Νέες “νάρκες” από την Τουρκία σε Αιγαίο και Κύπρο – Πώς απαντά η Ελλάδα

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
4 Min Read

Περιπλέκεται μέρα με τη μέρα η κατάσταση με την Τουρκία. Μια απλή επιχείρηση διάσωσης μπορεί να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο. Επικίνδυνη τροπή και για την Κύπρο.

Μπορεί οι Ευρωπαίοι να έδωσαν κατ’ ουσίαν χρόνο στην Τουρκία έως το Δεκέμβριο, αλλά η κατάσταση στο πραγματικό πεδίο περιπλέκεται μέρα με τη μέρα.

Από χθες το βράδυ, το Oruc Reis πρωταγωνιστεί σε έναν πόλεμο νεύρων της Άγκυρας προς την Αθήνα, καθώς κινείται στα όρια των 12 ναυτικών μιλίων και η παράνομη τουρκική Navtex μιλά ούτως ή άλλως για έρευνες στα 6,5. Όπερ σημαίνει πως δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες – ή ακόμη και ώρες – να εισέλθει μεταξύ 6 και 12 μιλίων, δοκιμάζοντας τις αντοχές και τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς.

Προκλητικός χάρτης

- Advertisement -

Την ίδια στιγμή, οι χάρτες του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγιο περιλαμβάνουν περιοχές που αποτελούν στόχο της Άγκυρας για έρευνες και γεωτρήσεις και οι οποίες προφανώς δεν ανήκουν – σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο – στην τουρκική πλευρά.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι περιοχές κοντά στην Κρήτη, τη Ρόδο και την Κάρπαθο, οι οποίες επιπλέον βρίσκονται στο όριο της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ και καλύπτουν την περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ο χάρτης αυτός δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, ωστόσο δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους στην πράξη για την έρευνα και διάσωση, καθώς γεννά σύγχυση στα σκάφη που βρίσκονται σ’ αυτές τις περιοχές που «γκριζάρει» η Τουρκία και χρήζουν έρευνας και διάσωσης.

Με απλά λόγια, μια επιχείρηση ρουτίνας για έρευνα και διάσωση μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας, εάν σπεύσουν σκάφη και των δύο πλευρών. Γι’ αυτό ακριβώς και το ελληνικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του εγκαλεί την Τουρκία ότι βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Επικίνδυνη τροπή και στην Κύπρο

Τα πράγματα, όμως, παίρνουν αίφνης επικίνδυνη τροπή και στην Κύπρο. Η ανάδειξη του Ερσίν Τατάρ ως ηγέτη του ψευδοκράτους με τις ευλογίες της Άγκυρας – κερδίζοντας κυριολεκτικά στο νήμα τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είχε έρθει σε σύγκρουση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν – όχι απλώς απομακρύνει το ενδεχόμενο επανάληψης των συνομιλιών που είχαν ξεκινήσει στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Αλλά, επιπλέον, λόγω της αδιαλλαξίας του κ. Τατάρ και της εξάρτησής του από τη «μητέρα Τουρκία», πιθανότατα θα φέρει νέο γύρο έντασης στο νησί, επαναφέροντας στο προσκήνιο ακόμη και την προοπτική της διχοτόμησης.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη στην Κύπρο θα βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, με κύριο αντικείμενό της τη συνεργασία των τριών χωρών κατά βάση στα ενεργειακά.

Στην Αλβανία ο Δένδιας για συμφωνία

Σημαντικό είναι, επίσης, το αυριανό ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στην Αλβανία, με κύριο θέμα συζήτησης την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια – με την αλβανική πλευρά, ωστόσο, να εμφανίζεται επιφυλακτική.

Μέσα σ’ όλο αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε κι επισήμως την απόφαση της κυβέρνησης – όπως την είχε εκθέσει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο – να αυξηθεί η θητεία στο Στρατό Ξηράς από τους εννέα στους 12 μήνες.

πηγή: newsit.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *