Κατά λέξη επανέλαβε μιλώντας στην ΕΡΤ την διατύπωση του επιτρόπου Μοσκοβισί στο “Πρώτο Θέμα” ο επικεφαλής της Κομισιόν στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο: “Υπάρχουν πολύ λίγα που πρέπει να νομοθετηθούν. Υπάρχουν πολύ λίγα όσον αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα” είπε ο κ. Κοστέλο ενώ σε αντίθεση με το ΔΝΤ χαρακτήρισε “πολύ ρεαλιστικό” τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 2% μέχρι το 2060.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε στο τελευταίο Eurogroup δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και πλεόνασμα λίγο πάνω από 2% (2,1 ως 2,4%) από το 2023 ως το 2060. Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρά σε αυτή τη δέσμευση και κάνει ήδη λόγο για επαναδιαπραγμάτευση.
Εν τω μεταξύ, στην κυβέρνηση μετρούν αντίστροφα για το Eurogroup της 10ης Ιουλίου καθώς σε παράλληλη συνεδρίαση ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να εγκρίνει τα πρώτα 7,7 δισ. από τη συνολική δόση των 8,5 δισ. ευρώ. Περίπου 6,9 δισ. ευρώ θα δοθούν για την πληρωμή δανειακών υποχρεώσεων εντός του Ιουλίου και 800 εκατ. ευρώ για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών του κράτους προς την αγορά.
Τον Οκτώβριο η αξιολόγηση
Το κουαρτέτο αναμένεται να επιστρέφει μετά το καλοκαίρι στην Αθήνα προκειμένου να ελέγξει την κατανομή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και την απόδοση των συντάξεων -που έχει κολλήσει- ώστε να εγκρίνει την τελευταία υπό-δόση των 800 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια να ξεκινήσει (το πιθανότερο τον Οκτώβριο) η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος.
Περιμένοντας το μνημόνιο του ΔΝΤ
Μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα θα υπογράψουν και θα στείλουν στο ΔΝΤ την επιστολή προθέσεων (Letter of Intent) της ελληνικής κυβέρνησης η οποία θα συνοδεύει το νέο Μνημόνιο του ΔΝΤ (Memorandum of Economic and Financial Policies) και το αίτημα για το δάνειο ύψους 1,5 ως 2 δισ. ευρώ. Στις 27 Ιουλίου το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει και τυπικά το νέο πρόγραμμα.
Μεγάλο ενδιαφέρον αποκτά εκ των πραγμάτων τόσο το περιεχόμενο των δεσμεύσεων στο πρόγραμμα του ΔΝΤ, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει 14 μήνες, όσο και η έκθεση βιωσιμότητας χρέους η οποία αναμένεται να λέει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Πηγή: protothema.gr