Νέα ανατροπή στους δασικούς χάρτες: Σε κίνδυνο αγροτικές εκτάσεις

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
5 Min Read

Νέα βόμβα για όσους κατέχουν αγροτικές εκτάσεις που βρίσκονται στους δασικούς χάρτες και δεν έχουν υποβάλει αίτηση για επιδότηση τα τελευταία τρία χρόνια φέρνει σχετική προαναγγελία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

-Advertisement-

Σύμφωνα με τον υπουργό, καθίσταται υποχρεωτική η δήλωση ΟΣΔΕ (αίτηση για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης) για τον αποχαρακτηρισμό μιας έκτασης από δασική σε αγροτική. Οπως ανέφερε χθες σε κλειστή συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο κ. Αποστόλου, με την υποβολή της αντίρρησης από τον ιδιοκτήτη της έκτασης θα ελέγχεται από το υπουργείο αν τα τρία προηγούμενα χρόνια είχε υποβάλει έστω και μία φορά δήλωση ΟΣΔΕ. «Στόχος είναι ο αποχαρακτηρισμός των δασικών εκτάσεων να συνοδεύεται με τους αντίστοιχους κοινοτικούς πόρους που προκύπτουν. Δεν θέλουμε ο αγροτικός χώρος να αποτελέσει άλλοθι για όσους θέλουν να κάνουν καταπατήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Επισημαίνεται ότι οι εκτάσεις που πρέπει να αποχαρακτηριστούν αποτελούν το 10% του συνόλου των αγροτικών εκτάσεων.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν δηλώσει τις καλλιέργειές τους την τελευταία τριετία ώστε να λάβουν επιδοτήσεις και παράλληλα δεν έχουν πιστοποιήσει με τον τρόπο που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι οι εκτάσεις τους είναι αγροτικές, πληρώνοντας μάλιστα και το ανάλογο τίμημα, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο οι εκτάσεις τους να μην μπορούν να καλλιεργηθούν, δηλαδή να θεωρηθούν δασικές.

Διαδικασία

- Advertisement -

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο τελευταίος νόμος του υπουργείου Περιβάλλοντος ο αποχαρακτηρισμός και η νομιμοποίηση των εκτάσεων ως αγροτικών σε περίπτωση απουσίας σχετικών τίτλων κυριότητας μπορεί να γίνει σε συμβολαιογραφικό γραφείο παρουσία μάρτυρα με την κατάθεση ένορκης βεβαίωσης.

Μάλιστα, με απόφαση Φάμελλου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την περασμένη Παρασκευή καθορίζονται ο τύπος του τίτλου κυριότητας για γεωργική/δενδροκομική εκμετάλλευση δημόσιων δασικών εκτάσεων που εκχερσώθηκαν για γεωργική χρήση πριν από το 1975, ο τύπος του τίτλου δικαιώματος αγροτικής χρήσης (γεωργική/δενδροκομική εκμετάλλευση) εκχερσωμένων ιδιωτικών δασικών εκτάσεων και ο τύπος της διαπιστωτικής πράξης με την οποία πιστοποιείται η αλλαγή χρήσης εκτάσεων δασικού χαρακτήρα που εκχερσώθηκαν για γεωργική/δενδροκομική εκμετάλλευση χωρίς άδεια της οικείας δασικής αρχής μετά την 11η Ιουνίου 1975 και έως την 7η Μαρτίου 2007.
Πάντως, όπως ανέφεραν στον «Ε.Τ.» υψηλόβαθμα στελέχη του ΥπΑΑΤ, ακόμα και αν έχουν νομιμοποιηθεί οι εκτάσεις με τη διαδικασία των μαρτύρων, υπάρχει ο κίνδυνος στο μέλλον να χαθεί η κυριότητα των εκτάσεων, καθώς μπορεί για παράδειγμα να εμφανιστεί ο δασάρχης και να παρουσιάσει τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κάλεσε τους αγρότες να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους μέχρι τέλος Ιουλίου που έχει δοθεί παράταση, καθώς τον Σεπτέμβριο ολοκληρώνεται η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών, σημειώνοντας ότι αν δεν τις έχουν υποβάλει μέχρι τότε, τις χάνουν.

Ασφάλιστρα ΕΛΓΑ

Σε ό,τι αφορά στις ζημιές που έχουν προκληθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα από τη χαλαζόπτωση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι με βάση μελέτες που έχουν γίνει από τον ΕΛΓΑ για την κάλυψη όλων των ασφαλιστικών κινδύνων ανά προϊόν, «δημιουργούνται ασφάλιστρα που δεν μπορεί να σηκώσει ο αγροτικός κόσμος». Δεν δίστασε μάλιστα να αναφέρει ότι το 1/3 των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ θα έπρεπε να καλύπτεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. συζητά μεν για την κλιματική αλλαγή, αλλά δεν μπαίνει σε κουβέντα για την κάλυψη ζημιών.

Σχετικά με την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Αποστόλου, στο πλαίσιο της 3ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ναύπλιο, επεσήμανε την ανάγκη επίσπευσης όλων των μέτρων. Απευθυνόμενος στους υπηρεσιακούς παράγοντες σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια στην υλοποίηση των επιμέρους μέτρων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους γεωργικούς συμβούλους και στην αποκατάσταση των ζημιών από το μέτρο που θα «τρέξει» ο ΕΛΓΑ. «Υπάρχουν ζημιές σε όλη τη χώρα, άρα πρέπει να ενεργοποιηθεί τάχιστα το αντίστοιχο πρόγραμμα (μέτρο 5.2 για την αποκατάσταση των ζημιών). Πολλοί κάτοικοι της υπαίθρου περιμένουν τα Leader, υποχρέωσή μας είναι να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι προκηρύξεις για να επενδύσουν όσοι ενδιαφέρονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Πηγή

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *