Ο Επίσκοπος Θεσπιών, κ. Συμεών εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος νέος Μητροπολίτης Φθιώτιδος με 62 ψήφους. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου, κ. Αγαθάγγελος έλαβε 8 ψήφους και υπήρξαν 9 λευκά.
Το Τριπρόσωπο
- Το Τριπρόσωπο για την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, είχε ως εξής:
- α) Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών, κ. Συμέων, με 67 ψήφους
- β) Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου, κ. Αγαθάγγελος 11
- γ) Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Νεραντζής 8
Nα σημειώσουμε πως λίγο μετά την εκλογή του νέου μητροπολίτη (11.30) οι καμπάνες στις εκκλησίες της Φθιώτιδας χτύπησαν χαρμόσυνα.
Ποιος είναι ο μητροπολίτης Θεσπιών και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Συμεών Βολιώτης
Από τις 7 Φεβρουαρίου 2018, η Εκκλησία της Ελλάδος απέκτησε έναν λόγιο και ικανό ιεράρχη, τον Επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμεών Βολιώτη, εκ των πλέον στενών και εμπίστων συνεργατών του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου.
Ο νέος Επίσκοπος κατείχε και εξακολουθεί να κατέχει την σημαντική και νευραλγική θέση του Πρωτοσυγκέλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πράγμα που σημαίνει ότι ενεργεί κατ’ ανάθεση «αντ’ αυτού» δηλαδή εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου. Φέρει τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης ιστορικής Επισκοπής Θεσπιών. Εχει κάνει πολύ καλές σπουδές στη Νομική και τη Θεολογία.
Η εις επίσκοπο χειροτονία του τελέσθηκε υπό του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’ συλλειτουργούντων 31 Αγίων Αρχιερέων στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών (κατά κόσμο Ιωάννης Βολιώτης) γεννήθηκε στην Κοζάνη στις 9 Μαΐου 1977. Κατάγεται εκ πατρός από τα Ασπρόγεια Νομού Φλώρινας, απόγονος αγωνιστών του ένδοξου Μακεδονικού Αγώνα, και εκ μητρός από την Καστοριά, όπου και περάτωσε τις βασικές σπουδές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το 1995 εισήχθη με Πανελλήνιες εξετάσεις στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το οποίο έλαβε το πτυχίο το 1999 με γενικό βαθμό «λίαν καλώς».
Κατόπιν εισήχθη με κατατακτήριες εξετάσεις στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το οποίο έλαβε το πτυχίο το 2002 με γενικό βαθμό «άριστα».
Επίσης, επί διετία φοίτησε επιτυχώς στο Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στον Τομέα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου.
Το 2002 υποστήριξε επιτυχώς την διπλωματική του εργασία στο εκκλησιαστικό δίκαιο στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με γενικό βαθμό «άριστα». Υπήρξε μαθητής του μακαριστού Καθηγητού του Εκκλησιαστικού Δικαίου Χαράλαμπου Παπαστάθη.
Το 2002 έγινε δεκτός από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Θεολογίας ως υποψήφιος Διδάκτωρ στο Τομέα Δογματικής Θεολογίας στο γνωστικό αντικείμενο Ιστορία της Φιλοσοφίας.
Κατέχει πτυχία γλωσσομάθειας για την αγγλική και για την γερμανική γλώσσα.
Επίσης, κατέχει πτυχίο Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής και τιμητικό δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου Βυζαντινής Μουσικής από το «Αριάνειον Ωδείον» και τιμητικό δίπλωμα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής από το Εκκλησιαστικό Ιδρυμα Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Κατέχει τέλος Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Κατάρτισης στους Υπολογιστές – ECDL.
Υπηρέτησε πλήρη στρατιωτική θητεία ως έφεδρος υπαξιωματικός στο Σώμα Υλικού Πολέμου.
Ανετράφη πνευματικά υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Γρηγορίου του Γ’. Το 2001 χειροθετήθηκε Αναγνώστης και τον Αύγουστο του 2002 εκάρη Μοναχός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ. Κατά την μοναχική του κουρά έλαβε το όνομα Συμεών εις τιμήν και μνήμην του Οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου (εορτή: 12 Οκτωβρίου).
Μέχρι το 2011 εγκαταβίωσε ως μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου της Ι.Μ. Καστορίας.
Το 2011 εντάχθηκε στον Ιερό Κλήρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ και Πρεσβύτερος στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Μαζαράκι Βαγίων Βοιωτίας από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.
Το 2012 έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη και χειροθετήθηκε Πνευματικός με εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου από τον Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ.
Έχει εκφωνήσει πλήθος ομιλιών σε Ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων Ιερών Μητροπόλεων κατόπιν προσκλήσεων των οικείων Ιεραρχών, συμμετέχει σε διάφορες επιτροπές, ενώ έχει συνοδεύσει τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο σε διάφορες αποστολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Στις 29 Ιουνίου 2016 εξεφώνησε από τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως, τον αρχαίο Άρειο Πάγο στην Πνύκα, ομιλία με θέμα: «Άγιος Απόστολος Παύλος: Απόστολος των εθνών και όχι των εθνικισμών».
Έχει λάβει ποικίλες τιμητικές διακρίσεις από κρατικούς, αυτοδιοικητικούς και ιδιωτικούς φορείς της κανονικής δικαιοδοσίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
με πληροφορίες orthodoxianewsagency.gr