Συσκευή, σε μέγεθος ηλεκτρονικής ταμπλέτας, χαρακτηρίζεται από τον δημιουργό της το χρησιμότερο εργαλείο κατά της αφηρημάδας στο τιμόνι, παρότι οι επικριτές της εφεύρεσης εκτιμούν ότι αποτελεί εισβολή στην ιδιωτική ζωή των χρηστών.
Το «textalyzer» (αναλυτής μηνυμάτων) θα χρησιμοποιείται από την τροχαία επιτρέποντας στις Αρχές να διαπιστώσουν εάν ο οδηγός έκανε χρήση του κινητού του τηλεφώνου πριν από το ατύχημα.
Η συσκευή θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς μέχρι στιγμής ο μόνος τρόπος να πιστοποιηθεί εάν κάποιος χρησιμοποιούσε το κινητό του κατά την οδήγηση, είναι η αστυνομία να εξασφαλίσει ένταλμα δικαστή, το οποίο θα τους επιτρέψει να ερευνήσουν τα δεδομένα της συσκευής.
Η χρήση κινητού για γραπτά μηνύματα είναι παράνομη σε 47 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ.
Σε πρόσφατη επίδειξη της συσκευής, ο δημιουργός της, Τζεφ Ρόσεν, έστειλε μήνυμα μέσω του τηλεφώνου του στην εφαρμογή Whatsapp, προτού συνομιλήσει με φίλο του. Οταν σταμάτησε να χρησιμοποιεί το κινητό του, ο Ρόσεν παρέδωσε τη συσκευή textalyzer σε αστυνομικό, ο οποίος διαπίστωσε ότι ο χρήστης του τηλεφώνου είχε πραγματοποιήσει κλήση και στείλει μηνύματα σε συγκεκριμένη ώρα. Ο Ρόσεν εκτιμά ότι η συσκευή του δεν πλήττει το απόρρητο προσωπικών δεδομένων, καθώς το textalyzer δεν επιτρέπει στις Αρχές να διαβάσουν το περιεχόμενο των μηνυμάτων, καταγράφοντας απλώς τη στιγμή αποστολής τους.