Μπίρα από ελληνικό κριθάρι θα πίνουν τα επόμενα χρόνια στην Αυστρία και το Ισραήλ καθώς κομμάτι της παραγωγής των Ελλήνων αγροτών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας θα ξεκινήσει από φέτος να εξάγεται σε αυτές τις χώρες.

Η εταιρεία θα ξεκινήσει εξάγοντας 11 χιλιάδες τόνους βύνης από Ελληνικό κριθάρι, της σοδειάς του 2018, οι 7.000 τόνοι εκ των οποίων θα πάνε στην Αυστρία και οι 4.000 τόνοι στο Ισραήλ. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προμηθεύεται το κριθάρι από τους περίπου 2.500  Έλληνες παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται μέσω του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας που ξεκίνησε το 2008.

Στη συνέχεια η εταιρεία βυνοποιεί το κριθάρι στα ιδιόκτητα βυνοποιεία της στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα και με αυτό καλύπτει το 100% των αναγκών παραγωγής της στην Ελλάδα. Φέτος η εταιρία προμηθεύτηκε και βυνοποίησε συνολικά 63.000 τόνους ελληνικό κριθάρι και, μετά την κάλυψη των αναγκών παραγωγής της προχώρησε σε εξαγωγής βύνης σε δύο αγορές του εξωτερικού.

«Έτσι ο έλληνας παραγωγός αποκτά, μέσω της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, πρόσβαση σε αγορές του εξωτερικού», σημειώνουν πηγές της εταιρείας προθέτοντας ότι «αυτό είναι ένα παράδειγμα της προστιθέμενης αξίας που παράγουν στην Ελλάδα εταιρίες που ανήκουν σε μεγάλους διεθνείς οργανισμούς».

=Advertisement=

Υπολογίζεται ότι στα 10 χρόνια που διαρκεί το πρόγραμμα συμολαιακής γεωργίας της Αθηναϊκής Ζυθοπιίας έχουν παραχθεί περισσότεροι από 327.000 τόνοι βυνοποιήσιμου ελληνικού κριθαριού. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τις συνεργασίες με τους αγρότες η εταιρεία διαθέτει και πέντε πειραματικούς αγρούς (σε Σπάτα Αττικής, Λιβαδειά, Φάρσαλα, Χαλκιδική και Ξάνθη) για τη δοκιμή αποδοτικότερων ποικιλιών κριθαριού με τελικό στόχο να δημιουργηθεί και ο πρώτος καθαρό ελληνικός σπόρος κριθαριού κατάλληλου για βυνοποίηση.

-Advertisement-

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει την παραγωγή 

Η εξαγωγή ελληνικής βύνης δείχνει ότι ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τους Έλληνες παραγωγούς. Ευκαιρία η οποία οφείλεται εν μέρει και στην κλιματική αλλαγή. Είναι ενδεικτικό ότι στην Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη αναμένεται έλλειψη κριθαριού για βυνοποίηση λόγω της ξηρασίας που επικράτησε φέτος.

Λόγω της μειωμένης παραγωγής ειδικά στη Γερμανία, την Πολωνία, τη Βρετανία και την Σκανδιναβία υπολογίζεται ότι φέτος θα καταγραφεί μια έλλειψη περίπου 500.000 τόνων βυνοποιήσιμου κριθαριού. Η Αγροτική Ένωση Γερμανίας μείωσε τις προβλέψεις της για τη φετινή παραγωγή στους 7,3 εκατομμύρια τόνους σύμφωνα με το Reuters. Εκτός όμως από την ποσότητα υπάρχουν φόβοι ότι η ξηρασία θα επηρεάσει και την ποιότητα της παραγωγής.

πηγή insider