Η εντυπωσιακή ανάπτυξη των κλάδων τεχνολογίας, εμπορίου και ακινήτων στην Κίνα την τελευταία δεκαετία έχει βοηθήσει επιχειρηματίες να επεκτείνουν ταχύτατα την περιουσία τους. Μόλις το 2% από τους 249 δισεκατομμυριούχους της χώρας κληρονόμησαν την περιουσία τους και ένα 4% βρέθηκαν στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη χάρη σε ένα συνδυασμό κληρονομιάς και επιχειρηματικού δαιμονίου. Οι υπόλοιποι έχτισαν οι ίδιοι τις «αυτοκρατορίες» τους.
Στην πρώτη θέση φιγουράρει ο Χούατενγκ Μα, συνιδρυτής και πρόεδρος της Tencent Holdings, με περιουσία 41,8 δισ. δολαρίων. Ο Μα σπούδασε πληροφορική στο Πανεπιστήμιο της Σένζεν και άρχισε την καριέρα του στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Γνωστός και ως Πόνι Μα, ίδρυσε την Tencent με τέσσερις συμφοιτητές του το 1998 και σήμερα την έχει αναδείξει σε μία από τις κορυφαίες διαδικτυακές εταιρείες του πλανήτη, με πλατφόρμες social media και ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως επίσης συστήματα πληρωμών.
Ακολουθεί ακόμη ένας Μα. Ο Τζακ Μα του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba με περιουσία 40,2 δισ. δολαρίων, γεννήθηκε το 1964 στη Χανγκζού και άρχισε την επαγγελματική του πορεία ως δάσκαλος. Βίωσε αρκετές επαγγελματικές απορρίψεις, όπως έχει πει ο ίδιος, πριν ιδρύσει την Alibaba.
Στην τρίτη θέση συναντάμε τον Χούι Κα Γιαν, με περιουσία 27,5 δισ. δολαρίων. Γεννηθείς το 1958 εργάστηκε ως τεχνικός σε εργοστάσιο χαλυβουργίας, επί μία δεκαετία, πριν ενταχθεί στο δυναμικό της εταιρείας ακινήτων Evergrande Real Estate Group, όπου σήμερα έχει τη θέση του προέδρου.
Την πρώτη πεντάδα των Κινέζων «αυτοκρατόρων» συμπληρώνουν ο Γιανγκ Χουιγιάνγκ, αντιπρόεδρος της Country Garden Holdings, με περιουσία 20,7 δισ. δολαρίων και ο Γουάνγκ Τζάινλιν, πρόεδρος του ομίλου ακινήτων Dalian Wanda Group, με περιουσία 18,1 δισ. δολαρίων.
naftemporiki.gr