Νέα μέτρα ζητά η ειδική επιτροπή του ΕΚ για τις φορολογικές αποφάσεις

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
3 Min Read

Το πρωί της Τρίτης, οι ευρωβουλευτές συζητούν τα σχέδια της ΕΕ, που έχουν σκοπό να καταστήσουν τη φορολογία των επιχειρήσεων δικαιότερη και πιο αποτελεσματική. Το σκάνδαλο Luxleaks, αποκάλυψε ότι κάποια κράτη μέλη, δημιουργούν ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα για τις μεγάλες πολυεθνικές. Το ΕΚ, έχει συστήσει δύο ειδικές επιτροπές και κάλεσε την Επιτροπή να θεσπίσει νομοθεσία που θα περιορίζει αυτές τις πρακτικές.

-Advertisement-

 

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων στηρίζεται σε δύο πυλώνες: στην δημιουργία κοινής φορολογικής βάσεις των εταιρειών και στο να κάνουν τις εταιρείες να πληρώνουν φόρο στη χώρα που δημιουργούν τα κέρδη τους.

 

- Advertisement -

Το πρώτο θα αναγκάσει τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν ποιές κατηγορίες εταιρειών θα εισπράττουν σε πιο μέρος τους φόρους τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι φόροι θα εναρμονιστούν αλλά τουλάχιστον θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια. Ο δεύτερος πυλώνας θα αναγκάσει τις εταιρείες να δηλώσουν τα κέρδη τους στη χώρα που έγιναν.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα πρώτα μέτρα για τη δημιουργία του σχεδίου της στις 28 Ιανουαρίου.

 

Το ΕΚ απαιτεί δράση.

 

Η Anneliese Dodds (Σοσιαλιστές, Βρετανία) και ο Luděk Niedermayer (ΕΛΚ, Τσεχία), κάλεσαν με έκθεσή τους την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία, που θα αναγκάζει τα κράτη μέλη της ΕΕ να ενημερώνουν το ένα το άλλο κατά τη λήψη μέτρων για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις.

 

Επίσης, ζητούν οι εταιρείες να αναφέρουν πόσους φόρους πληρώνουν σε κάθε κράτος μέλος αλλά και την προστασία των πληροφοριοδοτών για την αποκάλυψη σκανδάλων, όπως στην περίπτωση του Luxleaks.

-Advertisement-
=Advertisement=

 

Αν εγκριθεί η έκθεση, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τρείς μήνες για να απαντήσει στις προτάσεις.

 

Ο φορολογικός ανταγωνισμός καλπάζει

Έχοντας ως στόχο την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού τους, τα κράτη μέλη, έχουν μειώσει τις δαπάνες τους και έχουν υιοθετήσει μέτρα λιτότητας. Την ίδια στιγμή, ορισμένες χώρες της ΕΕ, έχουν κάνει συμφωνίες με πολυεθνικές, μειώνοντάς τους σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση.

 

Το 2015, το ΕΚ σύστησε δύο ειδικές επιτορπές προκειμένου να ερευνήσουν αυτές τις πρακτικές.

 

Τον Οκτώβριο του 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακάλυψε ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις που προσφέρονται από το Λουξεμβούργο στη Fiat και από τις Κάτω Χώρες στα Strabucks, συνιστούν παράνομη κρατική ενίσχυση. Η εισηγήτρια της έκθεσης της ειδικής επιτροπής για τις φορολογικές αποφάσεις, Elisa Ferreira (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία), καλωσόρισε την απόφαση αλλά προειδοποίησε ότι “αυτές οι δύο περιπτώσεις έχουν αποδείξει ότι ο φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών για την προσέλκυση εταιρειών και κερδών, αποτελεί κανόνα”.

 

Στην έκθεση που υιοθέτησαν οι ευρωβουλευτές της ειδικής επιτροπής, τον Νοέμβριο ζητούν την υποχρεωτική υποβολή εκθέσεων από τα κράτη μέλη για τα έσοδα των πολυεθνικών και το φορολογικό τους καθεστώς. Η ειδική επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται για το ίδιο ζήτημα τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο.

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *