Το τεχνητό φως ενδέχεται να λειτουργεί θεραπευτικά σε μία από τις πιο δύσκολες ψυχικές ασθένειες, τη διπολική διαταραχή. Παρότι ο δρόμος για την ίαση είναι μακρύς, υπάρχουν ενδείξεις ότι έκθεση στο φως έχει θετικές επιδράσεις.
Η θεραπεία με φως, αποτελούμενη από καθημερινή έκθεση σε λαμπερό, τεχνητό φως, είναι ήδη αναγνωρισμένη γραμμή θεραπείας για άτομα που πάσχουν από εποχιακή και μη καταθλιπτική διαταραχή. Η παραμονή στις ειδικές λάμπες, φαίνεται να επιδράει στη διάθεση. Αυτό είναι λίγο πολύ γνωστό. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι η φωτοθεραπεία έχει πιθανόν οφέλη και για τα άτομα που πάσχουν από διπολική διαταραχή και συγκεκριμένα για τη φάση της κατάθλιψης στη διπολική διαταραχή, που είναι και η μεγαλύτερη σε διάρκεια και πιο σημαντική.
Σε ανάλυση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Canadian Journal of Psychiatry, ο Δρ. Raymond Lam, καθηγητής στο τμήμα ψυχιατρικής και διευθυντής του Κέντρου Διαταραχών της Διάθεσης στο Βανκούβερ, δίνει νέα στοιχεία πάνω στο θέμα. Η ανάλυση μνημόνευε κάποιες μελέτες που είχαν γίνει στο 21ο αιώνα και αφορούσαν σύγκριση εικονικού φαρμάκου με τη φωτοθεραπεία. «Όταν στατιστικά συνδυάσαμε τα αποτελέσματα των μελετών, υπήρξε συνολικά σημαντική βελτίωση στα καταθλιπτικά συμπτώματα με τη φωτοθεραπεία σε σύγκριση με τις συνθήκες του placebo», αναφέρει ο επιστήμονας. Για να συμπληρώσει: «Διαπιστώσαμε επίσης ότι το λαμπρό φως ήταν καλά ανεκτό στις μελέτες, με λίγους ανθρώπους να πρέπει να σταματήσουν τη μελέτη για παρενέργειες ή για άλλους λόγους. Είναι σημαντικό ότι η θεραπεία με φως δεν επέφερε αλλαγή κατάστασης, από την κατάθλιψη στη μανία, όπως μπορεί να συμβεί με την αντικαταθλιπτική αγωγή, όταν δίνεται σε άτομα με διπολική διαταραχή».
Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr