Ad imageAd image

Νίκη Κ. Κεραμέως: “Υπαρκτός ο κίνδυνος παράνομης κρατικής ενίσχυσης για τη χρηματοδότηση των 30 εκατ. ευρώ προς την ΕΒΖ”

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
4 Min Read

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας σχετικά με την κεφαλαιακή ενίσχυση των 30 εκατ. ευρώ που παρείχε η Κυβέρνηση προς την ΕΒΖ δυνάμει της ΠΝΠ τον Μάρτιο του 2015. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου, η ΕΕ θέτει ζήτημα παράνομης κρατικής ενίσχυσης για την εν λόγω χρηματοδότηση. Προσπάθησα πολλές φορές να προειδοποιήσω την Κυβέρνηση για το ενδεχόμενο η χρηματοδότηση να εμπεριέχει στοιχεία κρατικής ενίσχυσης. Μοναδικός μου στόχος ήταν να αποφευχθούν διαδικαστικές επιπλοκές και χρηματικές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τους Έλληνες φορολογούμενους και να αποβούν μοιραίες για το μέλλον της εταιρείας.

-Advertisement-

Με ερώτηση που κατέθεσα προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη, ζητώ απαντήσεις για τη θέση των ελληνικών αρχών επί του θέματος, αλλά και για την ενδεχόμενη επιβάρυνση προς τον Έλληνα φορολογούμενο, ο οποίος για άλλη μια φορά κινδυνεύει να επωμιστεί τις συνέπειες των λαθεμένων χειρισμών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

- Advertisement -

Προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη

Θέμα: «Κίνδυνος χαρακτηρισμού παράνομης κρατικής ενίσχυσης για την κεφαλαιακή ενίσχυση 30 εκατομμυρίων ευρώ προς την ΕΒΖ»

-Advertisement-

Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2016

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Καθημερινή» του Σαββάτου 6 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει θέμα παράνομης κρατικής ενίσχυσης για τη χρηματοδότηση των 30 εκατ. ευρώ προς την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) δυνάμει της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 27ης Μαρτίου 2015.

Στις 30 Μαρτίου, δηλαδή την επόμενη εργάσιμη της έκδοσης της ΠΝΠ, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατέθεσα ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό, η οποία ουδέποτε απαντήθηκε, επιχειρώντας να προειδοποιήσω την Κυβέρνηση για το ενδεχόμενο η εν λόγω χρηματοδότηση να εμπεριέχει στοιχεία κρατικής ενίσχυσης. Συγκεκριμένα, είχα σημειώσει την ανάγκη αξιολόγησης της εν λόγω ρύθμισης ως προς τη συμβατότητά της με τους ενωσιακούς κανόνες κρατικών ενισχύσεων, κατά την έννοια του άρθρου 107 παρ. 1 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ. Περαιτέρω, είχα επισημάνει την υποχρέωση των ελληνικών αρχών να προβούν στην προβλεπόμενη στο Ν.4152/2013 διαδικασία προηγούμενης διαβούλευσης με την αρμόδια Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και σε κοινοποίηση της σχετικής ρύθμισης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις κείμενες ενωσιακές διατάξεις. Στόχος μου ήταν να διασφαλιστεί το κύρος της πράξης και, σε περίπτωση παραβίασης της ενωσιακής νομοθεσίας, να υπάρξει περιθώριο διόρθωσης, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενες διαδικαστικές επιπλοκές ή χρηματικές κυρώσεις που θα επιβαρύνουν τους Έλληνες φορολογούμενους και θα αποβούν μοιραίες για το μέλλον της εταιρείας.

Η Κυβέρνηση, στις 29 Απριλίου 2015, κατά τη συζήτηση για την κύρωση της ΠΝΠ στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, εξαπέλυε αιτιάσεις προς τη Νέα Δημοκρατία: «Πού τη βλέπετε την κρατική στήριξη;», έλεγε με χαρακτηριστική ένταση ο αρμόδιος Υπουργός.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποια είναι η θέση των ελληνικών αρχών επί του ζητήματος παράνομης κρατικής ενίσχυσης που έχει εγείρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την κεφαλαιακή ενίσχυση 30 εκατ. Ευρώ προς την ΕΒΖ;
    2. Ποια θα είναι η επιβάρυνση προς τον Έλληνα φορολογούμενο, εάν τελικά η χρηματοδότηση των 30 εκατ. Ευρώ προς την ΕΒΖ αποτελεί πράγματι παράνομη κρατική ενίσχυση;

Η ερωτώσα βουλευτής
Νίκη Κ. Κεραμέως

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *