Ο Εκρέμ Ιμάμογλου στην «Κ»: Κάνει περισσότερα απ’ όσα έχει υποστεί

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
7 Min Read

Ο Ερντογάν νομίζει ότι ο νόμος λειτουργεί μόνο υπέρ του, λέει στην «Κ» ο πιο δημοφιλής αντίπαλός του

Λίγες ώρες μετά την καταδίκη του από το τουρκικό δικαστήριο και τις συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να τον στηρίξουν, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου μίλησε στην «Κ» και τονίζει πως δεν περίμενε αυτήν την καταδικαστική απόφαση.

-Advertisement-

Την περασμένη Τετάρτη το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, επτά μηνών και 15 ημερών, για «εξύβριση» δημοσίων αξιωματούχων. Ο κ. Ιμάμογλου καταδικάστηκε για εξύβριση της εκλογικής επιτροπής της Τουρκίας μετά τις εκλογές-θρίλερ του 2019. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης όμως υποστήριξε πως εκείνη την περίοδο ο ίδιος απάντησε στον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, που είχε αποκαλέσει τον κ. Ιμάμογλου ως «ανόητο».

«Μα το 2019 είχαν ακυρώσει τη νίκη του Ιμάμογλου με διαφορά 13.000 ψήφων. Μετά έχασαν με 800.000 ψήφους. Πάνε να κάνουν τα ίδια λάθη;» αναρωτήθηκαν το βράδυ της δικαστικής απόφασης αναλυτές του αντιπολιτευόμενου τηλεοπτικού δικτύου Halk Tv. Σε περίπτωση που η απόφαση του δικαστηρίου τελεσιδικήσει, τότε ο κ. Ιμάμογλου θα είναι αντιμέτωπος με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και δεν θα μπορεί να είναι δήμαρχος, ούτε και να διεκδικήσει την εκλογή του. Η διαδικασία εξέτασης της υπόθεσης από το Εφετείο μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια.

Ομως τη νύχτα της Πέμπτης, ο εισαγγελέας της έδρας άσκησε έφεση. Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως ενδέχεται η κίνηση του εισαγγελέα να έχει στόχο την επίσπευση των διαδικασιών για την επικύρωση της δικαστικής απόφασης. Συνεργάτες του κ. Ιμάμογλου ισχυρίζονται πως ο εισαγγελέας δεν βρήκε την ποινή «αρκετή».

- Advertisement -

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κτίριο της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης και στο σημείο έσπευσαν ο κ. Ιμάμογλου και η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως πολιτική υποστήριξη και για πιθανά μελλοντικά πολιτικά σχέδια του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν πως η απόφαση του δικαστηρίου δεν είναι οριστική και τονίζουν πως όλοι θα πρέπει να περιμένουν την απόφαση του Εφετείου. Ο κ. Σοϊλού χαρακτήρισε τον κ. Ιμάμογλου ως «τον πιο αποτυχημένο δήμαρχο της ιστορίας».

Στην αντιπολίτευση φοβούνται πως μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου του 2023 ενδέχεται να έχουν γίνει δικαστικές κινήσεις που να μπορούν να εμποδίσουν την υποψηφιότητα του κ. Ιμάμογλου. Παράλληλα, ακούγονται και φήμες πως ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σοϊλού θα μπορούσε να τον απομακρύνει από τα καθήκοντά του και με άλλες κατηγορίες, και να διορίσει στον δήμο της Κωνσταντινούπολης έναν δημόσιο λειτουργό. Αυτή η φόρμουλα έχει εφαρμοστεί σε δεκάδες δήμους της νοτιοανατολικής Τουρκίας, με τους εκλεγμένους δημάρχους να κατηγορούνται για συνεργασία με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Πάντως, στο κυβερνητικό στρατόπεδο ο «ιδανικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης» είναι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να είναι ο μόνος που χάνει από τον κ. Ερντογάν. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Ερντογάν, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με μήνυμά του στο Twitter υποστήριξε ότι «η συγκέντρωση αλλά και οι αγκαλιές Ιμάμογλου – Aκσενέρ είναι συνωμοσία εναντίον του Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος εκείνη την ώρα ήταν στη Γερμανία. Στόχος του παιχνιδιού είναι ο Κιλιτσντάρογλου».

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Ιμάμογλου στην «Κ» έχει ως εξής:

– Κύριε Ιμάμογλου, περιμένατε αυτή την ετυημγορία του δικαστηρίου; Πώς την ερμηνεύετε έπειτα από όσα συνέβησαν το 2019; Πώς νιώσατε όταν ακούσατε την απόφαση;

– Απλώς, σε αυτή την υπόθεση περίμενα την αθώωσή μου. Γιατί όλοι στην Τουρκία ξέρουν πως απάντησα με τον ίδιο τρόπο στον υπουργό Εσωτερικών, που με είχε αποκαλέσει «χαζό». Το ζήτημα δεν έχει καμία σχέση με Ανώτατο Συμβούλιο Εκλογών. Εγώ έκανα αυτή τη δήλωση στις 4 Νοεμβρίου 2019, αλλά η υπόθεση κατατέθηκε για να δικαστεί 20 μήνες αργότερα, στις 27 Μαΐου του 2021. Αυτή είναι μια περίπτωση που η κυβέρνηση ασκεί πίεση στη δικαιοσύνη. Διότι και ο πρώτος δικαστής της δίκης ανακοίνωσε ότι τον πίεσαν να εκδώσει καταδικαστική απόφαση. Και εξορίστηκε. Ωστόσο, δεν ξεκίνησε καν έρευνα για το θέμα. Δυστυχώς, η πολιτική έχει πάρει όμηρο το δικαστικό σώμα.

Θέλει ο νόμος και η δημοκρατία να λειτουργούν μόνο για αυτόν, ενώ είναι και εξαιρετικά άδικος με τους αντιπάλους του.

– Η ιστορία επαναλαμβάνεται; Οπως έχει δηλώσει και η Μεράλ Ακσενέρ, στο παρελθόν επιχειρήθηκε να εμποδιστεί ο κ. Ερντογάν με δικαστική απόφαση όταν ο ίδιος ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, αλλά τελικά έγινε πρωθυπουργός και πρόεδρος. Οι πολιτικοί σχολιαστές αναρωτιούνται αν τώρα είναι η δική σας σειρά.

– Αρχικά να αναφέρω πως δεν μου αρέσει να με συγκρίνουν με τον Ερντογάν. Το πραγματικό ζήτημα εδώ είναι ότι ο Ερντογάν λες και χαίρεται να κάνει πολύ περισσότερα σε όλους μας, από όσα του συνέβησαν στο παρελθόν. Θέλει ο νόμος και η δημοκρατία να λειτουργούν μόνο για αυτόν, ενώ είναι και εξαιρετικά άδικος με τους αντιπάλους του.

– Η συγκέντρωση του Σαρατσχανέ (σ.σ. η πλατεία έξω από το κτίριο του δήμου της Κωνσταντινούπολης), η συνάντηση έξι ηγετών της αντιπολίτευσης εκεί και η δημόσια υποστήριξή τους μήπως αποτελεί σημείο καμπής για την Τουρκία;

– Η υποστήριξη των έξι ηγετών, και η μεγάλη υποστήριξη των κατοίκων της Ιστανμπούλ (σ.σ. Κωνσταντινούπολης) στο κάλεσμά μας, ήταν πολύ σημαντική. Ομως το σημείο καμπής δεν θα είναι η συγκέντρωση. Θα έχουμε κάνει τη μεταμόρφωση όταν κερδίσουμε τις εκλογές και βάλουμε την Τουρκία σε τροχιά.

– Ποιο είναι το σχέδιό σας για την επόμενη μέρα; Υπάρχουν αναφορές πως ίσως να είστε υποψήφιος για την προεδρία της χώρας. Θα μπορούσε να συμβεί αυτό;

– Δεν σχολιάζω την απόφαση που θα λάβουν οι έξι αρχηγοί. Είμαι πολύ χαρούμενος που υπηρετώ την Ιστανμπούλ (Κωνσταντινούπολη).

– Πώς πιστεύετε ότι θα αντιδράσει η τουρκική κοινή γνώμη σε αυτή τη δικαστική απόφαση;

– Σε έρευνες, σχεδόν το 70% του λαού μας βρίσκουν την απόφαση άδικη και την επικρίνουν.

– Σας έχουν στείλει μηνύματα συμπαράστασης από την Ελλάδα;

– Τα μηνύματα υποστήριξης ήρθαν από πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

kathimerini.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *