Ο Μπάιντεν υπερασπίζεται την εξωτερική του πολιτική παρά τις άλυτες παγκόσμιες κρίσεις: «Οι αντίπαλοί μας έχουν αποδυναμωθεί»

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επεδίωξε χθες Δευτέρα να εξωραΐσει τα πεπραγμένα του στην εξωτερική πολιτική και δήλωσε ότι οι αντίπαλοι των ΗΠΑ είναι πιο αδύναμοι τώρα σε σχέση με όταν ανέλαβε την προεδρία πριν τέσσερα χρόνια, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να παραμένουν άλυτες διάφορες παγκόσμιες κρίσεις.

Μία εβδομάδα προτού ορκιστεί στην προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπάιντεν απευθύνθηκε σε Αμερικανούς διπλωμάτες και εξήρε τη στήριξη που παρείχε η Ουάσινγκτον στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022 και στο Ισραήλ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος τόνισε ότι οι ΗΠΑ «κερδίζουν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό» και επεσήμανε ότι η Κίνα δεν θα τις ξεπεράσει οικονομικά, όπως προβλεπόταν, ενώ η Ρωσία και το Ιράν έχουν αποδυναμωθεί από πολέμους στους οποίους δεν υπήρξε άμεση αμερικανική εμπλοκή.

«Σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν η Αμερική είναι πιο ισχυρή, οι συμμαχίες μας είναι πιο ισχυρές, οι αντίπαλοί μας και οι ανταγωνιστές μας πιο αδύναμοι», τόνισε ο Μπάιντεν. «Δεν είχαμε εμπλοκή σε πόλεμο για να κάνουμε αυτά τα πράγματα να συμβούν», πρόσθεσε.

- Advertisement -

Αν και εξακολουθούν να μαίνονται συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ πριν την αποχώρηση του Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας που θα προβλέπει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και τον τερματισμό των συγκρούσεων στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Τόσοι πολλοί αθώοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, τόσες πολλές κοινότητες έχουν καταστραφεί. Ο παλαιστινιακός λαός αξίζει ειρήνη, το δικαίωμα να καθορίσει το μέλλον του. Το Ισραήλ αξίζει ειρήνη και πραγματική ασφάλεια. Οι όμηροι και οι οικογένειές τους αξίζουν να επανενωθούν», τόνισε ο Μπάιντεν. «Εργαζόμαστε ενεργητικά για να κλείσουμε αυτή τη συμφωνία».

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δεχθεί επικρίσεις επειδή προσέφερε στο Ισραήλ όπλα και διπλωματική στήριξη, μετά την έναρξη του πιο πρόσφατου αιματοκυλίσματος στη μακροχρόνια ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023 μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και κρατήθηκαν όμηροι περίπου 250, σύμφωνα με τα ισραηλινά στοιχεία.

Από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 46.500 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, ενώ έχουν διατυπωθεί κατηγορίες εις βάρος του Ισραήλ ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Λόγω των ισραηλινών επιχειρήσεων έχει εκτοπιστεί σχεδόν το σύνολο των 2,3 εκατ. κατοίκων της Γάζας, ενώ στον θύλακα εγκυμονεί κίνδυνος λιμού.

Διαδηλωτές που φώναζαν «εγκληματία πολέμου» περίμεναν τον Μπάιντεν έξω από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χθες, ενώ κάποιοι κρατούσαν πανό και άλλοι έριξαν ένα κόκκινο υγρό που έμοιαζε με αίμα.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι βοήθησε το Ισραήλ να νικήσει τους αντιπάλους του, περιλαμβανομένης της Χαμάς στη Γάζα και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο που στηρίζονται από το Ιράν. Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε τη στήριξη της Ουάσινγκτον προς το Ισραήλ στις δύο ιρανικές επιθέσεις που δέχθηκε το 2024.

«Συνολικά το Ιράν είναι πιο αδύναμο από όσο έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες», τόνισε, αναφερόμενος και στην κατάρρευση της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ενέργειές μας συνέβαλαν σημαντικά» σε αυτό.

Συμμαχία αυταρχικών κρατών

Ωστόσο ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχθηκε ότι αυταρχικά κράτη – η Κίνα, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία—πλέον έχουν συμμαχήσει πιο στενά, αν και πρόσθεσε ότι αυτό συνέβη κυρίως «λόγω αδυναμίας και όχι λόγω ισχύος».

Η Ουκρανία, με τη στήριξη των ΗΠΑ, εμπόδισε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να πετύχει τον στόχο του: να σβήσει την Ουκρανία από τον χάρτη, υπογράμμισε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος και στην επίσκεψή του το 2023 στο Κίεβο, την πρώτη που πραγματοποίησε εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος σε εμπόλεμη ζώνη εκτός του ελέγχου των αμερικανικών δυνάμεων.

«Όταν ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία πίστευε ότι θα κατακτήσει το Κίεβο μέσα σε μερικές ημέρες. Η αλήθεια είναι ότι από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, μόνο εγώ βρέθηκα στο κέντρο του Κιέβου, όχι εκείνος», δήλωσε.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σχολίασε στο Telegram ότι οι δηλώσεις Μπάιντεν ισοδυναμούν με παραδοχή από τις ΗΠΑ ότι «η στήριξή τους προς το Κίεβο δημιούργησε τον κίνδυνο ξεσπάσματος πυρηνικής σύγκρουσης με τη Ρωσία».

«Οι σημερινές δηλώσεις του Μπάιντεν αποτελούν παραδοχή μας σκόπιμης πρόκλησης», σχολίασε η Ζαχάροβα. «Η κυβέρνηση Μπάιντεν γνώριζε ότι ωθούσε τον κόσμο στο χείλος και παρ’ όλα αυτά επέλεξε να κλιμακώσει τη σύγκρουση».

Παράλληλα ο Μπάιντεν υπερασπίστηκε την απόφασή του να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι οι αντίπαλοι της χώρας, όπως η Κίνα και η Ρωσία, θα ήθελαν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο να δουν τις ΗΠΑ να παραμένουν δεσμευμένες εκεί για μια δεκαετία ακόμη.

Εξάλλου, σημείωσε ότι όταν ανέλαβε την προεδρία ειδικοί εκτιμούσαν ότι η Κίνα αναπόφευκτα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ στον οικονομικό τομέα. Τώρα, όπως προέβλεψε ο ίδιος, αυτό δεν θα συμβεί. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία προχωρά μπροστά, αν και μένει να γίνει δουλειά.

«Τώρα, μην απατάσθε, μένουν σοβαρές προκλήσεις τις οποίες οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν», κατέληξε ο Τζο Μπάιντεν, μεταξύ των οποίων στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και την περιοχή Ινδίας- Ειρηνικού.

protothema.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *