Νίγηρας: Επίδειξη δύναμης των πραξικοπηματιών λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο του ECOWAS

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
2 Min Read

Σχεδόν 30.000 υποστηρικτές των πραξικοπηματιών στον Νίγηρα συγκεντρώθηκαν σήμερα σε ένα στάδιο στη Νιαμέι, καθώς λήγει το τελεσίγραφο που έχει δώσει στη στρατιωτική χούντα ο Οργανισμός Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS), απειλώντας με στρατιωτική επέμβαση αν δεν αποκατασταθεί στο αξίωμά του ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας Μοαμέντ Μπαζούμ.

-Advertisement-

Μια αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διάσωση της Πατρίδας (CNSP), της χούντας που ανέλαβε την εξουσία, έφτασε στο στάδιο υπό τις επευφημίες του πλήθους. Πολλοί κρατούσαν ρωσικές σημαίες και πορτρέτα των ηγετικών στελεχών του CNSP. «Σήμερα είναι η ημέρα της ανεξαρτησίας μας!» είπε ένας νεαρός, ενώ το πλήθος γύρω του φώναζε συνθήματα όπως «Κάτω η Γαλλία, κάτω ο ECOWAS».

Το στάδιο αυτό, το μεγαλύτερο στον Νίγηρα, φέρει το όνομα του Σεϊνί Κουντσέ, του πραξικοπηματία στρατιωτικού που ανέτρεψε τον πρώτο πρόεδρο της χώρας, το 1974. Ήταν σχεδόν γεμάτο και η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική.

Ο στρατηγός Μοαμέντ Τουμπά, ένα από τα ηγετικά στελέχη του CNSP, πήρε τον λόγο ενώπιον του πλήθους και κατήγγειλε «εκείνους που κρύφτηκαν στη σκιά» και «μηχανορραφούν για να ανατρέψουν» το «βήμα προς τα εμπρός» που έκανε ο Νίγηρας. «Γνωρίζουμε το μακιαβελικό σχέδιό τους», πρόσθεσε.

- Advertisement -
-Advertisement-
=Advertisement=

Αυτή η επίδειξη δύναμης γίνεται ενώ σήμερα λήγει η διορία που έδωσε στις 30 Ιουλίου ο ECOWAS στους στρατιωτικούς να αποκαταστήσουν τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ. Το τελεσίγραφο λήγει τα μεσάνυχτα και προς το παρόν οι στρατηγοί δεν δείχνουν πρόθυμοι να παραχωρήσουν την εξουσία.

Το γενικό περίγραμμα μιας πιθανής στρατιωτικής επέμβασης «καθορίστηκε» την Παρασκευή από τους επικεφαλής των γενικών επιτελείων στρατού των χωρών του ECOWAS. Ορισμένες χώρες, όπως η Σενεγάλη και η Ακτή Ελεφαντοστού, δήλωσαν ήδη έτοιμες να συμμετάσχουν σε μια τέτοια στρατιωτική δύναμη.

Το πραξικόπημα καταδικάστηκε από όλους τους Δυτικούς και Αφρικανούς εταίρους του Νίγηρα – με την εξαίρεση του Μαλί και της Μπουρκίνα Φάσο, δύο χωρών όπου εκδηλώθηκαν στρατιωτικά πραξικοπήματα το 2020 και το 2022 αντίστοιχα και δηλώνουν ότι μια επέμβαση στον Νίγηρα θα σήμαινε «κήρυξη πολέμου» και στις δικές τους χώρες.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *