Στη Νέα Δημοκρατία εξαρχής είχαν θεωρήσει ότι η απλή αναλογική στις δημοτικές εκλογές εντασσόταν σε ένα σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να βάλει τρικλοποδιές στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς το μεν κυβερνών κόμμα δεν κινδύνευε από αντάρτικα δεδομένου ότι δεν έχει ισχυρή παρουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Σε αντίθεση βεβαίως με τη ΝΔ, η οποία πράγματι είχε να αντιμετωπίσει πλήθος ανταρτών στους δήμους και ενίοτε ακόμη και σε περιφέρειες. Σε πολλούς μεγάλους δήμους και στις περιφέρειες, το Μοσχάτο κατάφερε εν τέλει να ελέγξει πιθανούς αντάρτες (με το γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη να δίνει μάχες και ενίοτε όπως στην περίπτωση της Ηπείρου να προχωρά σε διαγραφές), στο μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας και σε ορισμένες μεγάλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη όμως η κατάσταση ήταν μη διαχειρίσιμη και η λύση που επέλεξε η ΝΔ ήταν να μη δώσει χρίσματα- με την εξαίρεση βεβαίως της συμπρωτεύουσας που αποτελεί εκ των πραγμάτων πολιτική μάχη.
Αυτό όμως δεν έλυσε όλα τα προβλήματα, καθώς σε ουκ ολίγους δήμους κατεβαίνουν ακόμη και τρεις υποψήφιοι προερχόμενοι από το χώρο της ΝΔ και ως γνωστόν οι εμφύλιοι είναι οι πιο σκληροί πόλεμοι. Και αυτοί οι μικροί αλλά σκληροί τοπικοί εμφύλιοι δημιουργούν παράπλευρους κινδύνους στις περιφέρειες αλλά και στις ευρωεκλογές, όπως διαπιστώνουν ήδη οι υποψήφιοι.
Στις περιφέρειες ο κίνδυνος είναι οι αντάρτες να μη στηρίξουν τον υποψήφιο που στηρίζει το κόμμα, αφού και εκείνος αναγκαστικά ή θα πρέπει να επιλέξει έναν υποψήφιο δήμαρχο δυσαρεστώντας τους υπόλοιπους ή να κρατήσει αποστάσεις από όλους δυσαρεστώντας τους πάντες. Ή και να κάνουν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με υποψηφίους άλλων κομμάτων, ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ. Στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας για παράδειγμα, υπάρχει φόβος ότι οι δυσαρεστημένοι μπορεί να πάνε στον Απόστολο Γκλέτσο, που εάν περάσει στο δεύτερο γύρο μπορεί να απειλήσει το Φάνη Σπανό- μάλιστα σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξουν Γκλέτσο.
Αντίστοιχος κίνδυνος “ανίερων” deal ανταρτών με υποψηφίους από άλλα κόμματα υπάρχει και στις ευρωεκλογές. Και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές εξάλλου αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με τους υποψήφιους περιφερειάρχες και τους υποψήφιους στις εθνικές εκλογές, δηλαδή ότι πρέπει ή να κρατήσουν αποστάσεις από όλους (α λα Χατζηδάκης, που εξαρχής δήλωσε ότι δε θα παραστεί σε καμία προεκλογική εκδήλωση υποψηφίων δημάρχων στην περιφέρεια του) ή να επιλέξουν κάποιον κάνοντας εχθρούς. Μονο που οι ευρωβουλευτές έχουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς εκλέγονται με σταυρό σε όλη την Ελλάδα και άρα πρέπει να διαχειριστούν αντίστοιχες καταστάσεις σε όλη την Ελλάδα, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουν πάντα από πρώτο χέρι την ανθρωπογεωγραφία κάθε περιοχής. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που υποψήφιοι ευρωβουλευτές, οι οποίοι περιοδεύουν σε όλη τη χώρα, αναφέρονται στις ομιλίες τους στον “επίσημο” υποψήφιο για να δουν τους υπόλοιπους να αποχωρούν εξοργισμένοι.
Για αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις κομματικές ομιλίες του τονίζει, όπως τόνισε και χθες στην Πολιτική Επιτροπή ότι η μάχη των ευρωεκλογών και των περιφερειών είναι πολιτική και δεν πρέπει τυχόν πικρίες από τις δημοτικές να επηρεάσουν τη στάση των στελεχών και ψηφοφόρων στις άλλες κάλπες. “Μπορεί κανείς να επιλέξει, πιθανώς, τον δήμαρχο ή τον δημοτικό σύμβουλο που αυτός προτιμά ανάμεσα στους χιλιάδες φίλους της Ν.Δ που συμμετέχουν σε πολλούς συνδυασμούς. Στην κάλπη της ευρωβουλής και της περιφέρειας, όμως, ένας είναι ο δρόμος: Το ψηφοδέλτιο της παράταξης. Γιατί το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής θα έλθει από δύο κατευθύνσεις: Και από την Ευρώπη και από τις περιφέρειες όλης της χώρας.” είπε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά στην ΠΕ.
Και για αυτό βγήκε σε αυτό το θέμα μπροστά και ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ένα πρόσωπο εξόχως κομματικό με ευρύτερες συμπάθειες στη γαλάζια που δεν μπορεί βεβαίως να κατηγορηθεί ως άνθρωπος του προέδρου, για να διαμηνύσει ότι στις 26 Μαϊου η μάχη είναι “για τη φανέλα” της παράταξης.
Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε χθες στην ΠΕ ότι: “Στις 26 Μαΐου ψηφίζουμε σε δύο τμήματα: στο ένα για τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους και στο άλλο, με τις κάλπες για την Ευρωβουλή και τον Περιφερειάρχη. Θα πρέπει να μπούμε και στα δύο τμήματα. Και να ψηφίσουμε σε όλες τις κάλπες.” Η ύπαρξη χωριστών τμημάτων προβληματίζει τη ΝΔ επειδή υπάρχει ο φόβος ψηφοφόροι να ψηφίσουν στις δημοτικές (που είναι πιο άμεσες και στις οποίες στις μικρές ειδικά κοινωνίες όλοι σχεδόν έχουν κάποιο φίλο ή συγγενή που είναι υποψήφιος), αλλά να αμελήσουν τις άλλες δύο κάλπες. Το σενάριο ειδικά να είναι τα εκλογικά τμήματα των δημοτικών και των ευρωεκλογών/περιφερειακών όχι δίπλα δίπλα αλλά σε διαφορετικούς ορόφους περιπλέκει τα πράγματα. Για αυτό ο κ.Μητσοτάκης επέστησε την προσοχή και αυτή είναι μία οδηγία που θα δοθεί στις ΝΟΔΕ.
Η ταυτόχρονη διεξαγωγή ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών δημιουργεί και ένα ακόμη πρακτικό πρόβλημα: Με τις ΝΟΔΕ απασχολημένες με τις αυτοδιοικητικές ποιος θα μοιράσει τα ψηφοδέλτια; Πεδίον δόξης λαμπρό βέβαια για υποψηφίους ευρωβουλευτές που θα μοιράζουν δικά τους σταυρωμένα ήδη ψηφοδέλτια.
Βέβαια στις περιφέρειες δεν επηρεάζουν τα πράγματα μόνο οι συνέπειες των αντάρτικων, αλλά υπάρχουν και τοπικοί παράγοντες άσχετοι με τις δημοτικές. Στην περιφέρεια Πελοποννήσου για παράδειγμα ο Παναγιώτης Νίκας έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο τον Πέτρο Τατούλη, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό μετά τη δήλωση του πως ο σαϊτοπόλεμος είναι στο DNA των Μεσσηνίων στον απόηχο του τραγικού θανάτου του εικονολήπτη. Ενίοτε επίσης οι υποψήφιοι έχουν να αντιμετωπίσουν τα δικά τους αντάρτικα, παρότι για παράδειγμα σε Ηπειρο και Νότιο Αιγαίο έπεσαν διαγραφές, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο ο πρώην υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου που στήριζε τον Κώστα Μουτζούρη απέναντι στη Χριστιάννα Καλογήρου “μαζεύτηκε” μετά τις αυστηρές συστάσεις Μητσοτάκη κατά την περιοδεία του εκεί. Αυτός ειναι και ένας από τους στόχους των περιοδειών του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος επίσης στην Κέρκυρα εμφανίστηκε με την υποψήφια περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα κόντρα στον αντάρτη Σπύρο Σπύρου. Αλλά και στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη ο Χρήστος Μέτιος αντιμετωπίζει αμφισβήτηση από τον Δημήτρη Πέτροβιτς και τον Χριστόδουλο Τοψίδη, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου.
Η ΝΔ ποντάρει πολιτικά πάντως πολλά στην περιφέρεια Αττικής όπου εκτιμάται ότι ο Γιώργος Πατούλης θα κερδίσει στο δεύτερο γύρο τη Ρένα Δούρου. Ο κ.Μητσοτάκης μάλιστα αναφέρθηκε χθες στην ΠΕ ονομαστικά μονο στον κ.Πατούλη στον απόηχο των νέων αποκαλύψεων για το Μάτι. Στην Κεντρική Μακεδονία ο Απόστολος Τζιτζικώστας θεωρείται αδιαμφισβήτητος. Στη Δυτική Μακεδονία ο έχων καραμανλική στήριξη Γιώργος Κασαπίδης θεωρείται ότι θα κερδίσει το Θόδωρο Καρυπίδη του ΣΥΡΙΖΑ. Και βέβαια στην περιφέρεια Θεσσαλίας ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Κώστας Αγοραστός εκτιμάται ότι μπορεί να κερδίσει και από τον πρώτο γύρο.
πηγη-news247.gr