Νέα ερωτήματα για το κενό στην έρευνα για τα Τέμπη

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
3 Min Read

Πληθαίνουν τα ερωτήματα για το σημαντικό κενό που έχει εντοπιστεί στην έρευνα για την τραγωδία των Τεμπών με τη μη έκδοση πορίσματος για το ενδεχόμενο χρήσης αλκοόλ του 59χρονου μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας – κάτι που αποτελεί πάγια πρακτική σε όλα τα συμβάντα με την εμπλοκή οχημάτων, Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κ.ο.κ. Η έλλειψη αυτή, βεβαίως, ξεκαθαρίζεται ότι δεν οδηγεί στην επίρριψη οποιασδήποτε ευθύνης στον 59χρονο που έχασε και αυτός τη ζωή του, όπως και οι συνάδελφοί του που επέβαιναν στις δύο αμαξοστοιχίες.

-Advertisement-

Τα ερωτήματα, ωστόσο, γεννώνται από την ανάδειξη νέων εγγράφων της ΕΛ.ΑΣ., στα οποία παρατηρούνται διαφοροποιήσεις στο αναγραφόμενο βιολογικό δείγμα που ελήφθη από τη σορό του 59χρονου.

Ταυτόχρονα, ιατροδικαστές και τεχνικοί σύμβουλοι που διερευνούν το δυστύχημα δηλώνουν έκπληκτοι από το γεγονός ότι οι αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί ενέκριναν την καταστροφή των δειγμάτων από τις σορούς των θυμάτων – μέσω των οποίων έγινε η ταυτοποίηση, εξετάστηκαν τα δείγματα DNA και η πιθανότητα χρήσης αλκοόλ – στις 7 Απριλίου 2023, μόλις 37 ημέρες μετά το τραγικό συμβάν,  ενώ αυτό συνήθως συμβαίνει σε διάστημα τριών-έξι μηνών από το εξεταζόμενο περιστατικό.

Οπως αποκάλυψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ» λοιπόν, οι αρμόδιες αρχές απεφάνθησαν ότι κατόπιν τούτου δεν καθίστατο εφικτός ο έλεγχος για χρήση ή μη αλκοόλ από τον 59χρονο, επειδή επιπλέον, λόγω της κατάστασης της σορού του, δεν ήταν δυνατό να ληφθεί η απαραίτητη ποσότητα αίματος. Ετσι, οι ιατροδικαστές φέρονται να έλαβαν μόνο ιστοτεμάχια, από τα οποία μπορεί να ανιχνευθεί μόνο τυχόν χρήση ουσιών, με το αποτέλεσμα να είναι απολύτως αρνητικό.

- Advertisement -

Ωστόσο, άλλοι ιατροδικαστές επισήμαναν, με βάση και φωτογραφίες που έχουν ενταχθεί στη δικογραφία, ότι «προσδιορίζεται με σχετική βεβαιότητα από την απεικονιζόμενη σορό ότι θα μπορούσε να ληφθεί αίμα, αφού φαίνονται αλώβητα πολλά όργανα του σώματος». Παράλληλα όμως επισημαίνεται ότι ο θάνατος των μηχανοδηγών ήταν ακαριαίος και μετά το μοιραίο δεν υπάρχει σημαντική ροή αίματος.

Εντούτοις, σε ό,τι αφορά τους μηχανοδηγούς της ίδιας αμαξοστοιχίας που ήταν μαζί με τον 59χρονο στο μπροστινό βαγόνι-μηχανή και υπέστησαν τις ίδιες συνέπειες από τη σφοδρή σύγκρουση ελήφθησαν επαρκή δείγματα αίματος (σ.σ.: εκείνοι δεν είχαν την ευθύνη για την καθοδήγηση του τρένου) με αρνητικά αποτελέσματα.

Την ίδια στιγμή, όπως διαπιστώνεται μέσω εγγράφων, η Τροχαία Λάρισας φέρεται να είχε στείλει στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. φιαλίδιο αίματος του 59χρονου μηχανοδηγού προκειμένου να γίνει εξέταση DNA. Τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια μερικές ημέρες αργότερα απέστειλαν απαντητικό έγγραφο, στο οποίο όμως γίνεται μνεία στην προαναφερόμενη εξέταση ιστοτεμαχίου και μόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δε, η Τροχαία Λάρισας σε δεύτερη φάση έκανε λόγο για… παρανόηση, αναφέροντας και αυτή ότι το υλικό που εστάλη ήταν ιστοτεμάχιο, προκαλώντας περαιτέρω σύγχυση γύρω από τη συγκεκριμένη έρευνα.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *