά για τον φετινό προϋπολογισμό επικεντρώθηκε σε τρία θέματα:
- Αναπτυξιακό περιβάλλον
- Διεύρυνση φορολογικής βάσης
- Κοινωνική και προνοιακή πολιτική
Ακολουθεί αναλυτικά η ομιλία του :
‘’Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τι μας έλεγε ο κόσμος πριν από τις εκλογές; Πρώτα απ’ όλα μας έλεγε να μην πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι. Δεύτερον, μας έλεγε να ξανανοίξουν δουλειές, να ξεκινήσει πάλι η οικοδομή, να έχουμε ανάπτυξη. Και τρίτον, μας έλεγε, <<Κάντε όλοι μια προσπάθεια να αναχαιτίσουμε το δημογραφικό, να ενισχύσουμε την οικογένεια>>. Επιλέγω αυτά τα τρία από τα πολλά που λένε οι συμπολίτες μας, όταν μας βρίσκουν, και λέω: Φαίνονται όλα αυτά σε αυτό τον προϋπολογισμό που θα ψηφίσουμε σε λίγες μέρες.
Ασφαλώς ο προϋπολογισμός αυτός αποπνέει μία συγκεκριμένη λογική και φιλοσοφία.
Βασική προτεραιότητα της δημοσιονομικής στρατηγικής για το 2020 αποτελεί η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, η μείωση της υπερφορολόγησης, η ενίσχυση των επενδύσεων και των διαθέσιμων εισοδημάτων όλων των πολιτών -όλων των πολιτών, το τονίζω- και η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με παράλληλη διασφάλιση της επίτευξης των δημοσιονομικών μας στόχων που περιλαμβάνονται στους όρους της ενισχυμένης εποπτείας. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι βρισκόμαστε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
Τι λένε, λοιπόν, οι συμπολίτες μας; Λένε να μην πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι. Πράγματι, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η μείωση της παραοικονομίας και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μειωθούν περαιτέρω τα φορολογικά βάρη στους πολίτες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, είναι εμφανή μέσα στον προϋπολογισμό.
Η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι αποδεδειγμένα το πιο αποτελεσματικό μέτρο σε αυτή την κατεύθυνση. Για αυτό το σκοπό θεσμοθετείται ο αυξημένος συντελεστής 30% για τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Η προσπάθεια, βέβαια, αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής δεν είναι αποκλειστικά και μόνο υπόθεση του κράτους. Αφορά όλους μας. Αφορά όλη την κοινωνία και ιδίως όλους εμάς τους φορολογούμενους πολίτες, η κινητοποίηση των οποίων –όλων ημών- σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολόγητου συντελεστή, την οποία ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2020, δημιουργεί το απαραίτητο πλαίσιο περιορισμού της φοροδιαφυγής και εξασφάλισης πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα επόμενα χρόνια για τον περαιτέρω περιορισμό των φορολογικών βαρών και τη αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Διότι, κακά τα ψέματα, εκ του μηδενός δεν μπορείς να κάνεις κοινωνικές παροχές. Πρέπει κάπου να έχεις κάποια χρήματα.
Τώρα, τι άλλο μας έλεγαν; Μας έλεγαν να έχουμε ανάπτυξη να ενισχύσουμε την οικοδομή. Κοιτάξτε, το περιβάλλον δημιουργείται μέσα από τον προϋπολογισμό. Δημιουργείται με τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% στα φυσικά πρόσωπα, την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για το κάθε παιδί, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μία μονάδα βάσης. Επίσης, στις επιχειρήσεις προβλέπεται η μείωση του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων από το 28% στο 24% και μάλιστα από τη χρήση του 2019, η μείωση της φορολογίας των κερδών, που θα διανεμηθούν το 2020, από το 10% στο 5%.
Και ερχόμαστε τώρα στην οικοδομική δραστηριότητα. Είναι γνωστή η αναστολή του Φ.Π.Α στις νέες οικοδομές για τρία χρόνια και του φόρου υπεραξίας των ακινήτων. Είναι γνωστή η επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις ενεργειακές, για αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση κτιρίων, εφόσον, φυσικά εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Και αυτά όντως αποτελούν σημαντικό μέτρο ενίσχυσης των επαγγελμάτων που βρίσκονται και κινούνται γύρω από την οικοδομή και τα οποία έχουν πληγεί πάρα πολύ βαριά όλα αυτά τα χρόνια.
Έρχομαι τώρα στο δημογραφικό. Είναι απλό; Όχι, είναι πάρα πολύ δύσκολο.Είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η πατρίδα μας τα επόμενα χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να εγκύψουμε και με συστηματικά μέτρα να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσομε, έχοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η Κυβέρνηση, όμως, ξεκινάει και μέσα από αυτόν τον προϋπολογισμό φαίνεται η εκκίνηση αυτής της προσπάθειας, για να χτυπήσουμε ακριβώς αυτό που λέγεται «υπογεννητικότητα», ενισχύοντας την οικογένεια.
Είναι λοιπόν, σε όλους γνωστή η χορήγηση 2000ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία καλύπτουν τουλάχιστον το 90% των οικογενειών.
Επίσης, είναι γνωστή η μετάπτωση στο χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α των βρεφικών ειδών.
Επιπρόσθετα, πρέπει να τονίσω ότι διατηρούνται τα επιδόματα του παιδιού, τα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης, η παράταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, οι προνοιακές επιδοτήσεις στα άτομα με ειδικές ανάγκες, το κοινωνικά μέρισμα.
Θα μπορούσα να πω πάρα πολλά πράγματα, αλλά νομίζω ότι ο καθένας μας πρέπει να τονίζει ένα συγκεκριμένο από αυτά που έχει εντοπίσει.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαι βέβαιος ότι μπορώ να γυρίσω τα Χριστούγεννα στην εκλογική μου περιφέρεια, στον τόπο μου και να πω ότι, ναι, ψήφισα έναν προϋπολογισμό ορθολογικό, αναπτυξιακό, κοινωνικά ευαίσθητο, έναν προϋπολογισμό για όλη την κοινωνία, που προδιαγράφει μία νέα πορεία, που τερματίζει την υποεκτέλεση των τελευταίων χρόνων, που δημιουργεί ευνοϊκό αναπτυξιακό περιβάλλον, αναδιαρθρώνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, διευρύνει τη φορολογική βάση, έναν προϋπολογισμό μετρήσιμων επιδόσεων- και έχει σημασία αυτό-που βάζει, πράγματι, την Ελλάδα σε μία νέα εποχή”.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.