Νέο καθεστώς στις ηλεκτρονικές πληρωμές- Τι αλλάζει σε συναλλαγές και προπληρωμένες κάρτες

lamianow
By lamianow Add a Comment
3 Min Read

Νέο καθεστώς στις συναλλαγές μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής, χρεωστικών καρτών και λοιπών ηλεκτρονικών μέσω πληρωμή, οι όποιες δεν μπορούν πλέον να γίνονται ανώνυμα αλλά και αλλαγές στις πληρωμές υπέρ τρίτων, ισχύει από χθες.

-Advertisement-

Με την πλήρη ενεργοποίηση του των διατάξεων του ν. 4446/2016 απαγορεύεται πλέον η χρήση ανώνυμων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Η νέα ρύθμιση αφορά συγκεκριμένες προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες, τις οποίες οι χρήστες μπορούσαν να «γεμίζουν» μέσω τερματικών που είναι εγκατεστημένα σε περίπτερα και άλλα σημεία λιανικής.

Οπως επισημαίνεται από το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την εντατικοποίηση της εθνικής προσπάθειας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενεργοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου 2017, το σύνολο των άρθρων που αφορούν στην απαγόρευση της χρήσης των ανώνυμων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Τι ισχύει

- Advertisement -

Στο εξής, κατά τις συναλλαγές με χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής -ενδεικτικά μέσω μεταφοράς από λογαριασμό ηλεκτρονικής τραπεζικής, μέσω χρήσης κάρτας πληρωμής καθώς και μέσω οποιουδήποτε άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμών (ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, ηλεκτρονικό πορτοφόλι, ηλεκτρονικό χρήμα, κουπόνι, voucher)- καθίσταται υποχρεωτική η ονομαστικοποίηση και η ταυτοποίηση του κατόχου του μέσου πληρωμής από το πρώτο ευρώ, με συλλογή των στοιχείων και εγγράφων που πιστοποιούν την ταυτότητα των κατόχων τους.

Πλέον, η χρήση μη-ονομαστικοποιημένων και μη-ταυτοποιημένων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής κατά την πραγματοποίηση συναλλαγών δεν επιτρέπεται, ενώ πιθανές εξαιρέσεις θα εξετασθούν στο μέλλον και μετά την καθολική ανταπόκριση των παρόχων στο νέο μέτρο.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκαν οι προβλέψεις του Νόμου που απαγορεύουν τη διανομή και την καθ’ οιονδήποτε τρόπο διάθεση ηλεκτρονικού χρήματος, καθώς και την είσπραξη έναντι τρίτου εν γένει, τόσο με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όσο και μετρητά, από παντός είδους οντότητες του ν. 4308/2014, που δεν αποτελούν νομίμως αδειοδοτημένους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών ή Αντιπροσώπους ή τραπεζικά υποκαταστήματα εκτός αν άλλως ορίζεται ήδη ρητά στην οικεία ισχύουσα νομοθεσία (πχ. πρακτορεία ΟΠΑΠ, εισπράξεις αντικαταβολών κλπ.).

Σημειώνεται πάντως ότι μέχρι στιγμής μοναδικός αδειοδοτημένος Πάροχος Υπηρεσιών πληρωμής, εκτός από τα τραπεζικά υποκαταστήματα, είναι η Viva Wallet- όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, όπου στον πίνακα Μητρώου Ιδρυμάτων Ηλεκτρονικού Χρήματος με έδρα την Ελλάδα, καταχωρημένη είναι μόνο ή VIVA ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ Α.Ε. γεγονός που εγείρει θέμα μονοπωλίου στην αγορά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών εξοφλήσεις λογαριασμών θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα από τις τράπεζες και τα υποκαταστήματά τους, καθώς και από Ιδρύματα Πληρωμών και Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος και τους Αντιπροσώπους τους. Σημεία λιανικής και λοιπά σημεία πώλησης, μπορούν επίσης να εξοφλούν λογαριασμούς και να πραγματοποιούν εισπράξεις για λογαριασμό τρίτων, με την προϋπόθεση ότι θα καταστούν Αντιπρόσωποι σε ένα από τα 469 Ιδρύματα Πληρωμών και Ηλεκτρονικού Χρήματος που δραστηριοποιούνται νομίμως στη χώρα ή σε όσα δραστηριοποιηθούν νομίμως στο μέλλον.

Πηγή: iefimerida.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *