Ο Έρωτας στα Χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ – Πόσο φλόγισε ή πόσο σκότωσε τον έρωτα ο ΣΥΡΙΖΑ…με επίσημα στοιχεία

LamiaNow News Add a Comment
3 Min Read

Η φετινή λεγόμενη Ημέρα των Ερωτευμένων συμπίπτει με τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν μόνο ο παράδοξος έρωτας και η συμβίωση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, που έληξε άδοξα, με διαζύγιο και γκρίνια. Όλη αυτήν την τετραετία, απλοί άνθρωποι ερωτεύθηκαν, παντρεύτηκαν, χώρισαν, γέννησαν παιδιά, έκαναν σεξ – μια κανονικότητα που συνέβαινε και πριν το 2015. Παράλληλα, όμως, το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν θετικές αλλαγές, έστω με αστερίσκους, στον τρόπο με τον οποίο το κράτος παρεμβαίνει στη ζωή των ομόφυλων ζευγαριών, αν δανειστούμε την περίφημη φράση που αποδίδεται στη Σιμόν ντε Μποβουάρ, όταν ο Σαρτρ της ζήτησε να τον παντρευτεί: «Ο γάμος είναι περιορισμός, αστικοποίηση, αλλά και θεσμοθετημένη παρέμβαση του κράτους στην ιδιωτική ζωή των πολιτών».

Εντέλει, πόσο φλόγισε ή πόσο σκότωσε τον έρωτα ο ΣΥΡΙΖΑ; Κι επιπλέον, πόσο ανέβασε την ερωτική διάθεση η θεωρούμενη έξοδος της Ελλάδας από την κρίση ή τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό; Το VICE επεξεργάστηκε τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, προσπαθώντας να βρει ορισμένες απαντήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκότωσε τον γάμο

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), την πρώτη χρονιά ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το 2015, παντρεύτηκαν στην Ελλάδα 53.672 ζευγάρια. Το 2016 ο αριθμός των γάμων ήταν 49.632 και το 2017 έφθασε τους 50.138. Τα στοιχεία του 2018 βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία. Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ότι η κρίση πλήγωσε τον γάμο, όχι όμως με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Την πρώτη πενταετία των μνημονίων (2010-2014) ο αριθμός των γάμων στην Ελλάδα ήταν κατά μέσο όρο 53.100 τον χρόνο. Όχι, πολύ μικρότερος από την υποτιθέμενη ανέμελη δεκαετία των 90s, όταν κατά μέσο όρο παντρεύονταν 56.876 ζευγάρια τον χρόνο. Αυτό που τσιμεντάρισε στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο αριθμός των πολιτικών γάμων έναντι των θρησκευτικών. Οι γάμοι στο δημαρχείο είχαν ξεπεράσει εκείνους στην εκκλησία για πρώτη φορά το 2012 (25.725 έναντι 23.980), υπεροχή που διατηρείται έως σήμερα, έστω με μικρή διαφορά.

Παντρευτήκαμε μεγαλύτεροι

Εφόσον ο γάμος -πολιτικός ή θρησκευτικός- θεωρηθεί αποτέλεσμα του έρωτα δύο ανθρώπων, τότε προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Στην έναρξη της μνημονιακής περιόδου, δηλαδή το 2010, οι γυναίκες παντρεύονταν σε μικρότερη ηλικία από ό,τι σήμερα. Στα ιλιγγιώδη 00s, μικρότερη ήταν και η ηλικία των αντρών. Το 2017, και τα δύο ποιοτικά χαρακτηριστικά είχαν αλλάξει. Πιο ειδικά: Το 2000 ο μεγαλύτερος αριθμός γάμων αφορούσε άντρες και γυναίκες στην ηλικία των 25-29 ετών. Το 2010, όταν η κρίση ξεκινούσε, η ηλικία των γυναικών έμεινε η ίδια, όμως οι περισσότεροι άντρες που παντρεύονταν ήταν πλέον 30-34 ετών. Σε αυτήν την ηλικία παντρεύονται οι περισσότεροι άντρες και γυναίκες στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ (2017).

vice.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version