Νέο «καμπανάκι» από Moody’s: Μόνο η Ελλάδα κινδυνεύει με έξοδο από την Ευρωζώνη

lamianow Add a Comment
3 Min Read

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για ακόμη μια φορά η Moody’s Investors Service, σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισημαίνοντας πως το ενδεχόμενο αποχώρησης κάποιας χώρας-μέλους από το ευρώ παραμένει χαμηλό, με εξαίρεση τη χώρα μας.
Σε έκθεση με τίτλο «Πληροφορίες για το πώς ο κίνδυνος εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη αντανακλάται στην αξιολόγηση του Moody’s», ο διεθνής οίκος αξιολόγησης τονίζει πως αν και η πιθανότητα εξόδου μιας χώρας από το ευρώ παραμένει χαμηλή, υπάρχει η προοπτική αύξησης των κινδύνων φέτος, λόγω των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη και της ανόδου των αντιευρπωαίκών κομμάτων.

Αν και είναι απίθανο τα κόμματα αυτά να εξασφαλίσουν αρκετή εκλογική στήριξη για να ζητήσουν εντολή για έξοδο από την Ευρωζώνη στο κοντινό μέλλον, αναφέρει ο Moody’s, ωστόσο μπορούν να επηρεάσουν τις εκλογικές ατζέντες, αποδυναμώνοντας δυνητικά την στήριξη προς τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη.

«Εκτός από την Ελλάδα, η Moody’s πιστεύει ότι το ενδεχόμενο κάποια άλλη χώρα να να εγκαταλείψει την ευρωζώνη παραμένει πολύ χαμηλό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Chief Credit του οίκου, Colin Ellis, και πρόσθεσε:

«Σε κάθε περίπτωση αυτή η πιθανότητα μπορεί να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, ανάλογα με τα αποτελέσματα των επικείμενων εκλογών».

Οποιαδήποτε έξοδος χώρας – μέλους από την Ευρωζώνη, θα είναι μια υπαρξιακή στιγμή για την ένωση, καθώς θα αποδείξει πως η νομισματική ένωση δεν είναι αμετάκλητη, υπογραμμίζει ο Moody’s.

Ωστόσο, όπως τονίζει, σε κάθε περίπτωση, η έξοδος μιας χώρας και η επαναφορά σε δικό της νόμισμα δεν συνεπάγεται αυτόματα και την χρεοκοπία της. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης θα επικεντρωνόταν στην αλλαγή της οικονομικής αξίας των υποχρεώσεων αποπληρωμής του χρέους της εν λόγω χώρας σε σχέση με την αρχική του αξία.

Ο Moody’s κατέληγε σε μια χρεοκοπία μόνο αν οι επενδυτές λάμβαναν τίτλους μειωμένης αξίας σε σχέση με τους αρχικούς  αποτιμημένους σε ευρώ τίτλους, αναφέρει ο οίκος.

«Στην τελική το ενιαίο νόμισμα είναι ένα πολιτικό κατασκεύασμα που στηρίζεται στη σταθερή λαϊκή υποστήριξη μεταξύ των κρατών μελών”, δήλωσε ο Ellis. “Οποιαδήποτε ένδειξη ότι αυτή η λαϊκή υποστήριξη έχει υποχωρήσει σε βασικά κράτη μέλη, θα μπορούσε να έχει επηρεάσει αρνητικά την λαϊκή στήριξη και σε άλλες χώρες της ένωσης αυξάνοντας τα πιστωτικά ρίσκα», καταλήγει ο Colin Ellis.

Πηγή: newpost

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version