Μπεράτ Αλμπαϊράκ: H ραγδαία άνοδός του στην εξουσία και το «ανάχωμα» των φακέλων του FinCEN

7 Min Read

Στος φως ύποπτες δοσοληψίες τουρκικής τράπεζας την εποχή που ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ ήταν διευθύνων σύμβουλός της – Πώς επηρεάζουν τα FinCEN files τις απύθμενες φιλοδοξίες του «κονσιλιέρι»;

H πολιτική άνοδος του γαμπρού του Ταγίπ Ερντογάν υπήρξε σαρωτική. Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ «παντρεύτηκε» την εξουσία ή αλλιώς Έσρα Ερντογάν το 2004 με κουμπάρους τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα, τον ηγέτη του Πακιστάν στρατηγό Μουσάραφ και τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Ναστάζε. Δεν άργησε να παρακάμψει τους φυσικούς διαδόχους και γιούς του Τούρκου προέδρου, κερδίζοντας το προσωνύμιο «Κονσιλιέρι». Γνωστή ορολογία από την κινηματογραφική τριλογία του Νονού, η οποία περιγράφει τον έμπιστο, εκπρόσωπο και δεξί χέρι του αρχηγού της Σικελικής μαφίας.

Σε αντίθεση, όμως, με τους παραδοσιακούς Κονσιλιέρι της Κόζα Νόστρα που πλαισιώνουν τον πρώτο, χωρίς, όμως, ποτέ να εποφθαλμιούν την πρωτιά, οι φιλοδοξίες του 40χρονου άνδρα μοιάζουν απύθμενες.

- Advertisement -

Ο 37χρονος τότε γαμπρός έκανε την εντυπωσιακή την εμφάνισή του στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, όταν εξελέγη στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Εκ τότε άρχισε με ταχύτατους ρυθμούς, η άνοδός του στην ιεραρχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που ίδρυσε ο πεθερός του. Εξελέγη μέλος της Επιτροπής Κεντρικών Αποφάσεων και Διοίκησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που είναι ένα από τα κύρια όργανα λήψης αποφάσεων του κόμματος. Στη συνέχεια, πήρε άλλη μία πολυπόθητη «νύφη» με διόλου ευκαταφρόνητη προίκα. Πρόκειται για τη θέση του υπουργείου Ενέργειας. Αμέσως, μετετράπη σε τσάρο της οικονομίας, ενώ πλέον φλερτάρει με το χαρτοφυλάκιο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, η θητεία του εκεί θα αποτελέσει τον τελευταία του σταθμό, πριν λάβει το δαχτυλίδι της διαδοχής. Εξάλλου, ο Ερντογάν είναι που καλλιεργεί τις φιλοδοξίες του, ενισχύοντας την οικογενειοκρατία και προσανατολιζόμενος στην κληρονομική διαδοχή του κόμματός του.

Πλέον, όμως, ως ανάχωμα στο δρόμο του λειτουργούν τα 2.500 έγγραφα του FinCΕΝ. Τα άκρως εμπιστευτικά τραπεζικά ντοκουμέντα αποκαλύφθηκαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων. Στην 16μηνη έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 110 μέσα ενημέρωσης και 400 δημοσιογράφοι σε 88 χώρες, δημοσιεύοντας τα έγγραφα που προέρχονται από το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος των ΗΠΑ (Financial Criminal Enforcement Network ή FinCEN) και είναι αποκαλυπτικά για αμφιλεγόμενες συναλλαγές διεθνών τραπεζικών κολοσσών, όπως η Deutsche Bank, η JP Morgan, η Βarclays, η ΗCBC και άλλων. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και τουρκικές εταιρείες και τράπεζες. Αυτή όμως που ξεχωρίζει είναι η Αktif Bank, η οποία ανήκει στην Calik Holding, ενός από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Τουρκία.

Ο γαμπρός Ερντογάν, νέος, τότε μόλις 26 χρονών, έγινε Διευθύνων Σύμβουλος στο διεθνή επιχειρηματικό όμιλο, στον οποίο διατήρησε την κραταιά θέση μέχρι το 2011. Τα FinCEN Files φέρνουν στο φως μία σειρά «ύποπτων δοσοληψιών», την περίοδο που διευθύνων σύμβουλός της ήταν ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν. Η έρευνα φέρεται να ακολουθεί τα ίχνη μαύρου χρήματος, μεταξύ 6 Ιουνίου 2013 και 1ης Ιουλίου 2014, το οποίο και ξέπλυνε η Aktif Bank, διοχετεύοντάς το στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με τα αρχεία FinCEN, η Aktif Bank φέρεται να έχει μεσολαβήσει για ύποπτες συναλλαγές αξίας περίπου 91,6 εκατομ. δολαρίων (77,3 εκατομ. ευρώ) μέσω συνεργατών της στις ΗΠΑ. Κάποια από τα εν λόγω ποσά διακινήθηκαν προς την βιομηχανία της πορνογραφίας και του λαθρεμπορίου χρυσού.

Η τουρκική τράπεζα, όμως, διατηρούσε στενές σχέσεις με μία εταιρεία που συνδέεται με τους Ταλιμπάν και τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους. Μεταξύ 27 Μαΐου και 1 Ιουλίου 2014, η Aktif Bank συμμετείχε σε 561 «ύποπτες» μεταφορές χρημάτων αξίας 29,8 εκατ. ευρώ από λογαριασμούς στο Αφγανιστάν. Οι νέες αποκαλύψεις φαίνεται και να επιβεβαιώνουν τα όσα είχε δηλώσει στις αμερικανικές αρχές ο Ρέζα Ζαράμπ, ο τούρκος λαθρέμπορος χρυσού που είχε συλληφθεί τον Μάρτιο του 2016 από το FBI στο Μαϊάμι. Παραβιάζοντας το εμπάργκο κατά του Ιράν, η τράπεζα αυτή εμπλέκεται στην υπόθεση, η οποία φαίνεται ότι απέφερε στον Ερντογάν και άλλους τούρκους πολιτικούς έως και 800 εκατ. δολάρια. Στοιχεία για τις παράνομες συναλλαγές στις οποίες εμπλέκεται ο γαμπρός είχε αποκαλύψει στο βιβλίο του και ο Τζον Μπόλτον. Εκπρόσωπος της Aktif Bank δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να σχολιάσει άμεσα τα όσα αποκαλύφθηκαν από τα FinCEN Files.

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο, καθώς όχι μόνο ο Αλμπαϊράκ είναι ένας από τους δύο γαμπρούς (ο άλλος είναι ο Τζάρεντ Κούσνερ) που εμπλέκονται στις επαφές μεταξύ του Τραμπ και του Ερντογάν. Ο τελευταίος, μάλιστα, εμφανίζεται να ζήτησε και να έλαβε από τον Ντόναλντ Τραμπ ασυλία της επίμαχής τράπεζας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο διάδοχος του Ερντογάν στην πολιτική γνωστός και ως «ατσαλάκωτος» Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δεν είναι και τόσο ατσαλάκωτος. Αυτό ενδέχεται να του στοιχίσει. Ο ίδιος ο Ερντογάν, άλλωστε, παρά τις πατρικές παρωπίδες έκανε στην άκρη τους ίδιους του τους γιούς, πιστεύοντας ότι έχουν φθαρεί, εξαιτίας της εμπλοκής τους σε σκάνδαλα. Εξάλλου, δεν είναι και η πρώτη φορά που εμπλέκεται σε διεθνές οικονομικό σκάνδαλο. Παλαιότερα δημοσιεύματα κατήγγειλαν ότι συγκαταλέγεται στα Malta Files, τα οποία εμπεριέχουν φακέλους διαφθοράς και φοροδιαφυγής. Κάποια χρόνια νωρίτερα, μετέφερε από το Ντουμπάι στην Τουρκία μεγάλα χρηματικά ποσά, δίχως την καταβολή φόρου της τάξης του 20%. Επιπλέον, την περίοδο που εργαζόταν στην τουρκική εταιρία Τσαλίκ, διαμεσολάβησε για την μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών στην Τουρκία δια μέσου της Μάλτας και της Σουηδίας. Την θέση του επιβαρύνει και η τουρκική οικονομία, η οποία καταποντίζεται και ο κορωνοϊός της καταφέρει πρόσθετο πλήγμα. Ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, όμως, είχε εμφανιστεί υπέρμετρα αισιόδοξος.

Ως άλλος σωτήρας, μάλιστα, είχε υποσχεθεί τη διάσωσή της. Η ανυπόφορη εμπιστοσύνη που έδωσε ο Ερντογάν στον σύζυγο της κόρης του και ο ρόλος που του προσέφερε ως θεματοφύλακα μιας σοβαρής εθνικής κρίσης πιθανολογείται να στραφεί εναντίον του. Ακριβώς όπως ένα μπούμπερανγκ…

πηγή: protothema.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *