Ναρκισσισμός και σεξουαλική βία

Ράνια Κάλδου Add a Comment
6 Min Read

Σχεδόν το 20% των αρρένων φοιτητών έχει διαπράξει κάποιου τύπου σεξουαλική επίθεση, ενώ το 4% έχει διαπράξει βιασμό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Georgia με σκοπό τη διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στα διαφορετικά είδη ναρκισσισμού και την πιθανότητα να γίνει κανείς δράστης μιας σεξουαλικής επίθεσης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 234 άρρενες φοιτητές, οι οποίοι κυρίως διένυαν το πρώτο ή το δεύτερο έτος σπουδών. Οι ερευνητές βρήκαν μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στον παθολογικό ναρκισσισμό και τη διάπραξη σεξουαλικής επίθεσης. Τα ευρήματα, μάλιστα, αναφορικά με τα ποσοστά των σεξουαλικών επιθέσεων, ήταν ως επί το πλείστον σύμφωνα με αυτά προηγούμενων μελετών.

Τα άτομα που φέρουν χαρακτηριστικά παθολογικού ναρκισσισμού συναντούν δυσκολίες στις σχέσεις τους με τους άλλους, εξηγούν οι ερευνητές. Ο μη παθολογικός ναρκισσισμός από την άλλη, μπορεί να είναι ωφέλιμος στο βαθμό που εκδηλώνεται ως ισχυρή αυτοεκτίμηση και βοηθά τα άτομα να ανακάμψουν ευκολότερα από δυσκολίες και αποτυχίες. Κάποιοι ειδικοί μάλιστα, ονομάζουν αυτόν τον τύπο του ναρκισσισμού «υγιή».

Οι ερευνητές είχαν προβλέψει τις πτυχές του ναρκισσισμού που συνδέονταν κυρίως με τη σεξουαλική επίθεση, όπως είναι για παράδειγμα η έλλειψη της ενσυναίσθησης.

Αυτό που τους προξένησε έκπληξη ήταν η σχέση που βρέθηκε ανάμεσα στη διάπραξη σεξουαλικής επίθεσης και τον λεγόμενο ευάλωτο ναρκισσισμό. Οι άνδρες που έχουν ευάλωτο ναρκισσισμό όμως, ενώ εκδηλώνουν υψηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης, στην πραγματικότητα είναι πολύ ανασφαλείς. Η μελέτη μάλιστα βρήκε ότι οι άνδρες με χαρακτηριστικά ευάλωτου ναρκισσισμού ήταν πιο πιθανό να κάνουν χρήση αλκοόλ ή να χρησιμοποιούν ουσίες για την χειραγώγηση των θυμάτων τους. Πρόκειται μάλιστα για ένα εύρημα εξαιρετικά ανησυχητικό, ιδιαίτερα από τη στιγμή που πρόκειται για φοιτητές.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η κοινή γνώμη δε γνωρίζει πόσο συχνή είναι η κατανάλωση αλκοόλ και ουσιών στον πληθυσμό των φοιτητών. Το πρόβλημα μάλιστα δεν είναι το πόσο συχνά πίνουν, αλλά η ποσότητα που καταναλώνουν σε μια μόνο φορά. Αυτή η συμπεριφορά είναι που θέτει τις γυναίκες σε μεγάλο κίνδυνο.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι υπάρχουν δυο μονοπάτια που οδηγούν στη σεξουαλική επίθεση. Για παράδειγμα, τα άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα σεξουαλικού ενδιαφέροντος και πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους μπορούν να απολαύσουν από μια σεξουαλική πράξη που γίνεται απρόσωπα χωρίς καμία ενσυναίσθηση ή σεβασμό για το άλλο άτομο. Αυτό είναι ένα πιθανό προφίλ. Το άλλο είναι αυτό της εχθρότητας και της επιθετικότητας που σχετίζονται με την αρρενωπότητα. Οι άνδρες με αυτό το προφίλ έχουν συνήθως έναν εχθρικό προσανατολισμό προς τις γυναίκες, έχουν θυμό και συνήθως αντιλαμβάνονται τις σχέσεις ως ανταγωνιστικές. Ενδιαφέρονται περισσότερο για το τι θέλουν άμεσα από το άλλο άτομο και πως μπορούν να το πάρουν.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα άτομα μπορεί να έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Αν όμως ένα άτομο τα έχει όλα σε μεγάλο βαθμό, είναι πολύ πιο πιθανό να γίνει ο δράστης μιας σεξουαλικής επίθεσης.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα άτομα με παθολογικό ναρκισσισμό έχουν την αίσθηση ότι ό,τι επιθυμούν το δικαιούνται, το οποίο τα διευκολύνει να εκλογικεύουν τις επιθετικές και κατά φόρες παράνομες συμπεριφορές.

Πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν συμπεριλάβει σεξουαλικούς δράστες που έχουν φυλακιστεί, αλλά στην περίπτωση αυτή τα ευρήματα τους ήταν δύσκολο να γενικευτούν στο γενικό πληθυσμό.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι όταν οι πράξεις σεξουαλικής επίθεσης λαμβάνουν χώρα μέσα στο πλαίσιο της φοιτητικής ζωής , υπάρχει δυστυχώς αυτή η αντίληψη που θέλει τα αγόρια να είναι πάντα αγόρια. Αυτό φυσικά απέχει πολύ από την αλήθεια κι ένας από τους στόχους της παρούσας μελέτης είναι να ρίξει φως στα κοινά στοιχεία που υπάρχουν στο προφίλ των σεξουαλικών δραστών που καταλήγουν στη φυλακή και στο προφίλ αυτών που είναι ελεύθεροι γιατί απλά δεν έχουν συλληφθεί.
Επισημαίνεται επίσης ότι η αντίληψη σύμφωνα με την οποία, οι περισσότεροι σεξουαλικοί δράστες είναι άγνωστοι που αρπάζουν τις γυναίκες στα σκοτάδια, δεν είναι σωστή. Αντιθέτως είναι πιο πιθανό ο δράστης να είναι γνωστός.

Η κοινωνική πεποίθηση σχετικά με τον κίνδυνο των αγνώστων στην πραγματικότητα βάζει τα άτομα σε μεγαλύτερο κίνδυνο γιατί προσπαθούν να προστατευτούν από τα διαταραγμένα άτομα που ίσως συναντήσουν στο δρόμο και όχι από άτομα γνωστά τους που έχουν πρόσβαση και ευκαιρία να δράσουν.

Τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης που θα μπορούσαν να δώσουν στις γυναίκες πιο ακριβή στοιχεία σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουν.
Αν και οι ερευνητές δεν κατάφεραν να ξεκαθαρίσουν το ποσοστό των ανδρών που έχουν διαπράξει σεξουαλικές επιθέσεις, τα ευρήματα τους δείχνουν ότι πρόκειται για ένα μικρό ποσοστό που είναι υπεύθυνο για τις περισσότερες επιθέσεις. Ο εντοπισμός τους και η κατάλληλα παρέμβαση θα αυξήσουν τις πιθανότητες μιας αποτελεσματικής πρόληψης.

Πηγή : Medicalnewstoday

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version