Ο αστεροειδής που «αξίζει» 9 πεντάκις εκατομμύρια ευρώ φαίνεται ότι… σκουριάζει

Σε πέντε χρόνια αναμένεται να φθάσει το διαστημικό σκάφος της αποστολής Psyche στον αστεροειδή 16 Psyche, με τον αμύθητο ορυκτό πλούτο.

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
2 Min Read

Ο αστεροειδής εκτιμάται ότι έχει πολύτιμα μέταλλα (χρυσός, σίδηρος, νικέλιο), γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, και η NASA επιδιώκει την πλήρη χαρτογράφηση του.

-Advertisement-

Συγκεκριμένα, η μη επανδρωμένη αποστολή με το διαστημικό σκάφος της αποστολής Psyche ξεκίνησε πέρυσι (13.10.2023), όταν εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Ταξιδεύοντας με ταχύτητα περίπου 135184,896 χλμ/ώρα μέσα στο διάστημα, το διαστημικό σκάφος αναμένεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή, ο οποίος βρίσκεται μέσα στο ηλιακό σύστημα μεταξύ του Δία και του Άρη, τον Αύγουστο του 2029.

Όμως, πριν από περίπου επτά χρόνια, οι ειδικοί ανακάλυψαν ίχνη νερού στην επιφάνεια του αστεροειδή. Τα ασαφή ευρήματα υποδεικνύουν ότι η επιφάνεια του αστεροειδή μπορεί να περιέχει μικρή ποσότητα νερού, είτε με την μορφή πάγου, είτε ως ενυδατωμένα μέταλλα, το οποίο όταν ενώνεται με τα μέταλλα, σχηματίζει σκουριά.

- Advertisement -

Η σκουριά είναι ένα συνήθως κοκκινοκαφέ οξείδιο που σχηματίζεται από την αντίδραση σιδήρου και οξυγόνου με την καταλυτική παρουσία νερού ή υγρασίας.

Ο αμύθητος ορυκτός πλούτος

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αξία του αστεροειδή ανέρχεται στα 9 πεντάκις εκατομμύρια ευρώ, δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις για επιπλέον πολύτιμα μέταλλα, όπως είναι η πλατίνα και το παλλάδιο. Τα συγκεκριμένα μέταλλα χρησιμοποιούνται κυρίως για τα αυτοκίνητα και τις ηλεκτρικές συσκευές.

Σε πρώτη φάση, βέβαια, η ΝASA σκοπεύει να μελετήσει σε βάθος τον συγκεκριμένο αστεροειδή, ωστόσο, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν με την εξόρυξη του ορυκτού πλούτου.

Ήδη, αρκετές εταιρείες εξετάζουν τη δυνατότητα κατασκευής ορυχείων στο Psyche, ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα η διαθέσιμη διαστημική τεχνολογία.

Προκειμένου να πραγματοποιηθεί έστω και μια εξόρυξη μικρής κλίμακας στο απώτερο μέλλον, ο Philip Metzger, πλανητικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα τονίζει ότι είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί πρωτίστως η κατάλληλη τεχνογνωσία, που απαιτεί μεγάλη χρηματοδότηση.

newsit.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *