Μπίλντερμπεργκ 2019: Τι θα συζητηθεί στη διαβόητη Λέσχη και ποιοι Ελληνες θα πάνε

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Περίπου 130 παγκόσμιοι ηγέτες από 23 χώρες, από γαλαζοαίματους μέχρι βιομήχανους, θα παρακολουθήσουν αυτήν την εβδομάδα την φετινή διάσκεψη της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, με κύρια θέματα συζήτησης τη Ρωσία, το Brexit και το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης.

Η υπερ-μυστική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη έως την Κυριακή, στο Μοντρέ της Ελβετίας. Η διαβόητη Λέσχη, που ιδρύθηκε το 1954, αποσκοπεί στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αν και η εκδήλωση εδώ και πολύ καιρό εμπλέκεται σε θεωρίες μυστηρίου και συνωμοσίας, καθώς απαγορεύεται στους συμμετέχοντες να αποκαλύπτουν όσα συζητήθηκαν.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι έχει έναν πολύ πιο σκοτεινό σκοπό απ ’ό, τι οι απλές διεθνείς σχέσεις. Οι θεωρίες κυμαίνονται από τους ακροαριστερούς φόβους ότι στόχος της ομάδας αυτής είναι να επιβάλει αιώνια την καπιταλιστική κυριαρχία, μέχρι την δεξιά ανησυχία της δημιουργίας μιας παγκόσμιας κυβέρνησης που ονομάζεται Νέα Παγκόσμια Τάξη.

FABRICE COFFRINI VIA GETTY IMAGES

Κορυφαίοι πολιτικοί, επιχειρηματικοί ηγέτες, χρηματοδότες και ακαδημαϊκοί βρίσκονται συνήθως μεταξύ των προσκεκλημένων.

Στους επιβεβαιωμένους συμμετέχοντες για το 2019 είναι μερικοί πανισχυροί «παίκτες» της βιομηχανίας τεχνολογίας, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Ερικ Σμίντ, ο διευθύνων σύμβουλους της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, κορυφαίοι τραπεζίτες από την Goldman Sachs και την Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς και ο επικεφαλής της Credit Suisse, Τιτζάν Τιάμ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο σύμβουλος του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, εμφανίζεται επίσης στον κατάλογο των επισκεπτών, ενώ οι φήμες κυκλοφορούν ότι ο νυν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, μπορεί να δώσει το «παρών», προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στο Ιράν μαζί με τον Ελβετό υπουργό Οικονομικών, Ουέλι Μάουρερ, αν και δεν εμφανίζεται στον επίσημο κατάλογο των προσκεκλημένων. Το ελβετικό Υπουργείο Οικονομικών διέψευσε αυτές τις πληροφορίες, αλλά η Ελβετία αντιπροσωπεύει συχνά τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράν ως ενδιάμεσος.

Οι ελληνικές συμμετοχές

Σύμφωνα με τον επίσημο κατάλογο των συμμετεχόντων, τη Μπίλντερμπεργκ 2019 θα παρακολουθήσουν και τρεις άνθρωποι από την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, θα παραστούν η βουλευτής της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Παγουλάτος, και ο διευθύνων σύμβουλος της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

 

FABRICE COFFRINI VIA GETTY IMAGES

 

Το «μενού»

Τα δημοσιευμένα σημεία συζητήσεων για το 2019 περιλαμβάνουν θέματα όπως το Brexit, η ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), η κλιματική αλλαγή και η αειφορία, καθώς και το μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης.

Η Ρωσία, η Κίνα, το μέλλον του καπιταλισμού, και η «οπλοποίηση» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης περιλαμβάνονται επίσης στον κατάλογο των θεμάτων συζήτησης. Ωστόσο, οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με το κανόνα του Chatham House, που σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που συλλέγονται εκεί αλλά δεν μπορούν να αποκαλύψουν την πηγή ή τις σχέσεις τους, έτσι ώστε η συζήτηση να διεξαχθεί μακριά από τον έλεγχο του δημόσιου λόγου.

ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

Ενας από τους ιδρυτές της ομάδας, ο Πρίγκιπας Μπερνάρντ της Ολλανδίας, δήλωσε ότι η μυστικότητα είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις».

Στο παρελθόν, στις μυστικές συναντήσεις της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ έχουν παρευρεθεί μεταξύ άλλων ηχηρά ονόματα και εξέχουσες προσωπικότητες, όπως οι: Μπιλ Κλίντον (1991), Ντέιβιντ Κάμερον (2013), Μπιλ Γκέιτς (2010), Πρίγκιπας Κάρολος (1986), Τζεφ Μπέζος (2011, 2013), Μάρκγκαρετ Θάτσερ (1975,1976 και 1986) και ο τραπεζίτης Ντέιβιντ Ροκφέλερ (2008, 2009, 2011).

huffpost (με πληροφορίες από RT)

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *