Ο αγγελοκαρχαρίας, γνωστός κι ως δαίμονας της άμμου, παραμονεύει στις ελληνικές θάλασσες

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
2 Min Read

Οι αγγελοκαρχαρίες, μπορεί να ανήκουν στα είδη καρχαριών αλλά μάλλον θυμίζουν περισσότερο σαλάχια, καθώς έχουν πλατύ σώμα και χρώμα που τους βοηθάει να καμουφλάρονται στην άμμο του ωκεανού

Συνήθως χρησιμοποιούν τακτικές ενέδρας προκειμένου να αρπάξουν το θήραμά τους. Για να το κάνουν αυτό αξιοποιούν την ικανότητά τους να συνδυάζονται με το περιβάλλον τους και να έχουν μία γρήγορη ανοδική κίνηση προκειμένου να επιτεθούν.

Ούτως ή άλλως, μία επιτυχημένη επίθεση από τα κάτω είναι πολύ κρίσιμη, προκειμένου ο αγγελοκαρχαρίας να εξασφαλίσει τον επόμενό του γεύμα. Για τον λόγο αυτό, το πεπλατυσμένο σώμα του είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να τον βοηθάει να κινείται γρήγορα στον πυθμένα του ωκεανού περιμένοντας το θήραμά του.

Σε αυτό βοηθάει και το χρώμα. Ο αγγελοκαρχαρίας, που μπορεί να φτάσει μήκος ως και 2,5 μέτρα, έχει διάφορες αποχρώσεις του λευκού, του γκρι, του καφέ και του μαύρου, χρώματα δηλαδή που συνδυάζονται με αυτά που θα βρει κανείς στον πυθμένα του ωκεανού.

- Advertisement -
angelshark
Shutterstock

Από τα συνολικά 23 είδη αγγελοκαρχαρία, υπάρχουν και τρία τα οποία ζουν και αναπαράγονται στη Μεσόγειο, μερικά εκ των οποίων και στην Ελλάδα και την Κύπρο. Παρότι, λοιπόν, μπορείς να βρεις αγγελοκαρχαρίες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, από τα κρύα νερά ως την τροπική ζώνη, το συγκεκριμένο είδος έχει ένα μοτίβο.

Συνήθως προτιμάει να ζει και να κινείται σε πολύ μεγάλα βάθη που μπορεί να φτάνουν τα 1000 ή και τα 1300 μέτρα βάθος. Καταλαβαίνει κανείς ότι λόγω του γεγονότος αυτού, οι επαφές τους με τους ανθρώπους είναι ελάχιστες και αυτό, μαζί με το όνομα, τους έχει δώσει μία μυστηριώδη υφή.

Δυστυχώς, όμως, πρόκειται για ένα είδος προς εξαφάνιση, καθώς κατατάσσονται ως η δεύτερη πιο απειλούμενη οικογένεια ελασμοβράγχιων (δλδ καρχαριών, σαλαχιών) στον κόσμο μετά τους Ρινόβατους.

reader.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *