Δίχως «φρένα» συνεχίζεται το πληθωριστικό φαινόμενο στην Ελλάδα, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων σχεδόν 29 ετών – «Έκρηξη» και σε καύσιμα και τρόφιμα
Νέο άλμα εμφάνισε τον φετινό Μάιο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς οι τιμές καταναλωτή σκαρφάλωσαν άνω των επιπέδων του 11%, σημειώνοντας το υψηλότερο σημείο των τελευταίων σχεδόν 29 ετών.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή, (δηλαδή σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021) καθορίστηκε στο 11,3%. Η αντίστοιχη επίδοση του Απριλίου είχε διαμορφωθεί στο 10,2%.
Σε μηνιαίο επίπεδο (δηλαδή σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022), προέκυψε άνοδος της τάξης του 0,7%. Ταυτόχρονα, ο μέσος δείκτης για το 12μηνο Ιουνίου 2021 – Μαΐου 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 5,3% έναντι μείωσης 1,5% το αντίστοιχο διάστημα της περιόδου 2020 – 2021.
Άλμα 172% στο φυσικό αέριο
Η αλματώδης αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον κλάδο της ενέργειας, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου εμφάνισαν άλμα 172,7% σε σχέση με πέρυσι. Οι τιμές του ηλεκτρισμού, παράλληλα, κατέγραψαν άνοδο κατά 80,2%, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης είδε τις τιμές να εκτινάσσονται κατά 65,1% μέσα σε 12 μήνες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο κλάδος της στέγασης να είναι ακριβότερος κατά 35% και ο κλάδος των μεταφορών κατά 18,8%.
Προς μέσο πληθωρισμό κοντά στο 9%
Οι απανωτές ανατιμήσεις αγαθών και υπηρεσιών έχουν βάλει «φωτιά» στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας για μέσο πληθωρισμό 5,6% το 2022, φέρνοντας σε πρώτο πλάνο το δυσμενές σενάριο, το οποίο ανεβάζει την ταχύτητα του δείκτη στο 7,6%.
Υπάρχει όμως και το ακόμη χειρότερο, το οποίο «έριξε» χθες ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα «τρέξει« με ρυθμούς 8,8% κατά μέσο όρο, δηλαδή με διπλάσια ταχύτητα από τις προηγούμενες προβλέψεις του.
Ποια είναι η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών; Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο εστάλη στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι «η απρόβλεπτη πορεία του πολέμου στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην ενέργεια και τα εμπορεύματα καθιστούν τον πληθωρισμό ως τον κορυφαίο κίνδυνο που θα αντιμετώπιζε η οικονομία. Είναι ξεκάθαρο ότι μια περαιτέρω άνοδος του πληθωρισμού το τρέχον έτος θα έχει υφεσιακό αντίκτυπο στην οικονομία, ενώ η ταχύτερη εξομάλυνση θα επιτρέψει μεγαλύτερο ΑΕΠ, λόγω της χαμηλότερης επιβάρυνσης των προϋπολογισμών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».
Πηγή: newmoney