Νέα έρευνα αποκαλύπτει σε ποια περίπτωση η Ελλάδα θα είχε έως και 25% φθηνότερο ρεύμα

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Στο φως της δημοσιότητας δόθηκε η πρώτη μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τα οφέλη που θα είχε η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας με την είσοδο πυρηνικών και κυρίως με την χρήση μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων (SMR). Αυτήν την παρουσίασε ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παντελής Μπίσκας σε συνέδριο του ΙΕΝΕ.

-Advertisement-

Τα αποτελέσματα της μελέτης βασίστηκαν στις προβλέψεις του ΕΣΕΚ ως προς την λειτουργία των ΑΠΕ, την αποθήκευση και τα φορτία και το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για τις διασυνδέσεις και  παρουσιάστηκαν τα σενάρια μικρής ισχύος 648 MW, μεσαίας ισχύος 1,54 GW και μεγάλης ισχύος 3,088 GW .

Τα στοιχεία της μελέτης

Τα στοιχεία της μελέτης έδειξαν πως:

  • Το ενεργειακό κόστος της Ελλάδας από την χρήση μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων (SMR) θα ήταν μειωμένο 3,3% με 25% ανάλογα με τα σενάρια προσομείωσης και  η επίπτωση στο κόστος του καταναλωτή θα ήταν από 3 ευρώ μέχρι 25 ευρώ στην μεγαβατώρα.
  • Το  κόστος εισαγωγής φυσικού αερίου μειώνεται κατά 21% με 62%. Το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται ανάλογα με το κάθε σενάριο για τη μείωση  κόστους από 222 εκατ. ευρώ το χρόνο μέχρι 657 εκατ. ευρώ και με επιπλέον εξοικονόμηση κόστους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από 134 εκατ. μέχρι 344 εκατ. σε ετήσια βάση.  Συνεπώς σε αυτήν την περίπτωση η συνολική  εξοικονόμηση σε αέριο και σε ρύπους θα ήταν  από 356 εκατ. ευρώ μέχρι 1 δισ. σε ετήσια βάση.

Από 1,9 δισ. ευρώ μέχρι 3,9 δισ. ευρώ θα είναι το κόστος επένδυσης για κάποιον που θα κατασκευάσει μια τέτοια μονάδα  στην Ελλάδα και θα την λειτουργήσει για 20 χρόνια  Δηλαδή το κόστος αυτό είναι μεταξύ 5,5  ευρώ με 11,5 ευρώ/κιλοβάτ.  Πάντως  μια τέτοια μονάδα υπολογίζεται πως θα έχει  ένα κόστος λειτουργίας και συντήρησηςτης τάξεως του  126.000 ευρώ/μεγαβατ/ έτος .

- Advertisement -
-Advertisement-
=Advertisement=

Η δήλωση του Μπίσκα

Τα SMR έχουν μια σημαντική επίπτωση σε μια αγορά όπως αυτής της Ελλάδας, είπε ο κ.Μπίσκας και πρόσθεσε πως αυτά προσφέρουν μείωση κατανάλωσης αερίου και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και μείωση της τιμής για τον τελικό καταναλωτή.  Επίσης ανέφερε πως τα οφέλη είναι υπαρκτά μόνο αν περιοριστεί η χώρα στην εγκατάσταση 600 έως 700 MW και εάν δεν  κανιβαλιστεί η αγορά γιατί τότε  δεν θα είναι βιώσιμα τα έργα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μπίσκας,  είπε πως οι μικροί πυρηνικοί αντιδραστήρες έχουν μικρό μεταβλητό κόστος λειτουργίας και μικρές απαιτήσεις προσθήκης καυσίμου και πρόσθεσε πως έχουν μεγαλύτερα συστατικά ασφαλείας και χρειάζονται μικρότερη ανθρώπινη παρέμβαση καθώς υπάρχει μεγάλος βαθμός αυτοματοποίησης.

enikos.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *