Δύο νέοι, ένας από την Υεμένη ηλικίας 21 ετών κι ένας Παλαιστίνιος 25 ετών, είναι οι αγνοούμενοι της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε στη παραλία του Μερσινιδίου Χίου, περί τις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης, 28 Μαρτίου 2019.
Μέχρι αυτή τη στιγμή (ώρα 11 το πρωί της Πέμπτης) οι έρευνες σε όλη την θαλάσσια περιοχή από την παραλία των Γλάρων έως τον Καρφά δεν έχουν αποδώσει, πλην ορισμένων ευρημάτων και συγκεκριμένα βρέθηκε από άνδρες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης μία τσάντα, που ανήκει σε έναν απ΄τους αγνοούμενους και η οποία περιέχει προσωπικά αντικείμενα, μεταξύ δε αυτών και το κινητό τηλέφωνό του.
Στις έρευνες, οι οποίες συνεχίζονται, εκτός από τα σκάφη του λιμεναρχείου Χίου, συμμετείχε πολεμικό πλοίο του ΝΑΤΟ, ιταλικό σκάφος της Frontex, το ελικόπτερο σούπερ πούμα, αλιευτικά σκάφη και δύτης του στρατού.
Πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα
Περί τις 3 τα ξημερώματα η βάρκα με συνολικά 38 επιβαίνοντες έφτασε στην παραλία του Μερσινιδίου, όπου και αποβιβάστηκαν πέντε ή έξι άτομα. Δεν πρόλαβαν οι άλλοι, επειδή η θάλασσα τράβηξε την βάρκα προς τα μέσα, κτύπησε σε έναν βράχο και σχίστηκε.
Αμέσως, περί τα 25 άτομα έπεσαν στην θάλασσα και γαντζώθηκαν στον βράχο, από όπου και τους περισυνέλεξαν τα σκάφη του λιμεναρχείου Χίου, ενώ μέσα στη βάρκα έμειναν πέντε άτομα, κυρίως παιδιά, τα οποία και διέσωσε το σκάφος της Frontex, που είχε σπεύσει στην περιοχή.
Μεταξύ των διασωθέντων ήταν και μια μάνα με το μόλις τριών μηνών βρέφος της, το οποίο παρέλαβε μελανιασμένο από το κρύο η λιμενάρχης Χίου κυρία Ειρήνη Αργύρη. Λίγο αργότερα, το βρέφος και η μητέρα του μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο Χίου.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή ουδείς γνώριζε για αγνοούμενους, κάτι που έγινε αντιληπτό όταν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες, συνολικά 36 άτομα, συναντήθηκαν στο λιμάνι της Χίου, όπου είχαν μεταφερθεί. Εκεί κάποιος άρχισε να ψάχνει τον έναν αγνοούμενο φίλο του, ενώ στην πορεία από τις έρευνες του λιμεναρχείου Χίου προέκυψε ότι υπήρχε και δεύτερος αγνοούμενος.
Αμέσως, ξεκίνησαν οι έρευνες, οι οποίες και συνεχίζονται.
Στα αξιοσημείωτα της τραγωδίας είναι ότι ουδείς από τους διασωθέντες έφερε σωσίβιο, ενώ ούτε και στη βάρκα ή στην θαλάσσια περιοχή βρέθηκαν σωσίβια, γεγονός που σημαίνει ότι οι διακινητές έχουν γίνει ακόμα πιο απάνθρωποι και βάζουν τους πρόσφυγες και μετανάστες στις βάρκες, χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης και ασφάλειας.
πηγη-protothema.gr