Το σενάριο λέγεται «Αρμαγεδδών», είναι γνωστό και κάποια στιγμή είναι πιθανόν να συμβεί! Αυτή τη φορά, πάντως, τη… γλιτώνουμε, καθώς ο μεγάλος αστεροειδής, 1998 OR2, πλάτους 2 χλμ, ναι μεν «επισκέφθηκε» τη γειτονιά της Γης μας, αλλά πέρασε σε απόσταση «ασφαλείας» τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.
Ο αστεροειδής, που ονομάζεται 1998 OR2, πραγματοποίησε την πλησιέστερη προσέγγισή του στις 5:55 π.μ. EDT (2:55 π.μ. PDT). Ενώ αυτό είναι γνωστό ως «στενή προσέγγιση» από τους αστρονόμους, ωστόσο παραμένει σε… αστρονομική αποσταση από τη Γη. Ο αστεροειδής δεν θα πλησιάσει σε απόσταση κοντινότερη των 6,3 εκατομμύρια χιλιομέτρων, δηλαδή πάνω από 16 φορές μακρύτερα από την απόσταση που χωρίζει τη Γη από τη Σελήνη.
Ο αστεροειδής 1998 OR2 ανακαλύφθηκε από το πρόγραμμα παρακολούθησης αστεροειδών Near-Earth στο εργαστήριο Jet Propulsion της NASA τον Ιούλιο του 1998, και τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι αστρονόμοι είχαν στρέψει την προσοχή τους πάνω του. Ως αποτέλεσμα, καταλαβαίνουμε την τροχιακή τροχιά του με ακρίβεια και μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι αυτός ο αστεροειδής δεν έχει καμία πιθανότητα πρόσκρουσης, τουλάχιστον για τα επόμενα 200 χρόνια. Η επόμενη στενή προσέγγισή της στη Γη προβλέπεται να γίνει το 2079, όταν θα περάσει πιο κοντά και πιο συγκεκριμένα σε απόσταση τέσσερις φορές την απόσταση της Σελήνης από τον πλανήτη μας.
Παρ ‘όλα αυτά, ο αστεροειδής 1998 το OR2 εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως ένας μεγάλος «δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής», διότι, κατά τη διάρκεια των χιλιετιών, πολύ μικρές αλλαγές στην τροχιά του μπορεί να τον φέρουν πιο κοντά στη Γη. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η παρακολούθηση αυτού του αστεροειδούς γίνεται συστηματικά από τους επιστήμονες της NASA και ιδιαίτερα κατά τη στενή προσέγγισή του.
Οι στενές προσεγγίσεις από μεγάλους αστεροειδείς όπως ο OR2 του 1998 είναι αρκετά σπάνιες. Η προηγούμενη στενή προσέγγιση ενός μεγάλου αστεροειδούς έγινε από τον αστεροειδή Φλωρεντία τον Σεπτέμβριο του 2017. Αυτό το αντικείμενο πλάτους 5 χιλιομέτρων, πέρασε από τη Γη σε απόσταση 18 φορές από την απόσταση της Σελήνης. Κατά μέσο όρο, περιμένουμε αστεροειδείς αυτού του μεγέθους να προσεγγίζουν από τον πλανήτη μας αυτό σχεδόν κάθε πέντε χρόνια.
Δεδομένου ότι είναι μεγαλύτερα ουράνια σώματα, οι αστεροειδείς αυτού του μεγέθους αντανακλούν πολύ περισσότερο φως από τους μικρότερους αστεροειδείς και επομένως είναι ευκολότερο να εντοπιστούν με τηλεσκόπια. Σχεδόν όλοι οι αστεροειδείς κοντά στη Γη (περίπου 98%) του μεγέθους του OR2 1998 ή μεγαλύτεροι έχουν ήδη ανακαλυφθεί, παρακολουθηθεί και καταγραφεί. Είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει αντίκτυπος τον επόμενο αιώνα από έναν από αυτούς τους μεγάλους αστεροειδείς, αλλά συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανακάλυψη όλων των αστεροειδών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τη Γη.
πηγή: protothema.gr