Μεγαλύτερο χώρο στην ιδιωτική πρωτοβουλία δίδει στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς το νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με αυτό η ηγεσία του υπουργείου επιχειρεί αφενός να βάλει σε μία τάξη σε ένα παραγωγικό τμήμα όπου τέσσερις στις πέντε οντότητες (Συνεταιρισμοί) έχουν καταστεί «φαντάσματα» και παράλληλα να επιτρέψει την ανεύρεση χρηματοδοτικής υποστήριξης τους μέσω ιδιωτών.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δίδεται η δυνατότητα συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο των αγροτικών συνεταιρισμών σε ποσοστό μέχρι 35%. Κάτι, που σύμφωνα με τον υπουργό κ. Μάκη Βορίδη αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην επίλυση του παγίου προβλήματος χρηματοδοτήσεως της λειτουργίας των Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Επιπρόσθετα το προτεινόμενο νομοσχέδιο διευκολύνει και την ανάπτυξη οποιασδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας εκ μέρους του Αγροτικού Συνεταιρισμού καθώς παρέχει αυξημένες δυνατότητες στα μέλη ώστε, μέσω των διατάξεων του Καταστατικού που εκείνα θα ορίσουν, να διαμορφώσουν το κατάλληλο γι’ αυτούς πλαίσιο λειτουργίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού ως ιδιωτικής και αυτόνομης επιχείρησης. Μίας επιχείρησης που θα έχει πρόσβαση σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που όμως δεν αλλοιώνουν τον αγροτικό χαρακτήρα της.
Πιο εύκολη η σύσταση
Επίσης δίδεται η δυνατότητα σύστασης Συνεταιρισμού από μόλις 10 μέλη και με ελάχιστο συνεταιριστικό κεφάλαιο τα 10.000 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι περιορισμοί μάλιστα δεν θα ισχύουν καν για περιοχές κάτω των 3.500 κατοίκων. Η δε διαδικασία για την ίδρυση απλοποιείται καθώς οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν πλέον να υποβάλλουν μία διοικητική πράξη που εκδίδεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι με δικαστική απόφαση όπως προβλέπει ο παρών νόμος.
Ο ρόλος του Κράτους
Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο ρυθμίζεται και ο ρόλος του κράτους, ο οποίος περιορίζεται στις διαδικασίες καταχώρησης στο Μητρώο, στον έλεγχο νόμιμης λειτουργίας και στην μέριμνα για την ανάπτυξη των Αγροτικών Συνεταιρισμών.
«Παγώνουν» για μία πενταετία οι διώξεις
Επιπλέον, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται σημαντική διάταξη που προβλέπει το πάγωμα για μια πενταετία των διώξεων που αντιμετωπίζουν μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συνεταιρισμών που τελούν υπό εκκαθάριση, εξυγίανση ή πτώχευση και αφορούν την μη καταβολή εισφορών ή/και φόρων στο δημόσιο. Από την παραπάνω διάταξη εξαιρούνται περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν δίωξη για υπεξαίρεση και κατάχρηση όπως επίσης και οφειλές προς τραπεζικά ιδρύματα.
Λύση στα «φαντάσματα»
Στο μεταξύ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει δηλώσει πως έχει δώσει εντολή για την εκκαθάριση του μητρώου των Αγροτικών Συνεταιρισμών. Ο κ. Βορίδης εκτιμά ότι από τους περίπου 6.000 θα υπάρξει λύση για περίπου 5.000 ενώ από τους εναπομείναντες οι 800 είναι στην πραγματικότητα σήμερα ενεργοί. Έχει τονίσει παράλληλα ότι σε πραγματικά μεγέθη οικονομίας οι ισχυροί συνεταιρισμοί ανέρχονται σε 60, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν αρκετοί μικρομεσαίοι συνεταιρισμοί για τους οποίους υπάρχει προοπτική.
Η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 14 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι η αλλαγή του νομικού πλαισίου που αφορά τους Συνεταιρισμούς αποτελεί προεκλογική δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού και περιλαμβάνεται στον μπλε φάκελο που παρέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Μάκη Βορίδη κατά την ανάληψη των υπουργικών του καθηκόντων.