Σε ένα τουρνουά με κορυφαίους προπονητές όπως ο Φαν Χάαλ και ο Σάντος, ο Ουαλίντ Ρεγκραγκί έγινε ο απόλυτος πρωταγωνιστής, οδηγώντας το Μαρόκο σε ιστορικές εμφανίσεις στο Μουντιάλ 2022.
Το Μαρόκο προκρίθηκε με δύο νίκες από όμιλο με το Βέλγιο και την Κροατία, ενώ στα νοκ άουτ “σόκαρε” κατά σειρά, την Ισπανία και την Πορτογαλία, χωρίς να είναι μάλιστα χειρότερη από καμία από τις δύο σπουδαίες αντιπάλους της.
Η πορεία των Μαροκινών δε, είναι ήδη η καλύτερη όλων των εποχών για το αφρικανικό ποδόσφαιρο, αφού έγινε η πρώτη ομάδα από τη συγκεκριμένη ήπειρο που φθάνει στα ημιτελικά ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πίσω από την τεράστια επιτυχία λοιπόν, κρύβεται το όνομα του Ουαλίντ Ρεγκραγκί.
Ποιος είναι ο Ουαλίντ Ρεγκραγκί
Γεννημένος στις 23 Σεπτεμβρίου του 1975 στην πόλη Κορμπέιλ – Εσόνς της Γαλλίας από Μαροκινούς γονείς, ο Ουαλίντ Ρεγκραγκί έμαθε το ποδόσφαιρο στις φημισμένες γαλλικές ακαδημίες και δεν άργησε να ξεχωρίσει στη Ligue 1.
Μετά από μία “γεμάτη” τριετία στην Τουλούζ, πήρε μετεγγραφή στην Αζαξιό, όπου και μετετράπη σε έναν από τους κορυφαίους αμυντικούς του πρωταθλήματος και “κέρδισε” την κλήση του στην Εθνική Ομάδα του Μαρόκο. Η Γαλλία του είχε “χτυπήσει” πρώτη την πόρτα, αλλά ο ίδιος προτίμησε την πατρίδα των προγόνων του και “μέτρησε” 45 εμφανίσεις σε μία 8ετία με τη φανέλα της αφρικανικής χώρας.
Σε συλλογικό επίπεδο, μετά από ένα πέρασμα και από την Ισπανία με την Σανταντέρ, επέστρεψε στη Γαλλία και αγωνίστηκε στη Ντιζόν και την Γκρενόμπλ, πριν πάρει την απόφαση να σταματήσει το ποδόσφαιρο το 2009 σε ηλικία 34 ετών.
Χρειάστηκε δε, πέντε χρόνια για να επιστρέψει ως πρωταγωνιστής στο ποδόσφαιρο, ακολουθώντας καριέρα προπονητή, με πρώτη ομάδα του την FUS στο Μαρόκο. Μέχρι και φέτος μάλιστα, βρισκόταν στον πάγκο της Wydad στην πατρίδα του, την οποία κατάφερε πάντως να οδηγήσει στην κορυφή του Champions League της Αφρικής (CAF).
Προπονητής του Μαρόκου κατά… λάθος!
Η “μοίρα” φαίνεται ότι τον έφερε όμως στη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή στο Μαρόκο, αφού ανέλαβε την ομάδα, μόλις τρεις μήνες πριν το Μουντιάλ του Κατάρ. Ο Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς απομακρύνθηκε από τη θέση, παρότι είχε καταφέρει να επαναφέρει την ομάδα στο προσκήνιο, μέσα και από την πρόκρισή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.
Η σχέσεις του με τους αστέρες του Μαρόκου είχαν όμως “επιδεινωθεί” και μία σειρά από αρνητικά αποτελέσματα, οδήγησαν στη λύση της συνεργασίας του έμπειρου Βόσνιου τεχνικού με την ομοσπονδία της αφρικανικής χώρας. Ο Ουαλίντ Ρεγκραγκί προωθήθηκε έτσι ως αντικαταστάτης του, έχοντας ως “όπλο” τη θετική εικόνα από την παρουσία του ως προπονητής σε ομάδες του Μαρόκου.
Το “μυστικό” της επιτυχίας και ο “Ρόκι Μπαλμπόα”
Ο Ουαλίντ Ρεγκραγκί έβαλε ως πρώτο στόχο της καριέρα του στον πάγκο του Μαρόκου, την βελτίωση του “κλίματος” στα αποδυτήρια και επανέφερε στην ομάδα τον σούπερ σταρ της, τον Ζίγιες, ο οποίος και είχε έρθει σε κόντρα με τον Χαλίλοτζιτς. Προσπάθησε να περάσει δε, στους ποδοσφαιριστές του, τη φιλοσοφία του “μαχητή”, την οποία και επέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο, κόντρα σε σπουδαίες ομάδες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, στο Μουντιάλ του Κατάρ.
Μόνο τυχαίες δεν είναι οι δηλώσεις του μετά την πρόκριση επί της Πορτογαλίας, όπου παρομοίασε την ομάδα του με τον γνωστό τηλεοπτικό ήρωα του μποξ, Ρόκι Μπαλμπόα. «Όταν βλέπεις τον Ρόκι Μπαλμπόα, θέλεις να στηρίζεις τον Ρόκι για τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή του, εμείς είμαστε ο Ρόκι Μπαλμπόα αυτού του Μουντιάλ. Διασκεδάζουμε, είμαστε η ομάδα που όλοι αγαπούν σε αυτό το Μουντιάλ επειδή δείχνουμε πως ακόμα και όταν δεν έχεις τεράστιο ταλέντο, εάν έχεις επιθυμία και παίζεις με την καρδιά σου και με πίστη, μπορείς να φέρεις μεγάλα αποτελέσματα.
Κάποιοι θα μιλήσουν για θαύμα, όμως εμείς έχουμε πάρει νίκες χωρίς να δεχτούμε γκολ απέναντι σε Βέλγιο, Ισπανία και Πορτογαλία και αυτό είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Μπορούμε να ονειρευόμαστε, γιατί να μην ονειρευόμαστε την κατάκτηση του Μουντιάλ; Έχουμε ήδη αποκλείσει μερικές από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο: όποιος και αν βρεθεί στο δρόμο μας τώρα δεν θα είναι εύκολο να μας νικήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ουαλίντ Ρεγκραγκί. Παρά τις προσπάθειες των παικτών του μετά από κάθε νίκη πάντως (βλέπε κεντρική φωτό), ο ίδιος δεν μπορεί ακόμη να… πετά στα ουράνια, αφού έπεται ο ιστορικός ημιτελικό στο Μουντιάλ του Κατάρ, κόντρα στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία.
πηγη-newsit.gr