Ναγκόρνο Καραμπάχ: «Νέα γενοκτονία Αρμενίων θέλει ο Ερντογάν στο Αρτσέχ»

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
5 Min Read

Μεγάλη αποκάλυψη έκανε ο συντάκτης της εφημερίδας Jerusalem Post και γνωστός γεωπολιτικός αναλυτής Seth Frantzman, λέγοντας ξεκάθαρα ότι η τουρκική κυβέρνηση πιθανότατα «ενορχήστρωσε» τον πόλεμο στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, (για τα δικά της πρωτίστως συμφέροντα που αφορούν τον εθνικό όρκο και την Γαλάζια Πατρίδα).

Την ίδια στιγμή Αρμένιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Τουρκία έχει στείλει περίπου 4.000 Τζιχαντιστές μαχητές από τη βόρεια Συρία στο Αζερμπαϊτζάν, οι οποίοι συμμετέχουν ήδη στις μάχες. Ο ισχυρισμός αυτός επιβεβαιώθηκε και από Αρμένιους αυτονομιστές, προκαλώντας οργή σε όλους τους Αρμένιους.

Έτσι ο πόλεμος στο θύλακα αυτόν θα πάρει διαστάσεις συριακού πολέμου προκαλώντας μόνιμο αναβρασμό στην περιοχή.

Ρωσική στρατιωτική βάση στο Γκιούμρι της Αρμενίας

- Advertisement -

Με δεδομένη την παρουσία τζιχαντιστών και τούρκων στρατιωτικών στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ το σύνολο του προσωπικού της ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην Αρμενία είναι σαν “θηρία στο κλουβί”.

Ο λόγος είναι ότι το σχεδόν ολόκληρο το προσωπικό της βάσης, με εξαίρεση τους αξιωματικούς που είναι Ρώσοι, είναι Αρμένιοι επαγγελματίες οπλίτες και υπαξιωματικοί με ρωσικά διαβατήρια και θέλουν να δράσουν κατά των Αζέρων.
Το 90% των υπαξιωματικών και των επαγγελματιών οπλιτών της 102ης ρωσικής βάσης, αν και έχουν ρωσικά διαβατήρια, είναι κάτοικοι της περιοχής και είναι Αρμένιοι. Οι Ρώσοι είναι κυρίως διοικητικό προσωπικό, αναφέρουν οι πληροφορίες.

 

Η βάση διαθέτει αρκετές εκατοντάδες αρμάτων μάχης και ΤΟΜΑ αλλά και θωρακισμένα οχήματα μάχης, αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300 V (988ο αντιαεροπορικό πυραυλικό σύνταγμα), μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, ελικόπτερα Mi-24P και Mi-8MT στο αεροδρόμιο Erebuni.

Βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ Μόσχας και Ερεβάν το 2016, οι ρωσικές δυνάμεις μαζί με τις Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις, αποτελούν μια κοινή στρατιωτική δύναμη .

Το κύριο καθήκον αυτής της βάσης τέθηκε μόλις πριν από τέσσερα χρόνια, από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, και είναι η κάλυψη των συνόρων της Αρμενίας από οποιαδήποτε επίγεια ή εναέρια εισβολή των Αζέρων.

Με μια πιθανή είσοδο της Τουρκίας στον πόλεμο αυτό όμως, η αποστολή της βάσης καθίσταται πολύ δύσκολη, και τότε η συμμετοχή της Ρωσίας θα είναι αναπόφευκτη.

«Τώρα οι μάχες μαίνονται σχεδόν κάτω από τα τείχη της 102ης στρατιωτικής μας βάσης στο Γκιούμρι.
Εφόσον οι εναέριοι χώροι Γεωργίας, Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν είναι κλειστοί για εμάς κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου για προφανείς λόγους, τότε τι μας μένει;

Να μετακινήσουμε δυνάμεις μέσω της Κασπίας Θάλασσας και μετά μέσω του Ιράν (εάν συμφωνεί η Τεχεράνη);», αναφέρει ο Ρώσος αναλυτής Sergey Ischenko.

Αυτό το σενάριο κατά τον ίδιο, σημαίνει ότι αυτή τη φορά είναι απίθανο ο πόλεμος αυτός να τελειώσει σε μόλις τέσσερις ημέρες, όπως το 2016.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν μίλησε για το ζήτημα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Artsakh (της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ).

Εφόσον οι Αρμένιοι προβούν σε αυτήν την κίνηση τα γεγονότα θα κυλήσουν σαν χιονοστιβάδα.

Οι Αζέροι θα κηρύξουν αμέσως ως έδαφος τους την περιοχή και θα απευθυνθούν δήθεν στην διεθνή κοινότητα για βοήθεια.

Η Τουρκία θα ανταποκριθεί άμεσα αφού έχει μεγαλύτερη ετοιμότητα, αν και ανεπίσημα εμπλέκεται στη σύγκρουση από την πλευρά του στρατού του Αζερμπαϊτζάν.

Δεν αποκλείεται μάλιστα η άμεση είσοδος του τουρκικού στρατού στη μάχη και τότε στην περίπτωση αυτή, ο πόλεμος δεν θα περιοριστεί στο έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά θα εξαπλωθεί στο αρμενικό έδαφος.

Με μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει ρωσική παρέμβαση αφού μόνο η 102η στρατιωτική βάση, με περίπου πέντε χιλιάδες στρατιώτες και αξιωματικούς δεν θα είναι αρκετή.

Αυτή είναι και η αναμενόμενη εξέλιξη μετά την παρουσία Τζιχαντιστών και Τούρκων στρατιωτικών στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ που ετοιμάζονται για νέα γενοκτονία, για αυτό και οι εξελίξεις πλέον θα τρέχουν με πραγματικά ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Πηγή pentapostagma

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *