Η Τουρκία έχει ενισχύσει την καταστολή στο τοπίο των media της χώρας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του προηγούμενου μήνα, με τις οργανώσεις δικαιωμάτων να μιλούν για εκκαθάριση που έφερε την Τουρκία στην πρώτη θέση παγκοσμίως στη φυλάκιση δημοσιογράφων, γράφει ο Guardian.
Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση έχει την εξουσία να κυβερνά με διατάγματα και ήδη έχει διατάξει το κλείσιμο 102 δημοσιογραφικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων 45 εφημερίδων, 16 τηλεοπτικών σταθμών, τριών πρακτορείων ειδήσεων, 23 ραδιοφωνικών σταθμών, 15 περιοδικών και 29 εκδοτικών οίκων.
Έχουν εκδοθεί περισσότερα από 100 εντάλματα σύλληψης δημοσιογράφων και έχουν συλληφθεί 48, σύμφωνα με την ανεξάρτητη δημοσιογραφική πλατφόρμα Ρ24.
Συνολικά 2.038 εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και δημοσιογράφοι, κάποιοι από αυτούς σε μέσα που συνδέονται με τον Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει ως υπεύθυνο για το πραξικόπημα, έχουν απολυθεί από τις εργασίες τους. Εκατοντάδες διαπιστεύσεις έχουν ακυρωθεί και έχουν αφαιρεθεί διαβατήρια από δημοσιογράφους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
Η Τουρκική κυβέρνηση επιμένει ότι τα μέτρα δικαιολογούνται για λόγους ασφαλείας και λέει ότι οι δημοσιογράφοι που έχουν φυλακιστεί είναι υπό έρευνα για εγκληματικές ενέργειες.
Όμως ομάδες προάσπισης των δικαιωμάτων διαφωνούν. «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Τουρκία είναι η σχέση κυβέρνησης και δικαιοσύνης, η οποία είναι βλαβερή για την ελευθερία του Τύπου», λέει ο Erol Önderoğlu, Τούρκος εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.
Αλλά τώρα, προσθέτει η κυβέρνηση μπορεί να προσπεράσει ακόμη και τα δικαστήρια και οδηγείται σε μία ακόμη περισσότερο αυθαίρετη κατάσταση, η Τουρκία σήμερα ηγείται στις λίστες που καταπατείται η ελευθερία του Τύπου.
Αυτό που συμβαίνει, σύμφωνα με δικηγόρο εταιρείας ΜΜΕ είναι ότι «χρησιμοποιούν το πραξικόπημα σαν ευκαιρία να κλείσουν όλα τα ΜΜΕ που δεν συμπαθούν».
Πολλοί δημοσιογράφοι είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας και συνοψίζουν την κατάσταση με μία φράση «το πραξικόπημα απέτυχε αλλά η χούντα ήρθε στην εξουσία».
Κυριάκος Αργυρόπουλος, topontiki