Νέα Ζηλανδία: «Περιμένω το Νόμπελ Ειρήνης μόλις αποφυλακιστώ», σοκάρει ο τρομοκράτης [εικόνες-video]

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Σοκάρουν όσα αναφέρει στο «μανιφέστο» του ο 28χρονος Αυστραλός, Μπρέντον Τάραντ, δράστης της επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία.

-Advertisement-

Ο Μπέντον ο οποίος μπήκε σε δύο τεμένη και σκόρπισε αδιακρίτως τον θάνατο. Όσα γράφει δείχνουν έναν άνθρωπο με εθνικιστικές, εξτρεμιστικές ιδεολογίες, ενώ ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του «οικολόγο εθνικιστή» χωρίς να επιβεβαιώνει αν είναι χριστιανός ή όχι, καθώς «το ψάχνει ακόμη».

Κάνει εκτενή αναφορά στην Ευρώπη «των λευκών», ενώ αναφέρει ότι πρέπει να «φύγουν οι μιναρέδες από την Αγία Σοφια στην Κωνσταντινούπολη»

- Advertisement -

Ο δράστης δημοσίευσε ένα μανιφέστο των 74 σελίδων με τίτλο «The Great Replacement»(Η Μεγάλη Αντικατάσταση) στο Twitter πριν από τις δολοφονίες, υποδεικνύοντας μια «τρομοκρατική επίθεση».

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Στο μανιφέστο του σκοπευτή αναφέρει ότι εμπνεύστηκε από άλλους σκοπευτές όπως ο Άντερς Μπρέιβικ, που σκότωσε 77 άτομα στο Όσλο της Νορβηγίας το 2011. Είπε ότι «αντιπαθούσε» τους μουσουλμάνους και μισούσε αυτούς που είχαν μετατραπεί στη θρησκεία, που τους αποκαλούσαν «προδότες αίματος».

Ο Τάραντ είπε ότι αρχικά σχεδίαζε να επιτεθεί σε ένα τζαμί στο Ντιούνεντιν, αλλά άλλαξε με το τζαμί Αλ Νουρ επειδή είχε «πολύ περισσότερους εισβολείς». Ισχυρίστηκε επίσης ότι είναι εμπνευσμένος από την Κάντανς Όουενς, έναν ανοιχτό υποστηρικτή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. «Το πρόσωπο που με επηρέασε πάνω από όλα ήταν η Κάντανς Όουενς, κάθε φορά που μίλησε, ήμουν εντυπωσιασμένος από τις ιδέες της».

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

 

Νέα Ζηλανδία- επίθεση: Η μουσουλμανική κοινότητα αισθανόταν μέχρι τώρα ότι ζούσε “στην πιο ασφαλή χώρα του κόσμου”

Η μικρή μουσουλμανική κοινότητα της Νέας Ζηλανδίας είναι σε κατάσταση σοκ σήμερα μετά τις επιθέσεις εναντίον δύο τεμενών στο Κράισττσερτς που έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 49 πιστούς, καθώς μέχρι τώρα πίστευε ότι ζούσε «στην πιο ασφαλή χώρα του κόσμου».

Οι μουσουλμάνοι της Νέας Ζηλανδίας συνυπάρχουν με τις άλλες κοινότητες του νησιού χωρίς προβλήματα, καθώς η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων αντιμετωπίζει θετικά τη διαφορετικότητα.

Πληθυσμός

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2013, υπάρχουν λίγοι περισσότεροι από 46.000 μουσουλμάνοι στη Νέα Ζηλανδία, αντιπροσωπεύουν δηλαδή του 1% του πληθυσμού.

Ο αριθμός των ανθρώπων που δήλωναν μουσουλμάνοι αυξήθηκε κατά 28% από το 2006 ως το 2013, όπως αναφέρει η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Περίπου το ένα τέταρτο εξ αυτών έχει γεννηθεί στη Νέα Ζηλανδία.

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν προσπάθησε να καθησυχάσει τη μουσουλμανική κοινότητα μετά το σημερινό μακελειό. «Είμαστε ένα κράτος που είναι περήφανο που περιλαμβάνει περισσότερες από 200 εθνότητες και 160 γλώσσες. Και μέσω αυτής της διαφορετικότητας μοιραζόμαστε κοινές αξίες», τόνισε.

Ενσωμάτωση

Ο Μουστάφα Φαρούκ, πρόεδρος της ισλαμικής ένωσης της Νέας Ζηλανδίας, υπογράμμισε μετά την επίθεση ότι η μουσουλμανική κοινότητα μέχρι τώρα αισθανόταν ασφαλής σε αυτό το απομονωμένο αρχιπέλαγος της Ωκεανίας.

Η κοινότητα πίστευε ότι «ζούσαμε στην πιο ασφαλή χώρα του κόσμου, δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο», εξήγησε ο Φαρούκ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TVNZ.

«Οι μουσουλμάνοι ζουν στη Νέα Ζηλανδία επί περισσότερα από 100 χρόνια και ποτέ δεν μας έχει συμβεί κάτι τέτοιο, όποτε δεν θα αλλάξει η αίσθησή μας» για τη χώρα, διαβεβαίωσε.

Οι νέοι που ανήκουν στη μουσουλμανική κοινότητα «προσαρμόζονται καλύτερα στη ζωή στη Νέα Ζηλανδία», σε σύγκριση με τους νέους Μαορί ή τους ευρωπαϊκής καταγωγής, σύμφωνα με έκθεση του 2010 που πραγματοποιήθηκε από το κέντρο διαπολιτιστικών ερευνών του πανεπιστημίου Βικτόρια στο Ουέλινγκτον.

Ωστόσο η κοινότητα αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες: οι μουσουλμάνοι μετανάστες αντιμετωπίζονται από τους Νεοζηλανδούς «λιγότερο ευνοϊκά» σε σύγκριση με αυτούς άλλων κοινοτήτων, σύμφωνα με την έκθεση αυτή. Για παράδειγμα οι μετανάστες που κατάγονταν από χώρες όπως το Πακιστάν ή την Ινδονησία αντιμετωπίζονται πιο αρνητικά σε σχέση με αυτούς που κατάγονται από την Κίνα ή τις Φιλιππίνες.

Επίσης, αν και συχνά διαθέτουν περισσότερα προσόντα σε σύγκριση με μετανάστες από άλλες χώρες, οι μουσουλμάνοι δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν εργασία, αναφέρει έκθεση της εφημερίδας New Zealand Herald του 2015.

Ένταση

Ένα από τα βασικά επεισόδια έντασης τα τελευταία χρόνια προκλήθηκε το 2006 μετά τη δημοσίευση στον Τύπο της Δανίας σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ, τα οποία αναδημοσιεύθηκαν από τον τοπικό Τύπο και θεωρήθηκαν βλάσφημα από τους μουσουλμάνους.

Τα σκίτσα προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στη μουσουλμανική κοινότητα και κατέβασαν στον δρόμο εκατοντάδες διαδηλωτές.

Η τότε πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ είχε υπερασπιστεί την ελευθερία του Τύπου, εκτιμώντας παράλληλα ότι η δημοσίευση των σκίτσων δεν ήταν συνετή.

topontiki.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *