Νέα απάτη: To «Carousel» και η ζημία των 20 εκατ. ευρώ

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
4 Min Read

Νέα απάτη τύπου «Carousel», ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, έφερε στο φως συνδυαστική έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα και της Οικονομικής Αστυνομίας

Νέα απάτη τύπου «Carousel», ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, έφερε στο φως συνδυαστική έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα και της Οικονομικής Αστυνομίας. Υπολογίζεται ότι μέσω εικονικών ενδοκοινοτικών συναλλαγών οι εμπλεκόμενοι υπεξαίρεσαν σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών ΦΠΑ ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. Ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε προ δεκαημέρου στον εισαγγελέα, αρμόδιο για τη δίωξη εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε., Δημήτρη Ζημιανίτη.

-Advertisement-

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται εταιρεία που εμπορεύεται ηλεκτρονικές συσκευές και κυρίως κινητά μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες. Μέσα από έναν κύκλο εικονικών ενδοκοινοτικών συναλλαγών, οι εμπλεκόμενοι κατάφερναν να μην πληρώνουν ΦΠΑ και επομένως να πωλούν στο Διαδίκτυο κινητά τελευταίας τεχνολογίας σε τιμές χαμηλότερες από τον ανταγωνισμό. Στην ιστοσελίδα της διαφημίζει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που διαθέτει και, επιπλέον, ως έδρα της δηλώνει κατάστημα στον Πειραιά. Εχει σταματήσει να δημοσιεύει ισολογισμούς από το 2014.

Τεράστιο το ποσό της υπεξαίρεσης ΦΠΑ μέσω εικονικών ενδοκοινοτικών συναλλαγών σε διάστημα μικρότερο των δύο χρόνων.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η Αρχή για το Ξέπλυμα προχώρησε σε δέσμευση λογαριασμών 47 ατόμων που προέκυψε ότι εμπλέκονται στην απάτη, με ορισμένους πάντως να έχουν ήδη προσφύγει κατά της απόφασης για «πάγωμα» των λογαριασμών τους. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται οι εμπνευστές της απάτης, αλλά και «αχυράνθρωποι» που μετείχαν σε εταιρείες-δορυφόρους μέσω των οποίων εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια. Πηγή με γνώση της υπόθεσης αποκάλυψε στην «Κ» ότι κάποιες από τις εταιρείες και τα πρόσωπα που συνδέονται με αυτές έχουν «προϊστορία», έχουν δηλαδή και στο παρελθόν βρεθεί στο επίκεντρο ελέγχου για απάτη γύρω από ΦΠΑ.

=Advertisement=
-Advertisement-

Πώς λειτουργεί όμως η απάτη «Carousel»; Οι εμπνευστές της απάτης συστήνουν εταιρείες στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και πραγματοποιούν μεταξύ τους συναλλαγές δίχως να πληρώνουν ΦΠΑ. Στην προκειμένη περίπτωση, οι εικονικές συναλλαγές πραγματοποιούνταν μεταξύ εταιρειών στην Ελλάδα και στην Ουγγαρία. Υπόχρεη να καταβάλλει ΦΠΑ είναι η εταιρεία στο τέλος της αλυσίδας των κυκλικών συναλλαγών, η οποία ωστόσο είναι ανύπαρκτη. Το Δημόσιο επομένως αδυνατεί να εισπράξει φόρο. Γι’ αυτό και η συγκεκριμένου τύπου απάτη είναι γνωστή και ως «απάτη εξαφανισμένου εμπόρου». Η πρώτη εταιρεία της αλυσίδας που έχει προχωρήσει στην αγορά, για παράδειγμα, συσκευών κινητής τηλεφωνίας δεν καταβάλλει ΦΠΑ καθώς εμφανίζεται ψευδώς να έχει μεταπωλήσει το εμπόρευμα σε άλλη εταιρεία της Ε.Ε. Στην πραγματικότητα, τα προϊόντα παραμένουν στην κυριότητά της και διατίθενται προς πώληση σε τιμή χαμηλή του ανταγωνισμού.

- Advertisement -

Τον Σεπτέμβριο του 2021, πανομοιότυπη υπόθεση είχε φέρει έρευνα του ΣΔΟΕ, ενώ και η Οικονομική Αστυνομία είχε σχηματίσει δικογραφίες για παρόμοιες υποθέσεις. Η Ελλάδα, εξάλλου, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ε.Ε. στο λεγόμενο «κενό ΦΠΑ», τη διαφορά δηλαδή ανάμεσα στα έσοδα που θα έπρεπε να εισπράττει από τον ΦΠΑ και στα έσοδα που τελικά εισπράττονται. Είναι άλλωστε αποκαλυπτικό το γεγονός ότι η υπόθεση με τους 47 εμπλεκομένους είναι η πρώτη που διαβιβάζεται στον Ευρωπαίο εισαγγελέα από τον Ιούνιο 2021, οπότε ενεργοποιήθηκε ο θεσμός, τη στιγμή που άλλα κράτη-μέλη της Ενωσης έχουν να επιδείξουν σαφώς καλύτερες επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα.

kathimerini.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *