Σε νέα έξοδο στις αγορές προχωρά η Ελλάδα με το άνοιγμα του 10ετούς ομολόγου λήξης Ιουνίου 2031 το οποίο είχε εκδοθεί στις αρχές του έτους. Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή στις BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, J.P. Morgan και Nomura να «τρέξουν» την έκδοση, με το βιβλίο προσφορών εκτός απροόπτου να ανοίγει αύριο Τετάρτη.
Αξίζει να σημειώσουμε πως κατά την έκδοσή του τον Ιανουάριο, το 10ετές είχε σπάσει δύο ρεκόρ. Αυτό του μεγαλύτερου στην ιστορία βιβλίου προσφορών για ελληνικό κρατικό τίτλο, καθώς και του νέου ιστορικού χαμηλού που σημείωσε το κόστος δανεισμού στην 10ετία.
Το σύνολο των προσφορών που κατατέθηκαν από περισσότερους από 300 επενδυτές, ξεπέρασε τα 29 δισ. ευρώ (καταρρίπτοντας το ρεκόρ του 2010 και των 25 δισ. ευρώ), με την Ελλάδα να αντλεί 3,5 δισ. ευρώ. Το τελικό επιτόκιο (απόδοση) είχε διαμορφωθεί στο 0,807% (100 μονάδες βάσης συν το mid swap) από το αρχικό των 110 μ.β. (συν mid swap) και το κουπόνι στο 0,75%.
Όπως αναφέρει το Capital.gr, ο ΟΔΔΗΧ στόχευε σε άλλη μία έξοδο τον Ιούνιο, μετά το 5ετές τον Μάιο, έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά, ενόψει των αβέβαιων προοπτικών στο β’ εξάμηνο, τόσο λόγω της πορείας της πολιτικής της ΕΚΤ, όσο και της ανάκαμψης, τα οποία μπορεί να ασκήσουν πιέσεις στην αγορά.
Το οικονομικό επιτελείο ακολουθεί έτσι τη στρατηγική της εμπροσθοβαρούς εκδοτικής δραστηριότητας, με 9 δισ. ευρώ να έχει αντλήσει έως τώρα το 2021 έναντι 12 δισ. ευρώ, που είναι ο στόχος. Με το re-opening αυξάνεται η ρευστότητας του 10ετούς, η οποία, εάν αντληθούν κοντά στα 2 δισ. ευρώ (αν όχι περισσότερα), θα διαμορφωθεί στα 5,5 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η ΕΚΤ συνεχίζει να υπερκαλύπτει τις εκδόσεις του ΟΔΔΗΧ, καθώς έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους 25,68 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (PEPP), από τις 18 Μαρτίου του 2020 που ενεργοποιήθηκε έως και τα τέλη Μαΐου του 2021, τη στιγμή που το ίδιο διάστημα ο ΟΔΔΗΧ έχει αντλήσει 18,5 δισ. ευρώ από τις αγορές.