Ν. Σταυρογιάννης: «Η στήριξη των καινοτόμων δράσεων προτεραιότητά μας»

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
5 Min Read

«Η στήριξη των καινοτόμων δράσεων που αναπτύσσονται στο Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης αποτελεί προτεραιότητά μας» επισήμανε ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης κατά το χαιρετισμό που απεύθυνε στο 2ο Συμπόσιο Ελληνο-Αραβικής Αστρονομίας που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 19 Απριλίου 2016, στην Υπάτη.

-Advertisement-

Το Συμπόσιο διοργανώθηκε από το Δήμο Λαμιέων, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Αιγυπτιακό Μορφωτικό Κέντρο Αθηνών, τον Εκπολιτιστικό – Επιμορφωτικό Σύλλογο Υπαταίων «Οι Αινιάνες» και το Σύλλογο Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας «Ηρακλής» και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Πολιτισμού της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου.

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, ο  Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας Ευθύμιος Καραΐσκος και ο Dr. Huseein Marie Mahmoud, Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ενώ εισηγητές ήταν ο Διευθυντής του Πλανηταρίου της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας Dr. Omar Fikry, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, Αν. Καθηγητής Αστροφυσικής – Αστρονομίας και Μηχανικής ΕΚΠΑ Δρ. Στράτος Θεοδοσίου, ο Στρατιωτικός Ιατρός – Καρδιολόγος, Δρ. Τμήματος Φιλοσοφίας της Επιστήμης ΕΚΠΑ, μέλος ΣΕΑΦ Δρ. Παναγιώτης Ιακωβής και ο Φυσικός, πρώην Υπεύθυνος ΕΚΦΕ, μέλος ΣΕΑΦ Διονύσης Κωνσταντίνου.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης σημείωσε:

- Advertisement -

«Με μεγάλη χαρά και περηφάνια παραβρίσκομαι σήμερα εδώ και χαιρετίζω τη σημαντική αυτή εκδήλωση, το 2ο Συμπόσιο Ελληνο-Αραβικής Αστρονομίας που συνδιοργανώνει ο Δήμος Λαμιέων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Αιγυπτιακό Μορφωτικό Κέντρο Αθηνών, ο Εκπολιτιστικός – Επιμορφωτικός Σύλλογος Υπαταίων «Οι Αινιάνες» και ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας «Ηρακλής».

Και είναι διπλή η χαρά μου αφού τo Κακογιάννειο Αστεροσχολείο της Υπάτης αποτελεί πλέον ένα πλήρες σύγχρονο κέντρο άσκησης και διάδοσης της Αστρονομίας μιας που το τηλεσκόπιό του, το οποίο ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες την λειτουργία του, αποτελεί ότι πιο σύγχρονο και τέλειο κυκλοφορεί στον τομέα του και είναι  ένα μοναδικό εργαλείο για τους ερασιτέχνες  αστρονόμους της Φθιώτιδας. Το τηλεσκόπιο που είναι ευρέως γνωστό ως «Το  γήινο μάτι», είναι το τρίτο μεγαλύτερο που υπάρχει στην Ελλάδα και δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να γνωρίσουν  τα άστρα, τους πλανήτες και όλο τον μαγικό κόσμο του σύμπαντος.

Ένα εργαλείο που δίνει σε όλους τη δυνατότητα να  πραγματοποιήσουν  έρευνα,  να κάνουν πειραματισμούς και να πραγματοποιήσουν βήματα μπροστά  στην «ανάγνωση» του σύμπαντος.

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας είχε πριν λίγα χρόνια την ιδέα της δημιουργίας αυτής της δράσης, η οποία έχει επιστημονικό, ερευνητικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα. Ήταν αυτονόητο πως ο Δήμος Λαμιέων από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός και προσέφερε τη στήριξή του στην προσπάθεια αυτή, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη  προσπάθεια αναδεικνύει τη συλλογικότητα και προωθεί την ανάπτυξη του τόπου μας.

Θεωρούμε πως η συγκεκριμένη καινοτόμος δράση θα αποφέρει οφέλη όχι μόνο για την τοπική κοινωνία της Υπάτης και του Δήμου Λαμιέων, αλλά και όλου του Νομού Φθιώτιδας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αναδεικνύοντάς μας ως σταυροδρόμι Ιστορίας, πολιτισμού, εκπαίδευσης και επιστήμης.

Στόχος μας πλέον είναι να σηματοδοτήσουμε συνεργασίες με πολλά εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τη διεξαγωγή διαγωνισμών, τη λειτουργία σχολής ερασιτεχνικής Αστρονομίας και πολλά ακόμη που προγραμματίζονται και υλοποιούνται στο επόμενο διάστημα. Παράλληλα θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την εθελοντική εργασία των μελών του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας, των οποίων οι κόποι και η αγάπη για την επιστήμη της Αστρονομίας έκαναν το διευθυντή του Ευγενίδειου Ιδρύματος να χαρακτηρίσει την αίθουσα «Σταύρος Κακογιάννης» ως το «3ο πλανητάριο της Ελλάδας». Το όνειρο αυτό έχει πλέον αποκτήσει σάρκα και οστά. Το τηλεσκόπιο είναι στη θέση του συμπληρώνοντας και ολοκληρώνοντας το τρίπτυχο Αστεροσχολείο- Πλανητάριο -Αστεροσκοπείο, όπως ήταν άλλωστε και το αρχικό όραμα των ευεργετών και δωρητών του.

Χαιρετίζουμε το σημερινό «2ο Συμπόσιο Ελληνο- Αραβικής Αστρονομίας», καλωσορίζουμε τους υψηλούς καλεσμένους μας και αναμένουμε περισσότερη Αστρονομία στο μέλλον.»

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *