Ο Ερντογάν ετοιμάζει «δουλειές» με πυραύλους και μαχητικά μέσω… Πακιστάν

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags: Add a Comment
5 Min Read

Συμπαραγωγή μαχητικών αεροσκαφών και πυραύλων με το Πακιστάν επιδιώκει η Τουρκία – μια συνεργασία που θα μπορούσε να της αποφέρει έμμεση πρόσβαση σε εξελιγμένη στρατιωτική τεχνολογία από την Κίνα.

-Advertisement-

Όπως αναφέρει άρθρο του Βloomberg, Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν ήδη περιοδικές επαφές με Πακιστανούς ομολόγους τους – η τελευταία τέτοια συνάντηση υψηλού επιπέδου έγινε τον Ιανουάριο – για την ανάπτυξη και παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού, σύμφωνα με πηγές από τις δύο χώρες που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων.

Μια τέτοια συμφωνία θα έφερνε την Τουρκία – που είναι μέλος του ΝΑΤΟ – εγγύτερα σε κάποιες στρατιωτικές τεχνολογίες από την Κίνα, με την οποία το Πακιστάν παράγει τα μαχητικά JF-17, ενώ φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει κινεζικά σχέδια για τον βαλλιστικό του πύραυλο, Shaheen. https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Η Τουρκία βλέπει στο Πακιστάν έναν στρατηγικό σύμμαχο και πιθανό εταίρο στο εγχώριας παραγωγής πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας Siper και στο project ανάπτυξης του μαχητικού TF-X, ανέφεραν οι πηγές που επικαλείται το Bloomberg, χωρίς να αποκαλύψουν αν οι συζητήσεις των δύο πλευρών έχουν φθάσει στο σημείο να ζητηθεί η άδεια του Πεκίνου για τον διαμοιρασμό κινεζικής αμυντικής τεχνολογίας.

- Advertisement -

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, απαντώντας σε ερώτηση για περιορισμούς στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων, ανέφερε ότι το Πεκίνο «ανέκαθεν υιοθετούσε μια φρόνιμη, υπεύθυνη στάση αναφορικά με την εξαγωγή στρατιωτικών προϊόντων και εφαρμόζει αυστηρά την κείμενη νομοθεσία για τις εξαγωγές αυτές καθώς και για τις διεθνείς υποχρεώσεις».

Το Πακιστάν κοιτάζει την αεροπορία σε μια φιλόδοξη ώθηση εξαγωγής άμυνας

O Ερντογάν έχει μιλήσει για «πολύ σοβαρές προοπτικές» συνεργασίας σε αμυντικά πρότζεκτ με το Πακιστάν, που είναι πυρηνική δύναμη.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν, Μιάν Μουχάμαντ Χιλάλ Χουσάιν, συναντήθηκε με Τούρκους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και συζήτησαν για το ενδεχόμενο συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία. Ο Ακάρ συναντήθηκε και με τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων Στρατού και Αεροπορίας του Πακιστάν και είχε συνοδέψει πέρυσι τον Ερντογάν στο ταξίδι του εκεί.

Οι δύο χώρες έχουν ήδη συνεργαστεί στον τομέα της άμυνας, καθώς έχουν συμπαράξει πολεμικά πλοία τα οποία στη συνέχει η Τουρκία πούλησε στο Πακιστάν.

Τυχόν υιοθέτηση από την Τουρκία κινεζικής στρατιωτικής τεχνολογίας θα πυροδοτούσε νέες εντάσεις στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, αναφέρει το Bloomberg, καθώς στην Ουάσιγκτον μια τέτοια κίνηση θα ερμηνευόταν ως ένα νέο βήμα απομάκρυνσης της Άγκυρας από το ΝΑΤΟ.

Ήδη οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία και την πέταξαν από τη συμπαραγωγή των F-35, αλλά η Τουρκία διαπραγματεύεται την αγορά και δεύτερου τέτοιου συστήματος και πιθανή συμπαραγωγή του με τη Μόσχα.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι που μίλησαν για τις επαφές με το Πακιστάν δήλωσαν ότι η προσέγγιση συνδέεται με την φιλοδοξία της Άγκυρας να γίνει κέντρο ισχύος σε έναν ολοένα και πιο πολυπολικό κόσμο.

Γιατί οι ρωσικοί πύραυλοι διαιρούν την Τουρκία και τις ΗΠΑ

Η Τουρκία υπέγραψε τη συμφωνία S-400 με τη Ρωσία δύο χρόνια μετά την κατάργηση των σχεδίων για την αγορά ενός κινεζικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος, υπό την πίεση των ΗΠΑ Η Άγκυρα διαπραγματεύεται τώρα μια πιθανή αγορά ενός δεύτερου συστήματος S-400 και μια συμφωνία συμπαραγωγής με Μόσχα.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Τουρκία δεν ήθελε να αγοράσει συγκρίσιμες μπαταρίες Patriot των ΗΠΑ, ενώ η Άγκυρα δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον αρνήθηκε να μοιραστεί την τεχνολογία του αμερικανικού συστήματος. Η Τουρκία είναι επίσης ψυχραμένη, με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ στην Ευρώπη που δεν συμφώνησαν να παρέχουν κινητήρες για τα μαχητικά αεροσκάφη και τα αεροσκάφη.

Μετά από μια συνάντηση υπό την προεδρία του Ερντογάν την Τρίτη, ο οργανισμός προμηθειών άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας «απειλείται ανοιχτά και μυστικά με εμπάργκο».

«Η Τουρκία θα κάνει με σιγουριά βήματα προς τον στόχο της να έχει μια πλήρως ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία με την αποφασιστικότητά της να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να παράγει τοπικά και εθνικά συστήματα», δήλωσε ο οργανισμός, γνωστός ως SSB.

In.gr

TAGGED:
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *