Σε πτώση του ακαδημαϊκού επιπέδου οδηγεί το γεγονός ότι υποψήφιοι μπήκαν στα ΤΕΙ με 3000 μόρια προκειμένου στη συνέχεια να αποφοιτήσουν από Πανεπιστήμιο, βάσει του σχεδίου του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για “πανεπιστημιοποίηση” των ΤΕΙ. Παρά το γεγονός οτι η εισαγωγή υποψηφίων με βαθμούς πολύ κάτω από τη βάση δεν είναι φετινή υπόθεση, ωστόσο εξαιτίας του σχεδίου Γαβρόγλου για συγχώνευση των Πανεπιστημίων με τα ΤΕΙ πολλοί φετινοί υποψήφιοι μπήκαν στα ΤΕΙ με ιδιαίτερα χαμηλούς βαθμούς και θα αποφοιτήσουν από τα Πανεπιστήμια.
Τα “πειράματα “ του κ. Γαβρόγλου στην Ανώτατη Εκπαίδευση δείχνουν ότι o υπουργός αντί να επιλύσει τα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης τα μεταφέρει από τα ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια. Έτσι, υποψήφιος με βαθμολογία στο 3 θα εισαχθεί φέτος σε ΤΕΙ, αλλά θα πάρει πτυχίο από πανεπιστήμιο. Στην ουσία όπως λένε πολλοί πανεπιστημιακοί τα πανεπιστήμια θα επιφορτιστούν με τα προβλήματα των ΤΕΙ, ενώ ταυτόχρονα θα υποβαθμιστεί και η τεχνολογική εκπαίδευση.
Η είσοδος των φοιτητών στα ΤΕΙ και η αποφοίτησή τους από τα Πανεπιστήμια είναι το σχέδιο του υπουργού Παιδείας που σε προεκλογικό φόντο προβλέπει “πανεπιστημιοποίηση” των πτυχίων των αποφοίτων ΤΕΙ. Μετά την πρώτη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά που δημιούργησε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής συγχωνεύονται δεκάδες ΤΕΙ με Πανεπιστήμια, δημιουργώντας χιλιάδες πτυχιούχους ΤΕΙ που αντιδρούν γιατί χάνουν το πτυχίο Πανεπιστημίου. Αξιοσημείωτο είναι οτι φέτος μπήκαν σε ΤΕΙ περίπου 24000 φοιτητές , τα τμήματα των οποίων σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σύντομα θα καταργηθούν, θα συχγωνευθούν και θα μετανομαστούν. προωθείται στην ουσία σενάριο περιορισμού των ΤΕΙ.
Πρόκειται για ριζική αλλαγή του “χάρτη” της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς σύντομα δεν θα υπάρχουν τα ΤΕΙ στα οποία εισήχθησαν οι υποψήφιοι αλλά ούτε και τα τμήματα με τις ειδικότητες και τα γνωστικά αντικείμενα που σπούδασαν κάποιες χιλιάδες απόφοιτοι καθώς με τη συνένωση με το Πανεπιστήμιο αλλάζει όνομα το ΤΕΙ ή χάνεται η ειδικότητα, ενώ αλλάζει ακόμα και ο τίτλος σπουδών.
Ενδεικτικό της ακύρωσης του επιχειρήματος του υπουργού για ανωτατοποιήση με ακαδημαική κριτήρια είναι η βάση εισαγωγής 3000 μορίων δύο τμημάτων ΤΕΙ που πρόκειται να μετατραπούν σε πανεπιστήμια από το 2019, Συγκεκριμένα, η βάση του Τμήματος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο συγχωνεύθηκε με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, είναι στα 3.034 μόρια ενώ η βάση του Τμήματος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που θα συγχωνευθεί με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, διαμορφώθηκε στα 3.072 μόρια Δηλαδή, οι πρωτοετείς φοιτητές των δύο τμημάτων εισάγονται σε ΤΕΙ και από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, όταν θα προχωρήσει η απορρόφηση του ΤΕΙ από το πανεπιστήμιο θα πάρουν πτυχίο από πανεπιστήμιο.
Το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στην “πανεπιστημιοποίηση” των πτυχίων ΤΕΙ , τα οποία στην ουσία οδηγούνται σε εξάλειψη , καθώς εξετάζει οι απόφοιτοι των ΤΕΙ που είναι σε συγχώνευση με κάποιο Πανεπιστήμιο να εγγράφονται με κατατακτήριες εξετάσεις, αλλά με αυξημένο ποσοστό, στα Πανεπιστήμια,όπως δήλωσε εξάλλου ο ίδιος ο κ. Γαβρόγλου. Οπως παραδέχθηκε ο υπουργός Παιδείας μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους που θα επιδιώξουν την ανωτατοποίηση του πτυχίου των ΤΕΙ. Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσες θέσεις θα δοθούν στους απόφοιτους ΤΕΙ για τις κατακτήριες εξετάσεις και αν κάποιος απόφοιτος θα μπορεί να δίνει συγκεκριμένες φορές τις κατατακτήριες έως ότου καταλάβει τη θέση στο Πανεπιστήμιο. Από την πλευρά τους φοιτητές και Πανεπιστημιακοί κάνουν λόγο για ασφυκτική κατάσταση που θα δημιουργηθεί μέσα στα Πανεπιστήμια, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης.
Ο υπουργός Παιδείας τόνισε οτι “Τα παιδιά που ήδη σπουδάζουν στα ΤΕΙ, σε περίπτωση που θα υπάρχουν συνέργειες με τα Πανεπιστήμια, μόλις είναι έτοιμα να πάρουν το πτυχίο τους, δηλαδή μόλις τελειώσουν τα Προγράμματα Σπουδών και τα μαθήματα τους, θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν για να πάρουν πτυχίο. Τα παιδιά που ήδη έχουν πάρει πτυχίο -που αυτά είναι δεκάδες χιλιάδες- θα έχουν τη δυνατότητα με κατατακτήριες εξετάσεις με αυξημένο όμως ποσοστό, με κάποια πρόσθετα μαθήματα να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους” .
Παρά τις αντιδράσεις των πανεπιστημίων, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου θα λειτουργήσει για πρώτη φορά εφέτος το 20ο Πανεπιστήμιο της χώρας το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το οποίο προέκυψε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς.