«Η άρση βαρών είναι ένα άθλημα με υψηλό ποσοστό κρουσμάτων ντόπινγκ». Με αυτά τα λόγια ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ Ολιβιερ Νίγκλι μίλησε για την άρση βαρών και τα ποσοστά τον επιβεβαιώνουν. Σχεδόν το 50% από τους αθλητές που βρέθηκαν «θετικοί» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και του Λονδίνου ήταν αρσιβαρίστες/ριες. Το «άθλημα των δυνατών» έχει λυγίσει από το βάρος των αποκαλύψεων και, σύμφωνα με ανθρώπους του WADA, κινδυνεύει να βρεθεί εκτός του ολυμπιακού νυμφώνος.
Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, το αντιντόπινγκ έχει οπλίσει τη… φαρέτρα του με πολλούς επανελέγχους. Ετσι, πολλοί από τους αρσιβαρίστες που πρωταγωνίστησαν στις διοργανώσεις του 2008 και 2012 αποκαλύφθηκε ότι ανύψωναν τα σίδερα με τη βοήθεια της χημείας. Κορυφαία περίπτωση ήταν αυτή του Ιλια Ιλιν. Ο αθλητής από το Καζαχστάν από το 2005 πρωταγωνιστούσε αρχικά στα 85 κ. και ύστερα στα 94 κ. και στα 105 κ. Οι επανέλεγχοι έδειξαν ότι είχε κάνει χρήση στανοζολόλης (στεροειδής ουσία που αυξάνει τη μυϊκή δύναμη χωρίς υπερβολική αύξηση βάρους). Από τον αρσιβαρίστα αφαιρέθηκαν τα δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια και οι δηλώσεις του για σκευωρία δεν έπεισαν κανέναν.
Ο Ιλια Ιλιν δεν είναι ο μοναδικός. Από τα 104 θετικά δείγματα των δύο ολυμπιακών διοργανώσεων τα 48 ανήκαν σε αρσιβαρίστες, ένας αριθμός ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ, ενδέχεται να αυξηθεί όταν αποκαλυφθούν όλα τα αποτελέσματα των 1.243 δειγμάτων που έχουν ληφθεί.
Εντυπωσιακοί είναι οι αριθμοί των ντοπαρισμένων στην κατηγορία των 94 κ., στους Ολυμπιακούς του 2012. Από τους πρώτους δώδεκα, οι επτά είχαν χρησιμοποιήσει ουσίες για να καταφέρουν να φτάσουν μέχρι εκεί. Η χρήση ουσιών δείχνει να αποτελεί κοινό μυστικό στον χώρο του αθλήματος. Αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις που έκανε ο Κινγκ Ματάμ μετά τον αγώνα του στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο Γάλλος αθλητής των 69 κ. είχε έρθει, αρχικά, όγδοος αλλά είπε στους δημοσιογράφους ότι θα κερδίσει 4-5 θέσεις, διότι «κάποιοι από τους αθλητές που προηγήθηκαν δεν είναι “καθαροί”». Δεν πρόλαβαν να… τυπωθούν οι δηλώσεις του και βρέθηκε θετικός στην ουσία στρυχνίνη ο Ιζάτ Αρτίκοφ (Κιργιζιστάν) που είχε έρθει τρίτος.
Η παγκόσμια ομοσπονδία της άρσης βαρών, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει πάρει μία σειρά από μέτρα προκειμένου να διατηρήσει το άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, διότι η αποπομπή του θα μειώσει την αίγλη και, φυσικά, τα οικονομικά κέρδη. Το καλοκαίρι ανακοίνωσε ότι κάθε χώρα που θα έχει περισσότερα από δύο θετικά δείγματα δεν θα μπορεί να πάρει μέρος σε αγώνες για ένα χρόνο.
Το άθλημα τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των πολλών περιπτώσεων χρήσης απαγορευμένων ουσιών, βρίσκεται και στο… μικροσκόπιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Οι «αθάνατοι» σχεδιάζουν πολλές αλλαγές στο ολυμπιακό πρόγραμμα και δεν αποκλείεται η αποπομπή της άρσης να είναι μία από αυτές. Ο πρώτος που αναφέρθηκε σε αυτό ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ, ο Ντικ Πάουντ. «Το πρόβλημα με την άρση βαρών δεν είναι κάτι καινούργιο. Εάν η ΔΟΕ το αποφασίσει, θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα κατά του ντόπινγκ. Βέβαια, είναι δύσκολο γιατί πρόκειται για ένα δημοφιλές άθλημα σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη», δήλωσε ο Ζαν Λοπ Τσάπλιτ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης.
«Ναι, η άρση βαρών είναι σε κίνδυνο, όπως σε κίνδυνο βρίσκεται και κάθε άλλο άθλημα εξαιτίας των αλλαγών που σχεδιάζει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή», τόνισε στο AFP o Ατίλα Αντάμφι, γενικός διευθυντής της παγκόσμιας ομοσπονδίας.