Νέα τρόφιμα: η ΕΕ απλοποιεί το πλαίσιο για την καινοτομία των τροφίμων

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
2 Min Read

Έχετε ακούσει ποτέ για τους σπόρους chia, τα φλαβονοειδή του Glycyrrhiza glabra ή τους σπόρους κράμβης; Ίσως όχι. Ωστόσο, αποτελούν τα “νέα τρόφιμα” και την Τετάρτη (28/10), η ολομέλεια του ΕΚ ενέκρινε έκθεση για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησής τους, με 359 ψήφους υπέρ και 202 κατά. Οι νέοι κανόνες έχουν στόχο να ενισχύσουν την ασφάλεια των τροφίμων και να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία, χωρίς να βλάψουν την καινοτομία στην ΕΕ. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο γράφημα.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Ο κανονισμός της ΕΕ για τα νέα τρόφιμα, ισχύει από το 1997. Από τότε έχουν αναπτυχθεί πολλά νέα τρόφιμα και συστατικά και έχει υπάρξει τεχνολογική πρόοδος, για αυτό και η αναθεώρηση του κανονισμού είναι απαραίτητη.

 

- Advertisement -

Τί είναι τα νέα τρόφιμα;

Τα νέα τρόφιμα περιλαμβάνουν προϊόντα όπως τα έντομα και τα νανοϋλικά αλλά και μύκητες, φύκια και νέες χρωστικές ουσίες. Είναι προϊόντα που αναπτύχθηκαν πρόσφατα, καινοτόμα τρόφιμα ή τρόφιμα που παράγονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών και διαδικασιών παραγωγής. Ως νέα τρόφιμα, ορίζονται επίσης, τρόφιμα που παραδοσιακά καταναλώνονται εκτός ΕΕ.

 

Οι νέοι κανόνες για τα νέα τρόφιμα

Με τους νέους κανόνες, τα νέα τρόφιμα θα υποβάλλονται σε ελέγχους ασφαλείας και η έγκρισή τους θα γίνεται μέσα από μια πλήρως εναρμονισμένη πανευρωπαϊκή διαδικασία. Σε, κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ), θα πρέπει να αξιολογεί αν κάποιο τρόφιμο είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

 

Επίσης, μετά από απαίτηση των ευρωβουλευτών στις διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις, οι προτεινόμενοι κανόνες καλύπτουν και τα τρόφιμα που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα, μέχρι να εγκριθεί συγκεκριμένη νομοθεσία για την κλωνοποίηση, καθώς και νέος ορισμός για τα νανοϋλικά και για τον περιορισμό των δοκιμών σε ζώα.

 

Επόμενα βήματα

Τώρα οι νέοι κανόνες θα πρέπει να εγκριθούν και από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, διαφορετικά θα υπάρξει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με το ΕΚ.

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *