Ad imageAd image

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου - Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Η αποστολή Psyche της NASA βρίσκεται καθ’ οδόν για να μελετήσει έναν ιδιαίτερο αστεροειδή και κατά τη διάρκεια της πορείας της, η ομάδα δοκιμάζει ένα νέο σύστημα επικοινωνίας. Η νέα προσέγγιση δεν χρησιμοποιεί ραδιοκύματα, αλλά ένα υπέρυθρο λέιζερ, και μάλιστα με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

-Advertisement-

Στις 8 Απριλίου, το Psyche έστειλε ένα μήνυμα προς τη Γη από την απίστευτη απόσταση των 226 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Αυτό αντιστοιχεί σε 1,5 φορά την απόσταση μεταξύ Γης και Ήλιου!

Η αποστολή πέτυχε, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας.

Υπέρυθρο λέιζερ, αντί για ραδιοκύματα

Το Psyche μετέδιδε τα τεχνικά του δεδομένα με ραδιοκύματα μέσω του Δικτύου Deep Space της NASA. Η ομάδα της αποστολής αποφάσισε να μεταδώσει επίσης τα δεδομένα μέσω του συστήματος επικοινωνίας Deep Space Optical για πρώτη φορά. Οι προηγούμενες μεταδόσεις δεν ήταν δεδομένα από το διαστημόπλοιο, αλλά δοκιμαστικά δεδομένα.

- Advertisement -

Η δοκιμή της 8ης Απριλίου έδειξε ότι ακόμη και από αυτή την απόσταση, η ταχύτητα λήψης δεδομένων έφτασε τα 25 Mbps, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αρχικό στόχο του 1 Mbps. Στην πραγματικότητα, αποδείχθηκε 10 έως 100 φορές πιο γρήγορο από τις παραδοσιακές ραδιοφωνικές μεταδόσεις!

Αυτό το επίτευγμα αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την αποστολή Psyche. Επιβεβαιώνει την ικανότητα των οπτικών επικοινωνιών να λειτουργούν σε ακραίες αποστάσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για μελλοντικές αποστολές σε ακόμη πιο μακρινά διαστημικά σώματα.

Η επικεφαλής των επιχειρήσεων του έργου στο Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA, Meera Srinivasan, είπε πως η δοκιμή ήταν πολύ σημαντική γιατί έδειξε ότι η επικοινωνία με λέιζερ μπορεί να λειτουργήσει μαζί με το υπάρχον σύστημα επικοινωνίας μέσω ραδιοκυμάτων που διαθέτει το διαστημόπλοιο. Με άλλα λόγια, τα δύο συστήματα μπορούν να συνεργάζονται!

-Advertisement-
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Φωτογραφία της NASA με τις σχετικές θέσεις των εσωτερικών πλανητών και της Psyche όταν στάλθηκαν τα δεδομένα

«Κατεβάσαμε περίπου 10 λεπτά δεδομένων αντιγράφων διαστημοπλοίου κατά τη διάρκεια μιας σύνδεσης στις 8 Απριλίου», ανέφερε η Meera Srinivasan σε δήλωσή της και συμπλήρωσε: «Μέχρι τότε, στέλναμε δοκιμαστικά και διαγνωστικά δεδομένα στις συνδέσεις μας προς τα κάτω από το Psyche. Αυτό αποτελεί σημαντικό ορόσημο για το έργο, δείχνοντας πώς οι οπτικές επικοινωνίες μπορούν να διασυνδεθούν με το σύστημα επικοινωνίας ραδιοσυχνοτήτων ενός διαστημικού σκάφους».

Ο στόχος για το μέλλον

Σε προηγούμενες δοκιμές το διαστημόπλοιο ήταν πολύ πιο κοντά – μόλις δεκάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά. Εικόνες και ακόμη και ένα βίντεο με μία γάτα στάλθηκαν από το βαθύ διάστημα. Η τεχνολογία αυτή συνεχίζει να έχει ελπιδοφόρα αποτελέσματα, αλλά υπάρχουν ακόμα μερικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Για παράδειγμα, τα σύννεφα εμποδίζουν τις οπτικές παρατηρήσεις, κάτι που δεν ισχύει για τις ραδιοεπικοινωνίες.

«Έχουμε μάθει πολλά για το πόσο μακριά μπορούμε να ωθήσουμε το σύστημα όταν ο ουρανός είναι καθαρός, παρόλο που οι καταιγίδες έχουν διακόψει περιστασιακά τις λειτουργίες στους σταθμούς λήψης σήματος τόσο στο Table Mountain όσο και στο Palomar», δήλωσε ο Ryan Rogalin, επικεφαλής ηλεκτρονικών του δέκτη του έργου στο JPL.

Σύμφωνα με το Fox Report, η ομάδα θέλει να δει αν η τεχνολογία αυτή μπορεί να λειτουργήσει σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις. Θα δοκιμάσουν ξανά το σύστημα τον Ιούνιο, όταν η αποστολή Psyche θα βρίσκεται σε απόσταση 2,5 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση της Γης από τον Ήλιο. Αυτή είναι η μέγιστη απόσταση μεταξύ του Άρη και της Γης. Αν πετύχει, ίσως μπορέσουμε να στέλνουμε πολλά δεδομένα μεταξύ της Γης και του Άρη.

in.gr

-Advertisement-
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *