Στο 15% του μεικτού εισοδήματος οι εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες το 2018. Πάνω από 1,4 εκ. ασφαλισμένοι θα δουν τις εισφορές τους να αυξάνονται.
Νέες ανατροπές, με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για 1.400.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους , θα φέρει το 2018, όπως προβλέπεται από την συμφωνία Κυβέρνησης – δανειστών.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αύξηση της βάσης υπολογισμού, ενδέχεται να αγγίξει και τις οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που θα καταστήσει σχεδόν «ασύμφορη» την ασφάλιση και σε κάθε περίπτωση «προβληματική».
Για το λόγο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μαζί με τους δανειστές, έχουν συμφωνήσει να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο. Έτσι, τον πρώτο χρόνο διεύρυνσης της βάσης, οι εισφορές για την κύρια ασφάλιση δεν θα είναι 20%, αλλά 15%.
Τις ανατροπές στις εισφορές καθώς και το μεταβατικό στάδιο παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα και υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αναλυτικά, οι αυξήσεις έρχονται ένα χρόνο πριν από τις μειώσεις συντάξεων, το 2018 και περνούν μέσα από την αύξηση της βάσης υπολογισμού των εισφορών. Ενώ δηλαδή εντός του 2017 υλοποιείται ο νόμος Κατρούγκαλου και οι εισφορές υπολογίζονται για όλους, ως ποσοστό επί του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος του προηγούμενου έτους, ήτοι έσοδα μείον δαπάνες και εισφορές, ένα χρόνο μετά, το 2018 θα υπάρξει και νέα αλλαγή, ώστε η ποσοστιαία εισφορά (π.χ. 27% για κύρια ασφάλιση και υγεία) να επιβάλλεται στο εισόδημα του προηγούμενου χρόνου, πριν, όμως, αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.
Ο λογαριασμός βγάζει σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς αυξήσεις εισφορών κατά 110 ευρώ κατά μέσο όρο, το μήνα. Ενδέχεται δε να ανέβει ακόμη περισσότερο, σε ορισμένες περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, με ετήσιο εισόδημα από 7.033 ευρώ και πάνω.
Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίες, π.χ. έμπορος με ακαθάριστο εισόδημα προ φόρου το 2016 στις 8.500 ευρώ και καθαρό στις 7.000, σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου καλείται να καταβάλλει το μήνα για κύρια ασφάλιση και υγεία (20% συν 6,95% αντίστοιχα) τις κατώτερες δυνατές εισφορές, ήτοι 157,9 ευρώ.
Εφόσον αλλάξει η βάση υπολογισμού των εισφορών και ο υπολογισμός γίνεται πλέον στο ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα, οι εισφορές του θα αυξηθούν στα 191 ευρώ μήνα, ή επιπλέον 33,1 ευρώ που αντιστοιχούν σε αύξηση της τάξης του 18%.
Μάλιστα, οι νέες εισφορές αυξάνονται, σύμφωνα με το euro2day.gr, με γεωμετρική πρόοδο, όσο μεγαλύτερα είναι τα εισοδήματα. Έτσι, δικηγόρος με καθαρό φορολογητέο εισόδημα το 2016 στα 52.000 ευρώ, και εισόδημα προ φόρου 70.000 ευρώ, σύμφωνα με την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία πληρώνει εισφορές 1.207 ευρώ το μήνα.
Εφόσον από την 1/1/2018 αλλάξει η βάση υπολογισμού των εισφορών, θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον 558 ευρώ το μήνα, δηλαδή μηνιαίες εισφορές της τάξης των 1.765 ευρώ, αυξημένες κατά 32% το μήνα.
Προκειμένου να περιοριστούν οι υπέρογκες αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών, εξετάζεται να εφαρμοστεί μια μεταβατική περίοδος ενός έτους, όπου θα δίνεται έκπτωση 15% για το 2018 για όλους τους ασφαλισμένους.
Καμία έκπτωση από το 2019
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή αυτή ήταν απαίτηση των δανειστών –Ευρωπαίων και ΔΝΤ– που ζητούσαν πεισματικά να αλλάξει το ισχύον καθεστώς, υποστηρίζοντας ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς και ότι με το ισχύον σήμερα σύστημα είναι να σαν να καταβάλλονται εισφορές μικρότερες από 20%.
Μάλιστα, οι δανειστές ζητούν από την ελληνική πλευρά, να ξεκαθαρίσει τι σημαίνει στην χώρα μας «φορολογητέο εισόδημα» και να χρησιμοποιείται το ίδιο τόσο από το ασφαλιστικό σύστημα, όσο και από τη φορολογική διοίκηση.