Μυστήριο με ασυνήθιστα επίπεδα ραδιενέργειας στη βόρεια Ευρώπη

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι η ασυνήθιστη, αλλά χαμηλού επιπέδου και αβλαβής για τον άνθρωπο ραδιενέργεια που εντοπίσθηκε στα τέλη Ιουνίου στη βόρεια Ευρώπη συνδέεται πιθανόν με τη λειτουργία ενός πυρηνικού αντιδραστήρα.

-Advertisement-

Από πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως το ρωσικό σύστημα παρακολούθησης της ραδιενέργειας δεν κατέγραψε κανένα περιστατικό.

«Η Ρωσία έχει ένα μάλλον προηγμένο σύστημα παρακολούθησης και δεν καταγράφηκε κανένα έκτακτο περιστατικό», δήλωσε σήμερα ο Πεσκόφ.

Ο ρώσος εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν συνέβη τίποτε που θα μπορούσε να προκαλέσει την ανησυχία του Κρεμλίνου. Ο Πεσκόφ υπενθύμισε επίσης τη δήλωση της IAEA πως το επίπεδο της ραδιενέργειας που καταγράφηκε δεν δημιουργεί απειλή για τον πληθυσμό.

- Advertisement -

Σκανδιναβικές χώρες –η Σουηδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία– επισήμαναν την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου άνοδο ραδιενέργειας μη στρατιωτικής προέλευσης, η οποία καταγράφηκε και από άλλα ινστιτούτα.

Η IAEA, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Βιέννη, ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή της πως αυτά τα ασυνήθιστα επίπεδα «συνδέονταν πιθανόν με έναν πυρηνικό αντιδραστήρα σε λειτουργία ή σε φάση συντήρησης, όταν μπορεί να παραχθούν πολύ ασθενείς ραδιενεργές εκπομπές».

Επιβεβαιώνοντας πως οι εκπομπές αυτές δεν δημιουργούν «κανέναν κίνδυνο για τους ανθρώπους ούτε για το περιβάλλον», ο οργανισμός αυτός του ΟΗΕ πρόσθεσε πως δεν μπορεί ακόμη να προσδιορίσει πού βρισκόταν αυτός ο αντιδραστήρας.

Η IAEA ήρθε σε επαφή με περισσότερες από 40 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Λετονία, οι οποίες δεν γνωστοποίησαν κανένα ιδιαίτερο πυρηνικό περιστατικό στο έδαφός τους.

Την περασμένη εβδομάδα,το ολλανδικό Ινστιτούτο της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (OTICE), οι σταθμοί του οποίου επιτρέπουν επίσης να μετρώνται οι άνοδοι της ραδιενέργειας μη στρατιωτικής προέλευσης, η πιθανή ζώνη της πηγής περιλαμβάνει χονδρικά το νότιο τρίτο της Σουηδίας, το νότιο μισό της Φινλανδίας, την Εσθονία, τη Λετονία, καθώς και μια ευρεία ζώνη που περιλαμβάνει τα βορειοδυτικά σύνορα της Ρωσίας, περιλαμβανομένης της Αγίας Πετρούπολης.

Η IAEA θεωρεί επίσης «λίγο πιθανό» η πηγή της ραδιενέργειας «να συνδέεται με κάποιο εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων, με μια πισίνα χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων ή με τη χρήση ακτίνων στη βιομηχανία ή την ιατρική».

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *