Νοσοκομεία: 1,1 δισ. ευρώ για φάρμακα – 600 εκατ. ευρώ θα δώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
5 Min Read

Η συνολική υπέρβαση στο νοσοκομειακό κανάλι, διαμορφώθηκε το 2021 στο 55% της συνολικής νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 61% το 2022

Προβληματισμός επικρατεί στις φαρμακευτικές εταιρείες σχετικά με το ύψος της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, γεγονός το οποίο προβληματίζει επίσης και τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Εκτιμάται μάλιστα ότι το 2022 το κόστος για τα φάρμακα στα νοσοκομεία ξεπερνά το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ και αναμένεται τα 600 εκατομμύρια ευρώ και πλέον να τα δώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω clawback.

-Advertisement-

Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης παλεύει να μαζέψει το clawback μέσω της δημιουργίας κλειστών προϋπολογισμών, οι οποίοι μέχρι στιγμής αφορούν σε φάρμακα αξίας 170 εκατ. ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση του clawback κατά περίπου 80 εκατ. ευρώ για το 2022.

Μάλιστα το θέμα της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης συζητήθηκε και στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας. Το ύψος της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 1,1 δισ. ευρώ για το 2022, υποστήριξε ο Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, Βασίλειος Κουτσιούρης.

Παράλληλα σύμφωνα με την ανασκόπηση που πραγματοποίησε ο Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Κώστας Αθανασάκης και οι συνεργάτες του για τη μεταβολή της ενδονοσοκομειακής αποζημιούμενης φαρμακευτικής δαπάνης σε ονομαστικές τιμές την περίοδο 2013 – 2019, ο ευρωπαϊκός μέσο όρος ήταν στο 50%, ενώ η Ελλάδα είναι πρακτικά η μόνη χώρα που καταγράφει μείωση. Ειδικότερα, αυτό που πληρώνει το κράτος σε ονομαστικές αξίες για φάρμακα εντός του νοσοκομείου είναι μειωμένο κατά 21%, με τη Γαλλία μόνο να καταγράφει οριακή μείωση, μόλις 0,3%.

- Advertisement -

Η συνολική υπέρβαση της στο νοσοκομειακό κανάλι διαμορφώθηκε το 2021 στο 55% της συνολικής νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 61% το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Access Excellence Lead της Roche Hellas, Μιχάλης Κακούρος.

«Θα αναγκαστούμε να συζητήσουμε τα νοσοκομειακά φάρμακα αλλιώς και να βρεθεί μια μεθοδολογία για τη συστηματική καταγραφή και εκτίμηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για διεθνείς συγκρίσεις», ανέφερε ο κ. Αθανασάκης, εξηγώντας πως είναι μια δαπάνη που αυξάνεται «και δεν αυξάνεται μόνη της, αλλά επειδή αλλάζει ο ρόλος του νοσοκομείου ως κανάλι διανομής. Μια σειρά από φάρμακα, για διάφορους λόγους, αρχίζουν πλέον και περνούν μέσω του νοσοκομείου», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον καθηγητή, όλα τα νοσοκομειακά φάρμακα δεν είναι ίδια, αλλά «κάποια μπορούν να ενταχθούν στα DRG και άλλα δεν μπορούν να συναρτηθούν». Για τον κ. Αθανασάκη είναι απαραίτητα να αναπτυχθούν συστήματα πρόβλεψης, «για το τι έρχεται και ποια θα είναι η μελλοντική νοσηρότητα, αλλά και να κάνουμε μείζονα χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων», ειδικά αυτών που περιγράφονται ως συμφωνίες ελεγχόμενης εισόδου.

Αλλά και για την Όλγα Οικονόμου, Διευθύντρια Φαρμακευτικού Τμήματος του Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς», Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας, απαραίτητη είναι η εφαρμογή επιστημονικών εργαλείων και η ενεργοποίηση μηχανισμών ελέγχου και εξορθολογισμού των δαπανών.

Αντιδράσεις από την αγορά φαρμάκου

Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr με επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας, εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών αναφέρουν ότι τα σημειώματα, που λαμβάνουν για την απόδοση του νοσοκομειακού clawback για το β’ εξάμηνο 2021, ήταν αυξημένα κατά τουλάχιστον 10% συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις που ανέφεραν τα σημειώματα του α’ εξαμήνου του 2021, που είχαν εκδοθεί τον Αύγουστο της τρέχουσας χρονιάς.

Ειδικότερα, όπως εξηγούν εκπρόσωποι του κλάδου η περαιτέρω αύξηση δημιουργεί ουσιαστικά προβλήματα στις εταιρίες, καθώς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών τους δηλώσεων για το προηγούμενο οικονομικό έτος, ενώ δυσκολεύεται σημαντικά η δυνατότητα οικονομικών προβλέψεων για το τρέχον έτος.

Για αυτό και ζητούν συνάντηση με τον Θάνο Πλευρη, για να συζητηθούν αναλυτικά τα στοιχεία της δαπάνης, καθώς εκτιμούν ότι πρέπει να διευκρινιστούν ο τρόπος υπολογισμού της υπέρβασης, τα clawback που αντιστοιχούν ανά κατηγορία αλλά και που επιβαρύνουν τις εταιρείες ανά κατηγορία, αλλά και τα ποσοστά όγκου κατανάλωσης και τα ποσά δαπάνης ανά κατηγορία προϊόντων.

ygeiamou.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *