Νέο σχέδιο νόμου: Αλλαγή φύλου με απλή αίτηση στο δικαστήριο

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
3 Min Read

«Πράσινο φως» ώστε να μπορούν να διορθώσουν το φύλο τους στην ταυτότητα ή σε οποιοδήποτε άλλο έγγραφο είναι καταχωρισμένο, χωρίς να έχουν υποβληθεί σε ιατρική επέμβαση ή σε ψυχιατρική εξέταση και αγωγή, ανάβει για τα διεμφυλικά άτομα νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

-Advertisement-

Στο ίδιο νομοσχέδιο, το οποίο έδωσε στη δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, υψώνεται ασπίδα προστασίας για το παιδί, αφού συστήνεται ο «Εθνικός Μηχανισμός Παρακολούθησης και Αξιολόγησης του Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού», με 13μελή σύνθεση υπό τον γ.γ.Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι νέες ρυθμίσεις, σύμφωνα με το «Έθνος»,μπλοκάρουν ένα φαινόμενο διακρίσεων και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου», τονίζοντας ότι «κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στον σεβασμό της προσωπικότητάς του με βάση τα χαρακτηριστικά του φύλου του». Μέχρι τώρα για να γίνει «διόρθωση φύλου» έπρεπε να προηγηθεί σχετική χειρουργική παρέμβαση μη αναστρέψιμη αλλά και ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, ενώ κατ’ επανάληψη έχει διαπιστωθεί ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν υποστεί στην καθημερινή ζωή (ακόμα και από τα σχολικά χρόνια) τον κοινωνικό και εργασιακό αποκλεισμό, έχουν πέσει θύματα βίας κλπ.

Το νομοσχέδιο ορίζει ότι η ταυτότητα φύλου «περιλαμβάνει την προσωπική αίσθηση του σώματος, καθώς και την κοινωνική και εξωτερική έκφραση του φύλου, που αντιστοιχούν στη βούληση του προσώπου», προσθέτοντας ότι «η προσωπική αίσθηση του σώματος μπορεί να συνδέεται και με αλλαγές που οφείλονται σε ιατρική αγωγή ή άλλες επεμβάσεις που επιλέχθηκαν ελεύθερα».

- Advertisement -

Προωθώντας ρυθμίσεις που έως τώρα υιοθετήθηκαν από 17 ευρωπαϊκές χώρες, το σχέδιο προβλέπει ότι εάν υπάρχει ασυμφωνία ανάμεσα στην ταυτότητα φύλου και στο καταχωρισμένο φύλο το ενδιαφερόμενο πρόσωπο μπορεί να ζητήσει τη διόρθωσή του «ώστε να αντιστοιχεί στη βούληση, στην προσωπική αίσθηση του σώματος και στην εξωτερική του εικόνα», εφόσον έχει «πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα» (είναι ενήλικο κλπ), δεν είναι έγγαμο, ενώ δεν απαιτείται προηγούμενη επέμβαση και ψυχική ή σωματική αγωγή.

Η διόρθωση γίνεται με δικαστική διαδικασία, όπου αυτοπροσώπως ο ενδιαφερόμενος δηλώνει το επιθυμητό φύλο, το κύριο όνομα που επιλέγει και το προσαρμοσμένο επώνυμο. Το σχέδιο προβλέπει καταχώριση της δικαστικής απόφασης στο Ληξιαρχείο με τρόπο που θα διασφαλίζει τη μυστικότητα της μεταβολής αλλά και της αρχικής ληξιαρχικής πράξης, ενώ οι υπηρεσίες για την έκδοση άλλων εγγράφων, όπου αναγράφεται η ταυτότητα ή από τα οποία εξαρτώνται δικαιώματα για την καταχώριση μητρώων ή καταλόγων (εκλογικών κλπ), υποχρεώνονται σε άμεση συμμόρφωση, χωρίς αναφορά ότι μεσολάβησε διόρθωση φύλου, ενώ οι υπάλληλοι έχουν καθήκον εχεμύθειας, αλλιώς υπέχουν ποινική ευθύνη.

Τα «χαρακτηριστικά φύλου» προστίθενται στις προστατευτικές διατάξεις για την καταπολέμηση του ρατσισμού. Η διόρθωση φύλου ισχύει έναντι όλων, το πρόσωπο διατηρεί τον ίδιο ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και εάν έχει παιδιά δεν επηρεάζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις από τη γονική μέριμνα, ενώ στη ληξιαρχική πράξη γέννηση των παιδιών δεν γίνεται καμία μεταβολή λόγω της διόρθωσης φύλου.

Πηγή

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *