Το πνεύμα και το γράμμα του νόμου έχει να κάνει πάντα με την οπτική και την ηθική. Συνήθως το επικαλούνται εκείνοι που αισθάνονται αδικημένοι από κάποια απόφαση που πατάει ακριβώς πάνω στον κανόνα και χρησιμοποιείται κατά το δοκούν με σκοπό την καταστρατήγηση των νόμων από εκείνους ου τους δημιουργούν και τους εφαρμόζουν.
Μπλέγμενα πράγματα θα πει κανείς. Για παράδειγμα στην αναμέτρηση της Κυριακής στο ΔΑΚΛ, η φάση του δεύτερου γκολ της Λαμίας είναι από εκείνες που θα έπρεπε να μπουν στη συζήτηση σχετικά με την λειτουργία του VAR και το πνεύμα και το γράμμα του πρωτοκόλλου που ακολουθεί.
Με βάση το γράμμα του νόμου η απόφαση του διαιτητή έπειτα από την παρέμβαση του VAR, ήταν σωστή και απέδωσε δικαιοσύνη. Ο Δημούτσος όντως βρήκε την μπάλα με το χέρι, έπειτα ξεκίνησε η αντεπίθεση της Λαμίας που οδήγησε στο εκπληκτικό γκολ του άτυχου Σασί. Ο διαιτητής έκανε ξεκάθαρο λάθος που δεν έδωσε εξαρχής το φάουλ στο Πανιώνιο. Από αυτά που λέμε «ανθρώπινα» χωρίς δόλο, αφού και η φάση ήταν έξω από την περιοχή και δεν αφορούσε περίπτωση πέναλτι, όπως στο ματς με τον Παναθηναϊκό.
Κάπου εδώ μπαίνει η συζήτηση για το γράμμα του νόμου. Η προσθήκη του VAR και της χρήσης βίντεο για φάσεις κρίσιμες σε μία αναμέτρηση, έγινε για να αποφευχθεί η διαμόρφωση ενός αποτελέσματος από λάθος διαιτητικές αποφάσεις και όχι για να εξαλείψουν τα λάθη των ανώτατων αξιωματούχων ενός αγώνα. Ειδάλλως θα μπορούσαμε να τους ακυρώσουμε εντελώς και να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για τον έλεγχο των φάσεων.
Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε ένα κολάρο ηλεκτρικής εκκένωσης στους ποδοσφαιριστές και κάθε φορά που θα υπήρχε παράβαση το σύστημα, που θα σάρωνε το γήπεδο, θα έδινε εντολή να τον χτυπήσει ρεύμα και η φάση να τελειώνει.
Η φάση με το χέρι του Δημούτσου έγινε μπροστά στον διαιτητή, έξω από την περιοχή της Λαμίας και ο μη καταλογισμός του φάουλ δεν ήταν ικανός να καθορίσει το αποτέλεσμα. Μεσολάβησαν δύο πάσες και η επέλαση του Σασί που νίκησε δύο αντιπάλους αμυντικούς, οι οποίοι δεν είχαν αντιληφθεί καν πως είχε προηγηθεί ένα χέρι έξω από την απέναντι περιοχή και προσπάθησαν ανεπιτυχώς να τον ανακόψουν.
Ενας ξένος διαιτητής θα ακύρωνε ένα γκολ για ένα φάουλ στην άλλη άκρη του γηπέδου ή απλά θα αναγκάζονταν να ζήσει με ένα ανθρώπινο λάθος, από εκείνα που δεν καθορίζουν αποτέλεσμα;
Σε οποιοδήποτε σοβαρό πρωτάθλημα, η ακύρωση του γκολ του Σασί από την παρέμβαση του VAR, θα ήταν επιχείρημα για την καταστροφή του θεάματος με την χρήση της τεχνολογίας. Στην Ελλάδα αυτό το επιχείρημα θα ήταν αστείο να το επικαλεστούμε. Η διαιτησία έχει ακόμα τεράστια ανηφόρα να διαβεί ώστε να διώξει από πάνω της την καπότα της διαφθοράς.
Στο Μεντεγίν των Βαλκανίων που δύο επιχειρηματίες και ένας εφοπλιστής δημιουργούν μονοπώλια, η καχυποψία δεν θα εκλείψει ποτέ. Συνεπώς στην Ελλάδα καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε το βίντεο ακόμα και για τα πλάγια άουτ, από τη στιγμή που η πρόταση για κολλάρο-taser, φαντάζομαι, δεν θα εισακουστεί.
Υ.Γ 1: Τελικά η εντός έδρας ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό την πρώτη αγωνιστική, υπολογίζεται ως γκέλα. Όπως τεράστια γκέλα είναι και η ισοπαλία με τον Πανιώνιο, τη χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος αυτή τη στιγμή.
Υ.Γ 2: Ο Άνταμ Τζανετόπουλος έκανε ένα από καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του ως κεντρικός στόπερ εναντίον της Μίλαν, σε σύστημα με τρεις αμυντικούς. Απλώς το αναφέρω.
Υ.Γ 3: Ο προπονητής της Λαμίας διαχειρίζεται το υλικό που βρήκε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χωρίς δημιουργικό παίκτη στον άξονα και με αρκετούς περιφερειακούς επιθετικούς, το σύστημα που επιλέγει και εμπιστεύεται είναι το πιο ορθολογικό.
Υ.Γ 4: Ο Μάκης Χάβος τύγχανε της απόλυτης στήριξης του Σάκη Τσικνή και η απομάκρυνση του ήταν απόφαση με μοναδικό γνώμονα τον οικονομικό εξορθολογισμό του μπάτζετ.