Μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, από εκείνα που τα βλέπουμε στον κινηματογράφο και λέμε «αυτά δεν γίνονται στην πραγματικότητα». Κι’ όμως ο ρώσος ακαδημαϊκός Anatoly Moskvin, ο άνθρωπος που η πανεπιστημιακή κοινότητα χαρακτήριζε «ιδιοφυία», έκανε πραγματικότητα όλες τις αρρωστημένες σκέψεις του σοκάροντας την παγκόσμια κοινότητα.
Πώς ξεκίνησε η αγάπη του για τα νεκροταφεία
Ο Moskvin γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη Nizhny Novgorod, την πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας και ξεκίνησε τις βόλτες στα νεκροταφεία όταν ήταν ακόμα παιδί.
Σε ένα άρθρο που έγραψε λίγο πριν συλληφθεί το 2011 εξηγούσε ότι η αγάπη του για τους νεκρούς καλλιεργήθηκε από ένα περιστατικό στην παιδική του ηλικία: κατά τη διάρκεια μιας κηδείας ενός 11χρονου κοριτσιού τον ανάγκασαν να φιλήσει το πρόσωπο της νεκρής. «Ένας ενήλικας έσπρωξε το πρόσωπό μου στο μέτωπο του κοριτσιού και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο παρά να το φιλήσω» είχε πει χαρακτηριστικά.
Ως ενήλικας ο Anatoly έζησε μια απομονωμένη ζωή. Δεν παντρεύτηκε ποτέ, ούτε του άρεσε να βγαίνει ραντεβού, αντίθετα προτιμούσε να μένει με τους γονείς του όλα τα χρόνια της ζωής του. Κάποια στιγμή προσπάθησε να υιοθετήσει ένα κοριτσάκι, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των γονιών του, αλλά η αίτησή του απορρίφθηκε εξαιτίας του χαμηλού εισοδήματός του.
Ο Μoskvin διέπρεπε στην καριέρα του και παρά τις ιδιοτροπίες του ήταν αξιοσέβαστος και όλοι αναγνώριζαν τις γνώσεις και τις ικανότητές του. Σπούδασε φιλολογία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας και συνέχισε με μεταπτυχιακό στις κέλτικες σπουδές, ενώ μιλούσε 13 γλώσσες. Ήταν λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Γλωσσολογίας Νίζνι Νοβγκόροντ, εργάστηκε ως γλωσσολόγος, ιστορικός και δημοσιογράφος, δημοσιεύοντας άρθρα και βιβλία σχετικά με τη νεκρολογία.
Η σύλληψή του και η φρικιαστική αποκάλυψη της αλήθειας
Οι γονείς του ήταν εκείνοι που ένα καλοκαίρι, επιστρέφοντας από τις διακοπές τους, ανακάλυψαν ότι οι «κούκλες» που είχε ο γιος τους στο σπίτι τους δεν ήταν στην πραγματικότητα «κούκλες», ούτε ο ίδιος είχε κάποιο ιδιαίτερο χάρισμα στην κατασκευή τους. Το δεκαετές μυστικό του είχε αποκαλυφθεί και ο ίδιος συνελήφθη σε ένα νεκροταφείο.
Στους καναπέδες, στα ράφια, στο κρεβάτι ακόμα και στο γκαράζ της πολυκατοικίας υπήρχαν μουμιοποιημένα κορίτσια, ηλικίας από τριών έως 15 ετών. Φορούσαν χρωματιστά ρούχα, κοριτσίστικα παπούτσια, καλσόν φορέματα και μια μάσκα στο πρόσωπο. Κάθε πτώμα είχε πάνω του σημειωμένη την ημερομηνία γέννησης καθώς ο ρώσος ακαδημαϊκός ήθελε να διοργανώνει γενέθλια πάρτι. Και φυσικά σε όλα είχε δώσει ονόματα.
Η έφοδος της αστυνομίας στο σπίτι άφησε άφωνους και σοκαρισμένους τους αστυνομικούς. Ταφόπλακες στοιβαγμένες στα ράφια, χάρτες με νεκροταφεία ανοιγμένοι πάνω στα τραπέζια, κόκαλα εδώ και εκεί, ακόμα και κρανία. Και φυσικά το «χαρέμι» του Moskvin σε όλα τα σημεία του σπιτιού. Ο Ρώσος είχε μάλιστα τραβήξει και ένα βίντεο μέσα από το σπίτι. «Αυτές οι κούκλες έχουν φτιαχτεί από μουμιοποιημένα ανθρώπινα υπολείμματα» λέει.
«Μεταφέροντας μια μούμια» λέει ένας αστυνομικός «άρχισε να παίζει μουσική. Μας πήρε αρκετή ώρα για να καταλάβουμε ότι ο Moskvin είχε βάλει μέσα τους ένα μουσικό μηχανισμό που αντιδρούσε στο άγγιγμα» πρόσθεσε μιλώντας στην εφημερίδα «Lifenews».
Ο Ρώσος είχε επισκεφτεί περισσότερα από 700 νεκροταφεία στην αναζήτηση νεκρών κοριτσιών που θα έμπαιναν στη «συλλογή» και την «παρέα» του και είχε ανοίξει περίπου 150 τάφους. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της αναζήτησης τάφου, περνούσε δύσκολες μέρες, όπως είχε παραδεχτεί. Κοιμόταν για νύχτες στις θημωνιές ή σε εγκαταλελειμμένα χωράφια, πίνοντας βρομόνερα από λακκούβες.
Μετά την εκταφή των σωμάτων αποστέγνωνε τα σώματα συνδυάζοντας αλάτι με σόδα και μετά τα έκρυβε σε ξηρά μέρη στο νεκροταφείο. Όταν τα πτώματα ήταν έτοιμα τα μετέφερε με σάκους στο σπίτι του όπου και τα ταρίχευε, ακολουθώντας πάντα οδηγίες από συγκεκριμένα βιβλία.
Το κίνητρο και οι κατηγορίες
Το 2011 όταν συνελήφθη έδειξε μεγάλη προθυμία να βοηθήσει τις Αρχές και να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματά τους. Ο Moskvin υποστήριξε ότι ένιωθε μεγάλη συμπόνια για τα νεκρά παιδιά και πίστευε ότι θα μπορούσε να τα επαναφέρει στη ζωή είτε με τη βοήθεια της επιστήμης είτε με τη βοήθεια της μαύρης μαγείας. Ήξερε, είπε, ότι διέπραττε έγκλημα αλλά ένιωθε ότι τα κορίτσια τον καλούσαν να τα σώσει. Η σωτηρία τους ήταν πιο σημαντική από την τήρηση του νόμου.
Ο Ρώσος είχε αρνηθεί οποιαδήποτε σεξουαλική έλξη προς τις κούκλες, τις οποίες θεωρούσε παιδιά του. Μιλούσε μαζί τους και ήταν σε αλληλεπίδραση, τους τραγουδούσε, έβλεπε κινούμενα σχέδια και διασκέδαζε διοργανώνοντας γενέθλια πάρτι. Κατηγορούσε επίσης τους γονείς τους ότι αμέλησαν τη φροντίδα τους, μια ευθύνη που βάραινε τον ίδιο.
Σε μία συνέντευξή του μετά τη σύλληψη είχε εξηγήσει ότι ως ειδικός στις κέλτικες σπουδές είχε διαβάσει ότι οι Δρυίδες κοιμόντουσαν στους τάφους ώστε να μπορούν να επικοινωνούν με τα πνεύματα των νεκρών. Είχε επίσης μελετήσει τα ήθη και έθιμα των κατοίκων της Γιακουτίας στη Σιβηρία, οι οποίοι είχαν παρόμοιους τρόπους επικοινωνίας με τους νεκρούς.
Έτσι άρχισε να ψάχνει για νεκρολογίες πεθαμένων παιδιών. Όταν έβρισκε μία που του «μιλούσε», κοιμόταν στον τάφο του παιδιού ώστε να καταλάβει αν το πνεύμα του ήθελε να επιστρέψει στη ζωή. Αυτό το έκανε, όπως είχε υποστηρίξει, για 20 ολόκληρα χρόνια και ποτέ δεν άνοιγε έναν τάφο αν δεν ήταν επιθυμία του παιδιού!
Κατηγορήθηκε για βεβήλωση τάφων και νεκρών, μια κατηγορία που επέφερε πέντε χρόνια φυλάκισης. Η ψυχιατρική γνωμάτευση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Moskvin ήταν σχιζοφρενής, η περίπτωσή του ήταν μοναδική και αποφασίστηκε ο εγκλεισμός του σε ψυχιατρική κλινική, καθώς η κατάστασή του δεν του επέτρεπε να δικαστεί.