Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ «δικαιώνει» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Tags: Add a Comment
3 Min Read

Δια στόματος του Μορίς Όμπσφελντ, του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ αναμένεται να επιβεβαιωθεί η ορθότητα της χθεσινής επισήμανσης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι «είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να μην υπάρξει μια νέα ελληνική κρίση», δεδομένου ότι «η παγκόσμια οικονομία δεν θέλει πολλές κρίσεις συγχρόνως».

Ο Όμπσφελντ θα παρουσιάσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Λονδίνο τα αναθεωρημένα στοιχεία του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook). Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις το Ταμείο θα υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις που είχε διατυπώσει τον Οκτώβριο και οι οποίες προέβλεπαν πως η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,6% το 2016 και 3,8% το 2017.

Αν και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τη ζώνη του ευρώ δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν σημαντικά σε σχέση με τον Οκτώβριο, όταν και το Ταμείο ανέμενε ότι η ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,6% το 2016 και 1,7% το 2017, ωστόσο εκτιμάται πως στην έκθεση θα υπογραμμίζεται πως οι εξαγωγές της ευρωζώνης έχουν αποδυναμωθεί – κυρίως λόγω της κρίσης στην Κίνα- και ότι η ιδιωτική κατανάλωση υποστηρίζεται από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και τη διευκολυντική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, καταστάσεις όμως που είναι προσωρινές.

Ο Μορίς Όμπσφελντ αναμένεται να αναφερθεί στην προσφυγική κρίση που δοκιμάζει την Ευρώπη και στις σημαντικές προκλήσεις που σχετίζονται με την ικανότητα των αγορών εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απορροφήσουν τους μετανάστες. Το ΔΝΤ ανησυχεί πως το προσφυγικό θα δοκιμάσει σφόδρα τα πολιτικά συστήματα της ΕΕ και στη βάση αυτή θεωρεί πως η ταχεία ένταξη των μεταναστών στο εργατικό δυναμικό των χωρών είναι ζωτικής σημασίας, αφενός για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες για τον κοινωνικό αποκλεισμό που δημιουργεί ριζοσπαστικές κινήσεις εντός των μειονοτήτων, αφετέρου για να αντιμετωπιστούν οι μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές δαπάνες και οι δημογραφικές πιέσεις. Στο ίδιο πλαίσιο σήμερα θα δοθεί στη δημοσιότητα έκθεση του ΔΝΤ με θέμα «Το Κύμα προσφύγων στην Ευρώπη: Οικονομικές Προκλήσεις», η οποία θα περιλαμβάνει βασικά πορίσματα και συστάσεις πολιτικής.

Εξάλλου, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ αναμένεται να επαναλάβει πως μια περαιτέρω ανατίμηση του δολαρίου θα έθετε πρόσθετες πιέσεις στις επιχειρήσεις στις αναδυόμενες οικονομίες και πως μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και να επιδεινώσει τις προοπτικές ανάπτυξης στις αγορές βασικών προϊόντων.

Αναμφισβήτητα ο Όμπσφελντ θα απευθύνει και μήνυμα με «ελληνικό χρώμα», ήτοι θα προειδοποιήσει πως ενδεχόμενες νέες οικονομικές ή πολιτικές κρίσεις θα μπορούσαν να καθυστερήσουν περαιτέρω την ανάκαμψη της δραστηριότητας σε χώρες που επί του παρόντος βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διεξάγεται σε ένα πρωτόγνωρα ασταθές διεθνές περιβάλλον και μπορεί να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις που θα δημιουργούν άγνωστης έκτασης επιπλοκές, πολύ πιο σύνθετες από αυτές που μέχρι σήμερα τεκμαιρόταν πως θα δημιουργούσε ένα πιθανολογούμενο Grexit.

 

πηγή

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *