Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι έρευνες για τη διαλεύκανση των αιτιών θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας, του τελευταίου από τα τρία παιδιά που εξέπνευσε αιφνιδίως στην Πάτρα. Πλέον το ενδιαφέρον των ιατροδικαστών έχει στραφεί στην ουσία που βρέθηκε στον οργανισμό του παιδιού και πληροφορίες αναφέρουν πως είναι αυξημένη κατά 32 φορές. Στο μεταξύ, έχει προκύψει πως η τροπονίνη στην Τζωρτζίνα ήταν 485, τη στιγμή που ο μέσος όρος είναι 0 – 15.
Οι επιστήμονες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν επικεντρωθεί στην ανάλυση της φαρμακευτικής ουσίας που βρέθηκε στον οργανισμό του παιδιού και υπάρχει σε διάφορα σκευάσματα. Από την ανάλυση στο εργαστήριο του ΑΠΘ αναμένεται να προκύψει η ακριβής ποσότητα που χορηγήθηκε στην Τζωρτζίνα. Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η 9χρονη λάμβανε βαριά φαρμακευτική αγωγή λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε μετά την πρώτη ανακοπή που υπέστη στο Καραμανδάνειο το 2021 και της είχε προκαλέσει εγκεφαλοπάθεια, με αποτέλεσμα η έρευνα πάνω στην ουσία να είναι σύνθετη. Οι επιστήμονες του ΑΠΘ καλούνται να δώσουν απαντήσεις υπό την καθοδήγηση του καθηγητή ιατροδικαστικής και τοξικολογίας, Νίκου Ράικου καθώς διερευνούν τον ποσοτικό έλεγχο στα δείγματα.
Στα ύψη η τροπονίνη
Την ίδια ώρα, ερωτήματα γεννά η αυξημένη τροπονίνη που εντοπίστηκε σε αιματολογικές εξετάσεις του παιδιού λίγες ώρες πριν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου και κατέληξε αργότερα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Σόμπολου στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», η τιμή τροπονίνης ήταν πολύ πιο υψηλή από τις προβλεπόμενες φυσιολογικές τιμές. Όπως επεσήμανε ο δημοσιογράφος, οι γιατροί αναφέρουν στον ιατρικό φάκελο ότι το παιδί δεν είχε πρόβλημα με την καρδιά. «Ο μέσος όρος στις τιμές είναι από 0-15 και η Τζωρτζίνα είχε 485. Όλοι μου είπαν ότι σε αυτή την περίπτωση υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά. Τι σημαίνει η ύπαρξη αυτών των τιμών;», διερώτηθηκε ο δημοσιογράφος και ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων απάντησε: «Εάν υπάρχει δομικό πρόβλημα στην καρδιά θα έχει βρεθεί σίγουρα στην ιστολογική εξέταση η οποία έχει γίνει. Άρα από εκεί θα έχουμε βέβαιη απάντηση, εκτός των άλλων, αν το παιδί είχε καρδιακό πρόβλημα ή όχι. Για να έχουν βάλει απινιδωτή στο παιδί, αυτό σημαίνει ότι έχουμε πλήρη εικόνα του καρδιαγγειακού του συστήματος. Βέβαια, μια ισχαιμία του μυοκαρδίου που μπορεί να σημαίνει λιγότερο οξυγόνο για το μυοκάρδιο, γιατί όταν μειώνουμε το οξυγόνο μας, – για οποιοδήποτε λόγο, όχι μόνο σε ασφυκτικό θάνατο – τα πρώτα όργανα που επηρεάζονται είναι τα ζωτικά όργανα, ο εγκέφαλος και η καρδιά. Άρα θα πρέπει να συνεκτιμηθεί. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να δούμε γιατί έχει γίνει η εγκεφαλοπάθεια στο παιδί, δηλαδή το πρώτο επεισόδιο».
Πάτρα: Κανένα γονιδιακό πρόβλημα στην οικογένεια
Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό πως ολοκληρώθηκε ο γονιδιακός έλεγχος στην οικογένεια και δεν προέκυψε κάποιο πρόβλημα. Σύμφωνα με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο, το επίσημο πόρισμα της εξέτασης αναμένεται να βγει μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με το MEGA, αρχικά εξετάστηκε αν υπάρχουν γονίδια που μπορεί να προκαλέσουν καρδιολογικά προβλήματα. Συνολικά εξετάστηκαν σχεδόν 1.000 γονίδια και το πόρισμα του Ιδρύματος της Ακαδημίας Αθηνών αναφέρει πως δεν υπάρχει κάποιο γενετικό πρόβλημα στα παιδιά, κάτι που αναμένεται να είναι καθοριστικό για την υπόθεση.
reader.gr